Через африканську чуму у Хотешові заб’ють всіх свиней

23 Серпня 2017, 13:40
3413

Кілька днів тому у селі Хотешів виявили африканську чуму свиней.

З 21 серпня на Камінь-Каширщині оголосили карантин.

Як повідомляють в управлінні Держпродспоживслужби у Камінь-Каширському районі, діятиме він 40 днів від останнього дня проведення всіх заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання.

Протягом цього часу заборонятиметься продаж живих свиней, поросят та свинини. На в’їзді та виїзді із села працюватимуть ветеринарно поліцейські дезпости.

Вчора, 22 серпня, у Хотешові, яке входить в зону захисту, що оточує епізоотичний осередок (двір господаря, свиня якого захворіла на АЧС), провели збори селян.

Побував на них голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Анатолій Тимофіюк, представники ветслужби району.

Хотешівцям розповіли про небезпеку АЧС, способи перенесення, поширення вірусу, симптоми, за якими можна виявити хворих тварин.

Відтак було прийняте рішення про забій усіх здорових свиней у селі Хотешів та вилучення і умертвіння хворих тварин з подальшим їх захороненням у визначеному місці.

До речі, на отримання компенсації селяни можуть розраховувати лише за вилучені свині.

За словами начальника управління Держпродспоживслужби у Камінь-Каширському районі Віталія Макарчука, після того, як у селі проведуть завершальну дезінфекцію, люди ще півроку не зможуть тримати у господарствах свиней.

У сусідніх селах Котуші та Доброму, що входять у зону нагляду, постійно проводиться подвірний обхід: підраховують поголів’я свиней та визначають їх фізіологічний стан. 

 

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024