Держекоінспекція збільшить суми збитків за самовільне використання водних ресурсів

14 Червня 2021, 08:00
Розлив Стиру на Волині 1428
Розлив Стиру на Волині

Міністерство юстиції України погодило та зареєструвало наказ Міндовкілля «Про внесення змін до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів», що був розроблений фахівцями Держекоінспекцієї. 

Документ, зокрема, дозволить збільшити суми збитків за самовільне використання води без вимірювальних приладів. Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

«У змінах до методики пропонується привести документ у відповідність до вимог законодавства. Крім того, в деяких випадках оновлена методика дозволить збільшити суми відшкодування за порушення. Наприклад, у разі самовільного використання води за відсутності вимірювальних приладів, якщо існує можливість їх встановлення, один із коефіцієнтів у формулі для розрахунку збитків збільшується у два рази», – пояснив Андрій Мальований.

Посадовець зазначив, що методика, яка діяла до того, не враховувала змін, які стались у законодавстві протягом останнього часу.

«Зокрема, був відсутній повний перелік вимог до лабораторій, які можуть проводити вимірювання вмісту забруднюючих речовин у воді, а також не врегульований механізм підтвердження факту усунення порушення суб’єктом господарювання. Це все ускладнювало процес нарахування збитків Держекоінспекцією», – зазначив Андрій Мальований.

Голова ДЕІ також пояснив, що документ дозволяє інспекторам оцінити шкоду внаслідок:

  • наднормативного скиду забруднюючих речовин у водойми;
  • самовільного використання водних ресурсів за відсутності дозволу;
  • порушення вимог водокористування, зазначених у дозволі, наприклад, забір більшого обсягу води, ніж вказано у дозвільних документах.

 

Читайте також: 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39