Зняття пільг та розвиток агробізнесу, – Володимир Гунчик підняв тему «чорнобильської» зони на Камінь-Каширщині

11 Вересня 2017, 11:10
2525

Камінь-Каширський район повинен бути готовим до відміни статусу чорнобильської зони і до ефективного використання земель. Таку думку висловив голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик сьогодні, 11 вересня, під час оперативної наради.

Частина території Волині – під статусом забруднених територій в наслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Разом із тим ці землі фактично є білою плямою щодо розвитку бізнесу, особливо такого актуального для Волині, як аграрного. Господарники не воліють переходити на землі, які згідно зі статусом та документами є забрудненими, а тому й вирощена продукція матиме такий же ярлик, – повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Першими про ситуацію заговорили на Камінь-Каширщині. Коли голова облдержадміністрації Володимир Гунчик на початку вересня перебував у районі з робочою поїздкою,  на проблемі неприсутності аграрного бізнесу наголосило тамтешнє керівництво: голови Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук та райради Віктор Сус. Мовляв, нині, коли від дня катастрофи на атомній станції минуло 30 років, виникає запитання, наскільки забрудненою є територія, зокрема землі. Бо статус «чорнобильської» зони не додає Камінь-Каширському р-ну до інвестиційної привабливості.

– Період розпаду стронцію – 30 років, стільки вже минуло, але статус – актуальний, – підняв тему голова облдержадміністрації під час останньої оперативної наради. – Держава продовжує підтримувати ті, райони, які мають відповідний статус. Але ми підсвідомо розуміємо, що процес підходить до завершення: довічно то тривати не може. І ми повинні бути готовими до відміни цього статусу і до ефективного використання земель. Тому вже зараз потрібно думати про розвиток бізнесу.

Володимир Гунчик погодився, що питання – неоднозначне, адже зачіпає інтереси людей, які отримують пільги. Зрозуміло, що зі зняттям статусу автоматично й зменшиться соціальне навантаження.

– З одного боку є підтримка людям, а з іншого – розвиток бізнесу і надходження до бюджетів, – наголосив керівник найвищої виконавчої гілки влади в області. – Потрібно вже думати, як збалансувати питання. Камінь-Каширський район, де найбільша кількість населення, живе за рахунок лісу, але не розвиненого агробізнесу. Потрібно питання піднімати. Сьогодні робимо це вперше. Але, вважаю, слід ретельно вивчити екологічну ситуацію.

Коментарі
11 Вересня 2017, 17:42
З одного боку Гунчик правий. А з іншого? А що він через своїх представників у районі (Дунайчук + ще) зробив з того, шо вимагає від тих, хто живе за правилами минулого сторіччя? Нічого. Але йому явно нагадали з Києва і він активувався. Комсомол помер - комсомолець живий.
11 Вересня 2017, 18:12
Фактично розписався у власній безпорадності оскільки за три роки Він міг би не тільки стати тут статистом але й фактично хоч би трохи щось зробити і не тільки у К-Каширському районі. Про те тут підсвідомо виникає думка про його образи на К-Каширців через інакші політичні вподобання але й не тільки інакшими словами Він почав на К-Каширців давити, згадати слова про К-Каширського перця але й не тільки, якщо згадати його цілювання з московським попом то тут справа вже є серйозною. Отже Камінь-Каширський тримайтеся.
11 Вересня 2017, 18:49
При будь-якому губернатору у районі порядку не буде. Нащастя, району скоро теж не буде.
11 Вересня 2017, 18:51
То, що і маршруток не буде, чи діти перестануть народжуватися?
11 Вересня 2017, 21:40
А школи хто будує? Може констанкевич щось робить?
11 Вересня 2017, 21:49
Гунчик мстива людина.А стобихівці молодці.
11 Вересня 2017, 22:23
Якщо пан голова ОДА передрікає "крах" К-Каширського району то нехай на цифрах докаже, що цей "крах" неодмінно наступить. Але він наступить не зовсім так як він бажає оскільки сьогодні бюджет у переважній більшості не отримує Чорнобильських коштів так як він собі думає. Найбільші проплати Чаес коштів отримують громадяни у яких просто так не відбереш. Це переважно пенсіонери, інваліди Чаес, переважно вдови і щонайголовніше діти від 2-х до 16 років. Ось цей "контингент" найбільш вразливий тому думається Вони не посміють. Взагалі поки корупція в державі процвітає ніхто й не подумає скорочувати виплати Чаес, оскільки такі особи "вчорашніх" навіть не посміють проїхатися територією К-Каширщини.
11 Вересня 2017, 23:44
Бо таки й заїлися, як з чорнобильськими пкнсіями з купленими діагнозами, так і з державними подачками, які прикарманюють наближені до джерела і освіта, і медики, і аграрії. Все крадуть! А океан теж має дно. За державу прикро, за тих, що загинули і продовжують віддавати життя, а це найкращі наші громадяни! Утопія, але так хочеться справедливості і порядку...
12 Вересня 2017, 00:10
крах може бути тільки ЛуАЗу, а район е ,був і буде
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024