Затвердили новий перелік закладів для госпіталізації пацієнтів з COVID-19

07 Червня 2021, 13:00
1203

Оновлення мережі не вплине на пацієнтів, які перебувають у стаціонарі та долають COVID-19. Жоден не має бути виписаний з лікарні до завершення лікування.

Попереднє розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 від 07 травня 2021 року №31 «Щодо затвердження переліку закладів охорони здоров’я, що визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19» втратило чинність. Затверджено новий перелік таких закладів. До нього увійшли 257 лікарень, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

Одні з них залишаються опорними лікарнями, які продовжуватимуть забезпечувати  інфекційну готовність на постійній основі. Інші, так звані лікарні «другої хвилі», залучаються до надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 з 1 червня і будуть або виключатися з мережі, у разі зниження показників захворюваності, або розширюватися коштом лікарень «третьої хвилі» (за необхідності).

Оновлення мережі не вплине на пацієнтів, які зараз перебувають у стаціонарі та долають COVID-19. Жоден не має бути виписаний з лікарні до завершення лікування. Про розробку нових маршрутів пацієнтів відповідно до нового переліку закладів охорони здоров’я має подбати місцева влада. Усі послуги, надані лікарнями у травні за пакетом «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19» будуть оплачені Національною службою здоров’я України у повному обсязі.

Станом на кінець травня 2021 року, у закладах, визначених для лікування коронавірусної хвороби, перебуває менш як 20 тис пацієнтів. І з кожним днем кількість виписаних більше, ніж кількість госпіталізованих. З понад 71 тис ліжок, виділених для лікування COVID-19, на сьогодні зайнято близько 20 тис ліжок. Тобто, щочетветре ліжко-місце.

НСЗУ має використати державні кошти з максимальною ефективністю. Ми платимо за надану допомогу пацієнтам і не фінансуємо ліжка. Аналіз результатів роботи мережі закладів, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні-травні, показав, що у понад 160 лікарнях проліковано не більше 15 пацієнтів з коронавірусом. Переважно це - монопрофільні лікарні: пологові будинки, перинатальні, кардіологічні центри. Або потужні лікарні області, які надають допомогу у невідкладних та пріоритетних станах. Попри те, що загальне навантаження на команди становить 34 пацієнти, у 63-х закладах надавали допомогу менше ніж 10 пацієнтам на команду.

Читайте також:  За місяць завантаженість «ковідних» лікарень Рівненщини зменшилася у 2,5 рази

Наприклад, в «Іршавській районній лікарні» на Закарпатті у квітні 8 команд надали медичну допомогу 88 пацієнтам. Тобто працювали з навантаженням 11 пацієнтів. Заклад отримав в квітні 4,3 млн грн. Дружківська центральна міська клінічна лікарня на Донеччині працювала в квітні з навантаженням 26 пацієнтів на 1 команду. Зі 106 пацієнтів 11 переведені, 22 померло. НСЗУ має заплатити 2,2 млн грн. 

Також зафіксовано велику частку переведення пацієнтів при погіршенні стану в інші лікарні, через відсутність кваліфікованого персоналу чи необхідного обладнання. Наприклад, 106 закладів мають у складі менш як 50 ліжок підключених до джерела кисню. 39 лікарень з них не відповідають вимогам щодо достатньої кількості фахівців. Так, у Василівській багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування» Запорізької області з 18 пацієнтів 13 переведено в інші лікарні. Навантаження на команду - 4 пацієнти. Заклад має отримати за квітень майже 840 тис грн.

Тому,  із загальної мережі доцільно виключити неспроможні заклади за показниками високої госпітальної летальності, значної кількості переведених пацієнтів. Або ті, які не роблять значного внеску до лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою.

Ми маємо враховувати поточну епідемічну ситуацію, доступність та якість медичної допомоги як для пацієнтів з COVID-19, так і з іншими неінфекційними захворюваннями. Нам потрібно за літо акумулювати ресурси для подальшої боротьби з вірусом. Адже ми розуміємо, що восени захворюваність може почати зростати. Саме тому відбувається оновлення мережі «ковідних лікарень» у регіонах.

Станом на 1 червня 2021 року, 327 лікарень отримали від НСЗУ понад 1 мільярд 331 мільйон гривень за надання допомоги пацієнтам з COVID-19 у квітні. Протягом січня-травня 2021 року НСЗУ виплатила лікарням понад 6,5 мільярдів гривень.  У 2021 році для надання стаціонарної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19 НСЗУ попередньо запланувала 9 мільярдів гривень. Але через зростання кількості госпіталізованих пацієнтів ми перерозподілили кошти між пакетами медичних послуг і збільшили видатки за пакетом медичних послуг «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19» на 1 мільярд 200 мільйонів гривень. 62% обсягу запланованих коштів використано.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром