«Камінь-Каширський райвідділ поліції за розкриттям злочинів займає перше місце в області», — підполковник поліції Сергій Редько

02 Червня 2021, 10:00
2505

Враховуючи зміни в адміністративно-територіальному устрої, наказом Національної поліції України цього року затверджено нову організаційно-штатну структуру територіальних підрозділів. 

Про це інформує сайт газети Полісся.

У Волинській області створено чотири територіальні підрозділи, до складу яких увійшли 7 відділень поліції, 4 відділи поліцейської діяльності та 3 сектори поліцейської діяльності.

Так, зокрема, до Камінь-Каширського районного відділу поліції належать відділення поліції в Маневичах та відділ поліцейської діяльності у Любешові.

Головним правоохоронним відомством району з 11 січня цього року керує підполковник поліції Сергій Редько. До цього призначення він працював на посаді начальника слідчого відділення і виконував обов’язки очільника Маневицького відділу поліції.

В інтерв’ю Сергій Редько розповів про стан оперативної обстановки на території обслуговування, рівень розкриття злочинів, окреслив головні завдання, що їх ставить новий керівник перед особовим складом поліції.

Сергій Олексійович Редько народився 26 жовтня 1980 року у Маневичах. Після закінчення школи вступив У Київську академію внутрішніх справ. З 1999 по 2001 ніс строкову військову службу в армії. 

У 2001 році приступив до роботи у Маневицькому районному відділі поліції на посаді дільничного офіцера, через рік став оперуповноваженим у відділі боротьби з економічною злочинністю. 

Потому працював в апараті слідчого відділу. Із 2015 по 2017 працював заступником начальника відділку поліції на Ратнівщині. Двічі у складі зведеного підрозділу правоохоронців Волині виконував завдання у зоні АТО/ООС на Сході України. Одружений, має дві доньки.

– Сергію Олексійовичу, із утворенням укрупнених районів виникла необхідність проведення структурних змін у правоохоронній системі. У нашому випадку на базі райвідділів поліції колишніх Камінь-Каширського, Любешівського і Маневицького районів утворено один — Камінь-Каширський. 

Як це позначилося на роботі правоохоронного органу?

– Насамперед розширилася сфера відповідальності для самого керівника поліції. Водночас завдяки реформуванню зменшилось навантаження на структуру управління. 

Адже ми тут, на місцях, контролюємо процес роботи двох відділів та одного відділення, що функціонують в укрупненому районі, відповідно маємо змогу більш оперативно реагувати на обстановку в разі її ускладнення. 

До прикладу, якщо назріває криміногенна ситуація з лісом у Камені чи з бурштином у Маневичах, то ми можемо по тривозі підняти особовий склад та наблизити до оперативного ров’язання проблеми у тому чи іншому місці.

Поряд із цим в чисельному плані особовий склад об’єднаного правоохоронного органу не змінився. Якщо кількість працівників зменшили в Любешові, зокрема, у відділах, не завантажених роботою, то їх перевели до районного центру, де територія діяльності вимагає більш посиленого контролю.

– Оскільки головний поліцейський кістяк зосереджено у Камені-Каширському, то чи не є ослабленою увага правоохоронців на Любешівщині і Маневиччині?

– Зовсім ні. При необхідності ми можемо проводити ротацію і наближати штат до місця несення служби, однак це практикується в умовах загострення обстановки чи виявлення важких злочинів. 

Знову ж таки, якщо у Любешові реєструють 10 злочинів, то за аналогічний період у Камені їх фіксують 50. Тож завдяки такій ротації, перерозполілу сил та засобів робота поліції в цілому стала ефективнішою.

– Охарактеризуйте криміногенну ситуацію в районі. Де вона є найспокійнішою і найтривожнішою?

– У кожній громаді є свої особливості. У Камені-Каширському зосереджено більше підприємств, тут проживає більше населення, розвинутіша інфраструктура, відповідно більше злочинів може бути скоєно проти власності. 

Тоді як у Маневичах вистачає проблем, пов’язаних, зокрема, із незаконним видобутком бурштину. Крім того на території населеного пункту розташована колонія. У зв’язку з цим вчиняються неправомірні дії на предмет доставки засудженим заборонених передач, тощо. Поліцейським вистачає роботи в контексті протиправних дій у лісовій галузі. 

Тут Камінь та Маневичі мають схожість. Любешівщина ж в цьому напрямку більш спокійна. Однак на території цієї громади набуває розмаху домашнє насильство.

– У складі загальної кількості правопорушень яку частину займають протиправні вчинки кримінального характеру? Які із них на цьому тлі переважають?

– Загалом найпоширеніші порушення — незаконний обіг деревини, крадіжки, хуліганства. Станом на 11 травня до відділу поліції надійшло чотири з половиною тисячі заяв від громадян. 

З них 517 – про правопорушення із ознаками кримінального характеру. Втім тематика звернень свідчить, що хуліганство — найпоширеніший вид злодіянь. Звісно, що хотілося б, аби подібних проявів людської поведінки було менше. Тож прикладаємо максимум зусиль, аби запобігти таким злочинам, бо працюємо не для галочки, а на результат.

