Де ховатися в грозу і що робити, якщо влучила блискавка

03 Липня 2021, 09:00
Де ховатися в грозу і що робити, якщо влучила блискавка 2732
Де ховатися в грозу і що робити, якщо влучила блискавка

На Волинь ідуть грози, до 5 липня синоптики прогнозують громовиці та блискавиці. Тож мешканцям області радять бути насторожі і дбати про власну безпеку.

В разі, якщо негода застане вас зненацька посеред міста чи в полі, необхідно добре знати про можливі місця для укриття. Тож де краще сховатися та як бути, якщо поблизу вас когось уразила блискавиця  – дізнавалася журналістка 12 каналу Ангеліна Гущина.

Найчастіше небезпека загрожує на відкритій місцевості. Саме в полі чи лузі і трапляється 90% нещасних випадків, переконують фахівці.

«Якщо ви знаходитесь в полі і вас декілька чоловік, то потрібно розійтись якомога далі один від одного, щоб не створювати скупчень. Зайняти місце десь у заглибинці, тобто у яру чи якійсь ямі», – радить речник ДСНС у Волинській області Володимир Нестеров.

Причаїтись треба навприсядки, щоб і не височіти, і якомога менше торкатися землі. Подалі відкинути будь-які металеві предмети, через них можна отримати опіки. 

В жодному разі не ховатися під деревами, тим більше – якщо воно одне. У помешканні під час грози головне зачинити вікна та вимкнути електроприлади. Якщо ж негода застала у місті, тримайтеся подалі від будь-яких конструкцій, які може знести буревій та які легко проводять струм.

Найкраще ховатися у якихось великих будівлях, під мостами, автомобільними чи залізничними, але подалі від електричних опор і загалом від електричних приладів.

Статистика свідчить, що 80% уражених блискавкою виживають. Вирішальну роль тут відіграють сила розряду і наскільки швидко буде надана допомога. Тому до потерпілого радять негайно викликати “швидку”. А тим часом робити непрямий масаж серця.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024