Тоболам передали пожежні автоцистерни

10 Серпня 2017, 11:46
2611

У Луцьку працівники ДСНС взяли участь у семінарських заняттях щодо актуальних проблем реалізації основних заходів цивільного захисту в умовах реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Його організаторами стали Волинська облдержадміністрація, відокремлений підрозділ «Центру розвитку самоврядування» у Волинській області, Управління ДСНС України у Волинській області, – повідомляють в УДСНС України у Волинській області.

«Основними заходами реформування адміністративно-територіального устрою є побудова такої системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, яка має забезпечити безпеку людини. Це може забезпечити створення системи цивільного захисту громади, керівником якої є голова громади», – зазначив у своєму виступі заступник начальника Управління ДСНС України у Волинській області полковник служби цивільного захисту Костянтин Романчук.

Крім того, під час заходу обговорювалися основні етапи побудови системи цивільного захисту на місцях, зокрема створення структурного підрозділу у сфері цивільного захисту, комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, а також місцевих пожежно-рятувальних команд з метою забезпечення гасіння пожеж та реагування на надзвичайні ситуації на території об’єднаної територіальної громади. Станом на сьогоднішній день на території області утворено 20 об’єднаних територіальних громад, у 11 з яких на даний час вже повноцінно функціонують 18 підрозділів місцевої пожежної охорони, а саме: Велицька (МПО Кашівка); Колодяжнецька (МПО Скулин, Уховецьк);Зимнівська (МПО Бубнів); Заболотівська (МПО Заболоття, Тур); Забродівська (МПО Заброди, Видраниця, Річиця та Щедрогір); Самарівська (МПО Самари); Поворська (МПО Воворськ, Пісочне); Дубівська (МПО Облапи); Павлівська (МПО Павлівка, Риковичі); Устилузька (МПО Устилуг); Шацька ОТГ (МПО Прип’ять). Поряд з тим, у зв’язку із відсутністю фінансування відсутнє чергування ще у двох МПО Устилузької ОТГ, а це підрозділи сіл Лудин та Стенжарич. А у Голобській, Люблинецькій, Смолигівській, Княгининівській, Заборольській, Вишнівецькій, Литовежській, Поромівській та Прилісненській об’єднаних територіальних громадах місцеві пожежно-рятувальні підрозділи взагалі відсутні, тож гасіння пожеж на території цих громад здійснюється підрозділами Управління ДСНС в області.

«Найболючішим питанням функціонування МПО є забезпеченість пожежною технікою, оскільки при наявності додаткової техніки в області функціонувало б набагато більше підрозділів МПО. – наголошував рятувальник. – До нас надходять неодноразові звернення щодо можливості надання пожежного автомобіля в ту чи іншу громаду, однак надлишкової техніки на озброєнні ДСНС в області немає, а у разі її вивільнення автомобілі на умовах оренди будуть передані для потреб МПО. Така практика вже існує, зокрема в ряд таких підрозділів було передано по договору спільного користування автоцистерни, що належать підрозділам управління ДСНС України в області та вивільнялась за рахунок нових надходжень. За останні вісім років пожежні автоцистерни передавались у селах Переспа Ківерцівського району, Залізниця та Бірки Любешівського району, Радошин Ковельського району, Навіз, Доросині, Ясенівка Рожищенського району, Велика Осниця Маневицького району, Тоболи Камінь-Каширського району, Гірники, Видраниця Ратнівського району, Затурці Локачинського району, Троянівка та Старий Чорторийськ Маневицького району». Техніка утримується в належному стані й до сьогоднішнього дня при потребі ремонтується та обслуговується на базі ремонтно-допоміжної частини АРЗ СП управління ДСНС України у Волинській області.

Рятувальники готові передати органам місцевого самоврядування та об’єднаним територіальним громадам ще 29 одиниць техніки та 8 пожежних депо (у минулому це ППЧ), що не використовується підрозділами Управління, котрі і зараз перебувають у користуванні існуючих підрозділів місцевої пожежної охорони згідно з договорами сумісної діяльності.

Важливим моментом належного функціонування підрозділів МПО є наявність пристосованого до цілодобового чергування пожежного депо. На жаль, не всі МПО об’єднаних громад можуть забезпечити чергування в цілодобовому режимі, зокрема в депо сіл Павлівка та Риковичі Павлівській ОТГ відсутні приміщення для чергування водія, що в свою чергу унеможливлює чергування працівників в місці стоянки пожежного автомобіля і збільшує час виїзду розрахунку на пожежу. Місцевий підрозділ с. Прип’ять Шацької громади та ще три підрозділи Шацького району, що не увійшли в її склад також організовують чергування працівників на дому.

Одним із важливих питань, на яке постійно звертається особлива увага є професійна підготовка персоналу МПО, а тому з грудня 2016 року працівниками навчального пункту АРЗ СП Управління ДСНС в області проводяться навчання працівників місцевої пожежної охорони, що функціонують на території новоутворених громад Волинської області, загалом на сьогодні підготовку пройшли 58 працівників МПО об’єднаних громад.

Коментарі
10 Серпня 2017, 19:28
"Одним із важливих питань, на яке постійно звертається особлива увага є професійна підготовка персоналу МПО..." Є у Вінниці пожежне училище.То у чому проблема?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024