– До резонансних подій останнього періоду можна віднести так звані «броницькі розбірки». Ця справа набула свого часу розголосу в межах усієї області. У минулому році якраз з метою вплинути на ситуацію приїздив із робочим візитом до Каменя-Каширського начальник обласного управління поліції Юрій Крошко. 

Сьогодні відомо те, що двоє із фігурантів справи були оголошені у розшук. Поряд із цим також відомо, що окремих працівників місцевого райвідділу перевели на службу до інших міст. Правда, зазначені події відбувалися у період, коли Камінь-Каширський районний відділ поліції очолював Володимир Канонік. Вам вдалося взяти ситуацію під контроль?

– Ситуацію я знаю не з чуток. Бо у минулому році, коли я був на посаді в.о. начальника Маневицького відділку поліції, за командою з додатковими силами приїздив сюди для врегулювання ситуації. Поліцейські свого часу затримали фігуранта низки правопорушень, одне з яких – побиття співробітника поліції. Такі події завжди будуть резонансними для громадськості. 

Завдання ж поліції – притягти до відповідальності осіб, причетних до злочину. Втім, як бачимо на практиці, суд при обранні запобіжного заходу не ухвалив тримання обвинувачених під вартою. 

Натомість сьогодні розслідуються два кримінальні провадження, направлені на розгляд феміди. Особи, що фігурують у них, свого часу перебували у розшуку, оскільки переховувалися від слідства. Згодом були затримані і нині перебувають під домашнім арештом.

– Не можемо не згадати про інцидент, що мав місце минулого місяця у Стобихівці, де працівники чи власники однієї з тамтешніх пилорам перешкоджали роботі журналістів, ба більше, їм погрожували та силою відбирали знімальні пристрої. Як відреагували на це правоохоронці та на якому етапі розслідування перебуває ця справа?

– Відомості про інцидент внесли до єдиного реєстру досудових розслідувань. Мова йде про відкриття трьох кримінальних проваджень. Зокрема, одне з них – за перешкоджання журналістській діяльності, інші два — за фактом нанесення тілесних ушкоджень. 

Справа перебуває на стадії розслідування, проводяться певні експертизи, аналізуються відеоматеріали. Особи усіх учасників процесу встановлені.

– Як забезпечений кадрами відділ поліції?

– Явище недоукомплектації особового складу нас, на жаль, не оминуло. Загальний некомплект становить 16,5 відсотка по цілому районі. Є плинність кадрів, напружений графік. 

Не в достатній кількості випускається спеціалістів з відомчих навчальних закладів. Можу сказати з власного досвіду, що бути поліцейським – це покликання, відтак не кожному під силу долати труднощі, пов’язані з особливостями цієї діяльності.

– На вашу думку, чи є в очолюваному вами відділі працівники, схильні взяти запропонований хабар? Чи були за час вашої роботи на посаді начальника Камінь-Каширського райвідділу поліції зафіксовані випадки отримання підлеглими неправомірної вигоди?

– Фактів таких за час моєї робити не спостерігалося. Водночас варто зазначити, що кандидати перед прийняттям на роботу у поліцію проходять спеціальний відбір. 

Крім того, у самій поліції працює відповідна служба внутрішньої безпеки. Робимо все необхідне, аби не допустити згаданого вами ганебного явища серед правоохоронців. Таких випадків ми не приховуємо, вживаємо заходів, щоб викорінити це зло.

— Дотримання і виконання чинних законів — одна з головних ознак правової держави. На місцевому рівні можемо назвати десятки, сотні прикладів потурання пересічними громадянами законів. На цю вакханалію дивляться правоохоронці і досить рідко реагують відповідно. Чому так? Не буде порядку доти, доки порушники відчувають безкарність. Ви згідні?

– Кожен порушник обов’язково має бути покараним. Але зі сторони поліції насамперед має бути реагування на подібні антизаконні дії. Наше завдання – відстежувати та здійснювати об’єктивний збір усіх доказів, характеристик, тощо. 

Поліцейські продовжують дбати про забезпечення міста “розумними” відеокамерами, наявність яких дисциплінує порушників та сприяє поліції швидше розкрити той чи інший злочин. 

На території нашого міста встановлено близько двох десятків пристроїв відеонагляду. 

Їхнє розташування не афішується. Вони присутні не лише на центральних вулицях, але й на територіях, які потребують цілодобового нагляду. Втім у майбутньому є потреба в придбанні ще кількох відеокамер. До речі, завдяки цим пристроям розкрито низку злочинів за участі приїжджих “гастролерів”. А нещодавно таким чином вдалося розкрити злочин з незаконного заволодіння автомобілем.

– Я відкритий для людей. Зауважив це і на сесії районної ради перед депутатами, керівниками підприємств, установ, організацій. Ніколи не уникаю спілкування зі ЗМІ.  

Отож при кожній зручній нагоді старатимось за посередництвом ЗМІ доносити до громадськості важливу інформацію, зрозуміло, за винятком тієї, що становить таємницю слідства.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024