Стобихівка: батьки на 1 вересня не пустили дітей в школу

02 Вересня 2017, 08:50
3791

Причиною такого масового виступу став і аварійний стан приміщення школи, і те, що навіть у такому вигляді вона вже не вміщає всіх учнів. 

Про це пише газета "День".

Три класні кімнати без ніяких дозволів (але виходу не було) облаштували і у місцевому будинку культури. Стобихівка – село багатодітне, тут не рідкість по 10, 12 і 14 дітей у родині. Ситуація така, що через два роки банально не буде де посадити дітей у школі. Не пустити своїх учнів на 1 вересня у школу у Стобихівці погрожували вже кілька років тому. 

Був вихід возити дітей зі Стобихівки у сусіднє село Карасин, де є типове приміщення школи на 450 учнів, а навчається 200. Якщо їхати трасою, це 6 кілометрів, навпростець – 3- 4 кілометри. Цілком реально зробити ремонт цієї дороги «навпростець». Але стобихівці не пристають на такий варіант.

Стобихівці кажуть, що усвідомлюють відповідальність за свій страйк. Але й іншого виходу не бачать: влада, вважають, повинна зрозуміти серйозність проблеми.

Коментарі
02 Вересня 2017, 12:16
В тій Стобихівці розкрадання лісу вже як професія .Цим вже займаються навіть школярі.. на фіга їм школа , якщо все одно старшокласники з 8-9 класу вже майже не ходять туди ,а їздять вночі валити ліс і завозять на пилорами? <br/>&quot;Цілком реально зробити ремонт цієї дороги «навпростець». Але стобихівці не пристають на такий варіант.&quot; - ну так ,вони будуть красти і різати на палети державний ліс , набивати собі кишені , не платити НІЯКИХ податків , а від держави вимагають будувати їм школу , бо вони бач &quot;размножаються&quot;!
02 Вересня 2017, 12:31
Вони могли б самі збудувати для себе школу оскільки рівень підприємництва там аж зашкалює. Біля двохсот приватних пилорам, ріжуть, ріжуть і ріжуть. Потім виробництво бруківки та інші види підприємництва але про те у багатьох випадках не зареєстроване, оскільки ніхто з місцевих та районних не зацікавлений у такому бізнесі. На Стобихву вже махнули рукою, мовляв Ми Вас не трогаємо, а Ви Нас не трогайте тому очевидно якщо місцеві повстали то тут справи пішли не тим шляхом яким до останнього часу усі звикли.
02 Вересня 2017, 16:19
Стобихва і Стобихівка - різні села біля Стоходу. Стобихва мала Маґдебурзьке право і три заводи, а за царських часів, коли влада його нищила як &quot;очаг европейского мышления и католицизма&quot;, мабуть частина його мешканців втекла подалі від гріха в бік Карасина і заснувала таку собі філію-село зі схожою назвою. Можливо, Н. Пась має іншу, більш достовірну за документами версію, щодо села Стобихівка? Із врахуванням недавнього історичного минулого цього краю, зокрема щодо с. Верхів, де також мали підприємницьку струнку і український дух, бурхливих повоєнних подій навколо В. Обзира тощо, я висував пропозицію щодо створення Карасинської ОТГ з прокладанням за державний кошт нормальної окружної дороги від Карасина до Обзира, що дало б комунікацію з К-К, Полицями, Сошичнем і Ковелем при існуванні чималого людського, земельного та лісового потенціалу цієї громади. На початках було б не легко, але інвестиції у названу дорогу вирішили б чимало проблем тутешніх сіл Великообзирської та Карасинської локації та їх людей, у т.ч. і порушених тут освітніх, через тимчасовий підвіз дітей до Карасина. Але, що найголовніше, збереглася б тенденція до закріплення тут людей і відродження цього краю. В Карпатах, наприклад, для збереження сіл і , даруйте, людської популяції тепер навіть платять так звані &quot;гірські&quot; гроші, аби гуцули могли там вижити і не вважати своєю заповітною ціллю - спровадити дітей до &quot;цивілізації&quot;. Однак, патерналізм місцевого поліського населення, себто очікування рішень, фінансів і вказівок зверху, та недалекоглядність повітової та воєводської влади мобілізує людського ресурсу для прийняття перспективних управлінських рішень. І це була б конкретна децентралізація влади. Можливо, я й помиляюся, бо людям чекати на &quot;світле майбутнє&quot; вже надоїло, їх не раз обманювали і обводили за ніс навколо пальця. Однак, жити варто не одним днем - спиляємо ліс, викопаємо бурштин, продамо пісок і, як все швидколіквідне скінчиться, поїдемо до Польщі чи далі - благо безвіз вже майже дає для цього ключик... Скінчиться тим, що сюди приїдуть &quot;пани&quot;, оглянуть землі, ресурси та призначать &quot;управителя&quot; з числа рекрутованих з інших країв та інвестують сюди кошти для свого бізнесу. Ми це проходили вже не раз...<br/>Щодо жантажу 1 вереснем, думаю в найближчі роки нічого з того не вийде, хіба дорога за державний кошт до Карасина щонайбільше!
02 Вересня 2017, 18:27
&quot;тепер навіть платять так звані &quot;гірські&quot; гроші, аби гуцули могли там вижити і не вважати своєю заповітною ціллю - спровадити дітей до &quot;цивілізації&quot;&quot;: може бути і так оскільки у свій час на Донбасі не краще було із кліматом тому залишити Їх там заповітна мрія кожного уряду на цій землі.
03 Вересня 2017, 13:17
Якщо маєте неспростовні відомості про розкрадачів лісу, то повідомте правоохоронців. Якщо знаєте про інші факти про правопорушення, не влаштовуйте коливання повітря, а офіційно, заявою про вчинення кримінального правопорушення, відповідно статті 214 Кримінального Процесуального Кодексу України, поставте до відома районну поліцію. Соромитесь районну, пишіть до обласної. Але громада права, бо йдеться про освіту їхніх дітей. Проте страйку буде замало. Треба подати заяву про порушення районним начальством конституційного права на освіту Уповноваженому Верховної Ради України по правам людини. Адреса та всі інші дані можна знайти на сайті ВРУ, або Уповноваженого.
03 Вересня 2017, 13:52
Якби ці стобихівські пилорами не &quot;кришувались&quot; з києва , то би від них і сліду не лишилось.. Дай Боже ,щоб ця Стобихівка попала в якусь нормальну ОТГ , де із такими &quot;хитровидовабаними&quot; повелись як належить : нема податків - немає школи! За освіту своїх дітей повинні нести відповідальність їхні батьки , сплачуючи ПОДАТКИ , щоб потім мати ПРАВО щось вимагати від влади.. За їхнє розмноження ніхто не повинен платити гроші на дурняк!
03 Вересня 2017, 15:09
А десятки незареєстрованих пилорам у Стобихівці - це законно? Вони що на них пиляють? Очерет на січку? Ви за правильними з виду реченнями вводите в оману людей, переводите суть проблеми у відому правову казуїстику - нема заяви від громадянина! А де профілактика правопорушення, де реакція на загальновідомі речі і факти, про які говорять офіційні посадові особи. Та ж сама Світлана Сиидорук не більше місяця тому на сайті вигороджувала карасинців, мовляв у нас тільки три незаконних пилорами, це ж не десятки, як у сусідніх селах! Чи це правоохоронцям невідомо? А Домарецький - чим займається? Вже ж ніби то всілякі його утіхи з віком мали б відходити на задній план, мав би хоча б порахувати пилорами у районі та написати &quot;тєлєгу&quot; куди потрібно... <br/>Десятиліттями місцеві люди мали ягоди, гриби, дрова чи й дубка для стовпця на огорожу навколо будинку, або для хреста на кладовищі - і всім вистачало. А тепер &quot;печуть&quot; цей ліс безбожно і безкарно, бо, бачте, немає заяв від злодіїв, що вони вкрали ліс...Заяву напишуть, як вже лісу не буде!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром