У обласній раді вирішували, де взяти кошти на акредитацію ветлабораторії у Камені-Каширському

09 Серпня 2017, 09:00
2272 Джерело: ckvetlab.gov.ua

Камінь-Каширська міжрайонна лабораторія ветеринарної медицини – одна з 5 на Волині.

Структура обслуговує потреби господарств не тільки Камінь-Каширщини, а й Любешівського, Маневицького, Ратнівського та Старовижівського районів, – повідомляють на сайті обласної ради.

В цьому році лабораторія проходить акредитацію  і повинна сплати за аудиторські послуги 50 тис. грн. Таких коштів в камінь-каширських ветеринарів немає. «Мені буде шкода, якщо втратимо таку установу. Вона потрібна населенню, бо в північних районах Волині люди ще тримають худобу», – зазначив Юрій Лук'янчук.


 

Піти на зустріч вирішили в Камінь-Каширській міській раді та виділили з місцевого бюджету субвенцію районній казні в сумі 20 тис. грн. Але, згідно з нинішнім бюджетним законодавством,  утримання ветеринарних лікарень та ветеринарних лабораторій здійснюється з обласних бюджетів, тому ці кошти передані як цільова субвенція в обласний бюджет.

На сьогоднішньому засіданні профільної комісії рекомендовано голові ОДА прийняти розпорядження про внесення змін до показників обласного бюджету, збільшивши його доходи на 20 тис. грн за рахунок цільової субвенції з Камінь-Каширського районного бюджету. Згідно з пропозицією депутата Анатолія Грицюка, рекомендовано шукати решту суми, потрібної на акредитацію лабораторії з обласного бюджету при внесенні змін на сесії облради, яка скликана на 7 вересня.


 

Радник голови обласної ради, депутат Вячеслав Рубльов пропонував інший й швидший шлях вирішення питання. "Потрібно, щоб райони, мешканці яких потребують послуг цієї лабораторії, долучилися до фінансування, як це зробив Камінь-Каширський район. Якщо обласний бюджет отримає цільові субвенції з цих  територій, то можна профінансувати акредитацію лабораторії ще до сесії", -- зауважив депутат. Втім, керівник лаборатоії Юрій Лук'янчук поставився до цієї пропозиції скептично.


 

Між тим, заступник директора департаменту фінансів ОДА Володимир Селедець застерігає, що   навантаженням на обласний бюджет буде вирішення питання з зарплатою для ветеринарів, бо коштів вистачає тільки до серпня.

Людмила Кирда пропонувала зважено підійти до вирішення питання: "Насамперед, потрібно вирішити проблему з виплатою зарплат, а вже потім подбати про акредитацію лабораторії". "Якщо не буде лабораторії, то й не буде кому виплачувати заробітних плат", -- апелював Юрій Лук'янчук.

Депутат Михайло Імберовський нагадав колегам, що  установи ветеринарної медицини є державними і за логікою повинні фінансувати з державного бюджету, як цебуло до 2015 року. Він закликав колег підтримати внесений ним проект рішення Про звернення Волинської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо впорядкування питань з утримання та функціонування установ державної ветеринарної медицини.


 

Коментарі
09 Серпня 2017, 13:19
Отже ще раз про наболіле;<br/>&quot;Камінь<br/>14:41 08.08.2017<br/>Одним словом все менше і менше або принаймі все знаходиться у тіні в безпросвітній темні. Що там говорити про якогось голову К-Каширської районної ради який має сільськогосподарську освіту ще й до того. Наприклад Ми знаємо що з району, а саме з с. Раків-Ліс шаленими темпами експортується худоба на мільйони гривень, а тут пишуть про якісь там:&quot;реалізували на забій 3,0 т худоби у живій масі,&quot; або &quot;продукції тваринництва – на 214,6 тис.грн&quot;.&quot;<br/> <br/>Камінь<br/>16:55 08.08.2017<br/>Десь там у Волинській обласній раді чи то ОДА шукають кошти для продовження акредитації Камінь-Каширської лабораторії ветмедицини але слід запитати голову К-Каширської районної ради скільки наприклад з с. Раків-Ліс було експортовано худоби і чи варто взагалі утримувати Камінь-Каширську лабораторію ветмедицини коли в районі така мізерна робота у тваринництві.&quot;<br/>&quot;
09 Серпня 2017, 15:49
Пана Юрія Лук&quot;янчука знаю особисто, так склалось, проте зрозуміло, що сутність його роботи знаю поверхово, бо не вчився в Дублянах. Чисто логічно в будь-якій лабораторії, незалежно від галузі діяльності, щось аналізують. Скажімо в лабораторіях &quot;Сінево&quot; аналізують за гарні гроші кров, сечу, кал та інші біоматеріали людей і хворі туди мусять йти (хто добровільно, хто за направленням лікарів в долі), лаборанти на пивзаводі аналізують стан сусла, дріжджів тощо,бо без них не буде якісного пива і т.д. У наведених прикладах лабораторія є частиною системи, що надає завершенні послуги. Випадок же з Ю.Лук&quot;янчуком, на мою думку, абсурдний, бо його лабораторія не є частиною системи з надання конкретних послуг. Це, щось як вузівська бібліотека, яка нині пустує, бо студенти, або шукають інформацію в Інтернеті, або не вміють та не люблять вчитися.
09 Серпня 2017, 21:03
Пан Лук&quot;янчук непоганий керівник і подекуди від нього майже нічого не залежить але залежить від інших хто учора говорить про підприємництво яке слід &quot;витягувати&quot; з тіні і в тому числі в сільськогосподарському обороті.
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024