Гуто-Боровенська громада виграла суд у Волинської ОДА

02 Червня 2021, 11:34
ОДА 2387
ОДА

Гуто-Боровенська територіальна громада судилася із Волинською ОДА через приєднання її земель до Камінь-Каширської ТГ. 

Про це йдеться у рішенні суду від 21 травня 2021 року, - пише ІА Конкурент.

Так, Гуто-Боровенська сільрада звернулася з позовом до Волинського окружного адміністративного суду з вимогою скасувати рішення адміністрації. 

Позивач вказав, що проєкт Перспективного плану був розроблений без повідомлення Гуто-Боровенської сільської ради про початок процесу його формування. 

Окрім цього, він зазначив, що загалом Гуто-Боровенська ТГ складається з десяти населених пунктів, а загальна кількість населення складає – 5264 особи.

Площа території ОТГ складає 301,27 км2, на території громади функціонує чотири загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступеня, дві загальноосвітніх навчальних закладів І-II ступеня, в яких навчається 814 осіб.

Є три дошкільних навчальних закладів із зональною чисельністю 104 учні, шість закладів культури, шість фельдшерсько- акушерських пунктів та одна амбулаторія. 

Також в громаді наявні п'ять об`єктів, в яких розміщені органи місцевого самоврядування, в тому числі соціального захисту населення. 

Загальний обсяг доходів бюджету ОТГ за 2019 рік складає 42 133 649 гривень, перевиконання бюджету склало 108,8%. Оціночний рівень спроможності Гуто-Боровенської ОТГ становить 2,8 відсотка, що згідно Методики формування спроможних територіальних громад визначається як середній, жителі Гуто-Боровенської ОТГ переконані в самостійній спроможності громади та проти включення до Камінь-Каширської ОТГ. 

Вивчивши деталі справи, суд прийшов до висновку, що під час формування Перспективного плану не було дотримано головного принципу реформи децентралізації – добровільності. 

Це проявилося у тому, що представники Гуто-Боровенської громади згоди на приєднання не давали. Також їх не було включено до відповідної робочої групи. 

У підсумку суд визнав включення Гуто-Боровенської громади до складу Камінь-Каширської ТГ протиправним. Волинську ОДА зобов'язали внести зміни до перспективного плану в частині включення Гуто-Боровенської ТГ до списку спроможних громад та визначити її центром село Гута-Боровинська.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024