У Камені-Каширському асфальтний завод коптить під вікнами житлових будинків

14 Червня 2021, 13:00
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ 2241
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ

Жителі Каменя-Каширського стурбовані шкідливим впливом підприємства на здоров’я та навколишнє середовище.

Про це пише сайт Полісся.

Жителі міста вимагають від місцевої влади і власників шкідливого підприємства невідкладно вирішити назрілу проблему — перенести виробництво подалі від житлових кварталів або взагалі закрити.

Щоразу, коли у небо над містом у районі водозабору здіймається стовп густого чорного диму, для камі-каширців — це вірна ознака того, що на місцевому асфальтобетонному заводі кипить робота. Працюють тут і тепер, адже в продукції підприємства є потреба. 

На Камінь-Каширщині ремонтують дороги, тож завод готує на замовлення шляхобудівельних компаній асфальт. Тому можна було би порадіти. Все ж як-не-як у підсумку жителі краю отримають відремонтовані шляхи, а бюджет громади — якісь фінансові надходження у вигляді податків, екологічних зборів. 

І мешканці Каменя-Каширського, можливо, цьому й раділи б, якби їм не доводилося дихати цими їдкими викидами промислового виробництва, що знаходиться поруч (за кількасот метрів) з житловими кварталами міста.

Не секрет, що кожний завод продукує не лише готовий товар, який згодом продає, а й певний обсяг шкідливих викидів. Зокрема, при виготовленні асфальту та інших дорожніх сумішей утворюється також не найкращий набір хімічних газів і сполук – діоксини сірки, азоту, оксид вуглецю, фенон, ксенон, важкі метали.

На підприємствах, де дотримуються сучасних виробничих стандартів, застосовують якісні потужні системи фільтрації, відтак зазначені речовини не потрапляють в атмосферу або ж просочуються в мізерних кількостях. 

Про подібне обладнання на збудованому ще сорок років тому асфальтобетонному заводі у Камені-Каширському годі й говорити. У нашому випадку фільтрами очистки повітря слугують легені тисяч людей, які, не маючи вибору, змушені дихати шкідливою кіптявою.

Особливо потерпають ті “щасливчики”, які мешкають безпосередньо поруч із діючим заводом — жителі вулиць Магдебурзького права, Данила Галицького, Робітничої та ряду інших. 

Днями вони знову завітали до редакції, аби у публічний спосіб за посередництвом газети нагадати владі і всім причетним до даного питання сторонам про надважливу проблему. 

Зазначимо, що минулого року камінь-каширці уже зверталися з відкритим листом-скаргою до представників усіх рівнів місцевої влади і просили чиновників зважити на проблему та вжити кардинальних кроків для її вирішення. Люди вимагають перенести шкідливе підприємство подалі від житлових масивів або ж взагалі закрити його. 

Адже це не нормально, коли поруч з житловими будинками діє вкрай шкідливе для здоров’я виробництво. Відвідувачі редакції розповіли, що кіптява, сажа проникають крізь найменші щілини у помешкання (годі говорити про відчинені вікна!), осідає на випрану білизну. 

Цією отрутою доводиться дихати. Помітно почастішали у дітей захворювання органів дихання.

Означеній проблемі журналісти “Полісся” минулоріч присвятили окремі публікації. Пройшов час, змінилася у місті влада. 

Але, на жаль, нічого не змінилося навколо порушеної людьми проблеми. Складається враження, що нікому не потрібні їхні біди — ні міській і районній радам, ні райдержадміністрації. 

Виникає запитання: для чого нам така армія “захисників і виразників людських інтересів”, яких доводиться утримувати за рахунок податків працюючих людей?!

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024