Реабілітували упівця Івана Гончарука, якого стратили 1989 році

29 Квітня 2021, 18:20
1775

Іван Гончарук, відомий як останній розстріляний бандерівець, отримав посмертну реабілітацію 29 квітня 2021 року.

Реабілітація – це визнання факту, що людина була засуджена несправедливо і вибачення за це від держави.

Про відповідне рішення Національної комісії з реабілітації, яка надає статус реабілітованим особам, постраждалим від політичних репресій комуністичного та тоталітарного режимів в Україні редакції Район.Історія повідомила Леся Бондарук, представниця Українського інституту національної пам'яті у Волинській області.

Нагадаємо, історикиня Леся Бондарук дослідила розсекречену кримінальну справу Івана Гончарука й опублікувала статтю через 30 років після його страти.

Йшлося про сфабрикований процес проти упівця з села Грудки Камінь-Каширського району, який у свій час вже відсидів за участь в русі опору.

У 1988 році суддя Борис Плахтій виніс смертний вирок, який підписала голова Верховної Ради УРСР Валентина Семенюк і у 1989 пенсіонера стратили.

Матеріал «Останній розстріляний бандерівець: «упівця» з Волині судили на Покрову і вбили у 1989 році» викликав резонанс у суспільстві та широке обговорення на національному рівні, особливу увагу привернула успішна кар'єра судді Бориса Плахтія та його родини в судовій системі незалежної України.

Нагадаємо, дослідниця Леся Бондарук представила широкому загалу справу останнього розстріляного бандерівця – уродженця села Грудки Камінь-Каширського району, Івана Гончарука. Цю ж справу з юридичної точки розглянув Андрій Мамалига – член Національної Комісії з реабілітації.

Читайте також:

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром