Камінь-Каширська міська рада заохочує жителів до створення ОСББ

01 Травня 2021, 08:00
фото ілюстративне 3522
фото ілюстративне

Наразі камінь-каширці неохоче створюють об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, попри те, що така співпраця полегшує управління майном і відкриває низку можливостей для мешканців.

Про це пише сайт газети Полісся.

Аби покращити ситуацію і підтримати розвиток існуючих ОСББ, в Камінь-Каширській громаді нещодавно прийняли дві спеціальні програми.

Також на черговій сесії депутати затвердили Меморандум про співпрацю між державною установою «Фонд енергоефективності» та Камінь-Каширською міською радою.

Найперше було прийнято Програму підтримки діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) на території Камінь-Каширської міської ради на 2021-2022 роки.

У її рамках надаватиметься практична допомога власникам квартир у багатоквартирних житлових будинках в процесі створення та діяльності ОСББ, зосібна у розрахунках кошторису витрат на утримання будинку та передачі житлового фонду від попереднього власника на баланс ОСББ тощо.

Друга програма фінансово зорієнтована. Так, зараз на території Камінь-Каширської громади діє 4 об’єднання співвласників багатоквартирного будинку: «ЦИР», «Камінь-Каширський – Шевченка, 15А», «Камінь-Каширський – Воля, 15» і «Камінь-Каширський – Ковельська, 8».

Деякі з них уже стали учасниками програм державної установи «Фонд енергоефективності», зокрема «ЕНЕРГОДІМ» (часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності).

Для таких об’єднань міською радою була прийнята цільова програма «Тепла оселя», яка передбачає надання фінансової підтримки з місцевого бюджету у розмірі 10% від суми кредиту, залученого на впровадження заходів з енергомодернізації будинків.

«У мешканців багатоквартирних будинків наразі є 2 шляхи: створювати ОСББ або наймати управителя. Однак управитель не має права брати участь у програмах підтримки, а без цього у співвласників будинку немає шансів вижити у майбутньому. Більшість будівель потребує капітальних ремонтів і якщо зараз не дати їм старт, через кілька років робити будь-що буде проблемно і значно затратніше. Жителі уже зараз повинні відчути, що вони є співвласниками і відповідають за це майно. Їх потрібно підтримати», – зауважила начальник відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва міської ради Надія Савчук.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024