Водій який їздив п'яним на «Крайслері» у Камені-Каширському – заплатить понад 10 тисяч штрафу

15 Квітня 2021, 08:33
фото ілюстративне 3134
фото ілюстративне

У суді в Камені-Каширському розглянули справу, щодо чоловіка на якого складено протокол про адміністративні правопорушення та позбавили водійських прав.

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень від 5 квітня.

Підсудний, 3 березня 2021 року в 04 год. 19 хв. на площі Культури в м. Камені-Каширському Волинської області керував автомобілем марки «Крайслер», перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, чим порушив п. 2.9 «а» Правил дорожнього руху та вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Підсудний, в судовому засіданні свою винуватість у вчиненому адмінправопорушенні не визнав. Пояснив, що 3 березня 2021 року разом із товаришем поїхали в м. Камінь-Каширський, щоб забрати запчастини, які йому передали з Республіки Польща.

Оскільки того дня він вживав алкогольні напої, то за кермо автомобіля сів товариш. Зупинилися на площі в м. Камені-Каширському. Через деякий час до них під`їхали працівники поліції, які безпідставно почали вимагати в нього посвідчення водія та документи на автомобіль.

Вказав, що автомобілем він не керував, а лише пересів на сидіння водія поки чекали на передачу, а тому підстав для складення протоколу не було.

Захисник Філюк С.М. в судовому засіданні клопотав закрити провадження у справі в зв`язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Вважає, що в діях підсудний відсутній склад адміністративного правопорушення, оскільки не відбулося зупинки водія під час керування ним транспортним засобом. Працівники поліції склали протокол на підсудний, який автомобілем не керував, а лише знаходився на сидінні водія, тому дана обставина виключає таку ознаку адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, як керування транспортним засобом.

Свідок товариш в судовому засіданні підтвердив пояснення підсудного та додав, що до них під`їхали працівники поліції, коли автомобілем взагалі ніхто не керував, двигун не працював.

Попри невизнання підсудним своєї вини у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, його винуватість у вчиненому підтверджується наявними у справі доказами.

Зокрема, відеозаписом, зробленим нагрудною камерою поліцейського, який міститься в матеріалах справи, підтверджується факт керування підсудним автомобілем марки «Крайслер», на площі Культури в м. Камені-Каширському 03 березня 2021 року.

Так, на відеозаписі видно, що в момент зупинки працівниками поліції автомобіля «Крайслер» за кермом знаходився порушик.

Про те, що відбулася саме зупинка транспортного засобу, свідчить той факт, що в автомобіля «Крайслер», як видно на відеозаписі, горить стоп-сигнал, що попереджає про зупинку транспортного засобу, яка, у свою чергу, можлива лише після припинення руху.

Наведене спростовує твердження підсудного та пояснення свідка про те, що автомобілем керував останній, а не особа, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Та обставина, що підсудний, керуючи транспортним засобом, перебував у стані алкогольного сп`яніння ним не заперечується. Крім того, це підтверджується актом огляду на стан алкогольного сп`яніння з використанням технічних засобів і тим же відеозаписом, на якому зафіксована процедура освідування водія в присутності двох свідків, відображено показники газоаналізатора та процес складення протоколу про адміністративне правопорушення.

Винуватість підсудного у вчиненні адмінправопорушення підтверджується також протоколом про адміністративне правопорушення серії ДПР18 №483949 від 03 березня 2021 року, письмовими поясненнями та результатом тестування на алкоголь від 03 березня 2021 року, свідоцтвом про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки від 22 травня 2020 року, з яких вбачається, що ОСОБА_1 03 березня 2021 року в 04 год. 19 хв. на площі Культури в м. Камені-Каширському Волинської області керував автомобілем марки «Крайслер», номерний знак НОМЕР_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, показник технічного засобу Alkotest 6810 становить 2,10 проміле.

Таким чином, винуватість ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, повністю доведена.

Суд визнав його винним за частиною 1 статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, оштрафував на 10,2 тисячі гривень та позбавив права керування транспортними засобами на один рік.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024