Поблизу Каменя-Каширського зарибнили озеро Озюрко що не «зацвіло»

18 Квітня 2021, 09:22
4218

Минулого року через значне збільшення синьо-зелених водоростей озеро Озюрко було повністю вкрите плівкою яскравого зеленого кольору. Через це явище водойма стала зовсім непривабливою для купання та відпочинку на її берегах. 

Про це пише сайт газети Полісся.

Тоді екологи пояснювали, що такий бурхливий розвиток фітопланктону стався, найпевніше, внаслідок спекотної погоди, а також потрапляння у воду фосфатів, які містяться у миючих засобах, що використовують відпочиваючі, «кислотних дощів» та через відсутність природного стоку.

А серед того, що могло б завадити перетворенню цієї облюбованої краянами водойми у смердючу токсичну яму, називали зарибнення її відповідними видами риби. Бо ж насправді значна концентрація водоростей біля поверхні може призвести до виникнення неприємного запаху води, до зниження вмісту у ній розчиненого кисню, до заморів риби.

Разом з тим, спеціалісти зауважували, що поки водорості живуть, вони нейтралізують шкідливі домішки, збагачують воду киснем, вітамінами і біологічно активними речовинами. Але при відмиранні вони розкладаються з утворенням токсичних речовин. А за токсичністю отруйні речовини синьо-зелених водоростей близькі до токсинів блідої поганки.

Тож небайдужі камінь-каширці цієї весни почали активно діяти та рятувати озеро.

«Зібравши кілька десятків тисяч гривень, природолюби закупили малька товстолоба. Минулого тижня його запустили в Озюрко. Загалом було заселено близько 700 кілограмів. Є намір докупити ще 300 кілограмів і також запустити у водойму», — розповідає екологічний інспектор Павло Дмитрук.

Таким чином тепер головне завдання — дати можливість прижитися рибі в озері та захистити її від передчасного знищення псевдо рибалками.



 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39