«Якщо люди бачитимуть нашу злагоджену роботу, то і самі об’єднуватимуться, щоб допомагати», - Віктор Пась

04 Липня 2021, 11:41
міський голова Віктор Пась 1672
міський голова Віктор Пась

Про що камінь-каширський міський голова звітував перед депутатами.

Про це пише сайт Полісся.

Очільник Камінь-Каширської територіальної громади Віктор Пась підбив підсумок своєї роботи протягом шести місяців.  Відтак на черговій сесії розповів про визначені шляхи розвитку громади, позитивні тенденції у наповненні міського бюджету, але разом з тим і про штрафи та критику в адресу органу місцевого самоврядування.

Апарат сформовано – пора знайомитись

На ювілейній, десятій сесії міської ради у сесійній залі як ніколи людно – присутні всі працівники апарату, керівники комунальних установ. Міський голова вирішив представити їх депутатам, щоб ті знали, з ким, у яких питаннях комунікувати. Зауважимо, що працює в міській раді 87 працівників. А загалом передбачено 123 штатних одиниці. 

В структурі ради функціонують 2 управління, які є окремими юридичними особами і основними розпорядниками коштів. Крім того укладено шість контрактів із керівниками комунальних установ (Камінь-Каширського центру первинної медико-санітарної допомоги, Камінь-Каширської ЦРЛ, Центру надання соціальних послуг, Центру безпеки громадян, Центру професійного розвитку педагогічних працівників, ВУЖКГ).

Додамо, що на території громади діє 38 закладів загальної середньої освіти (в тому числі 23 ліцеї, з яких 3 — опорні заклади, 12 гімназій і 3 початкових школи).

А мережа закладів культури налічує 80 установ: 38 – клубів, 40 – бібліотек, дитяча школа мистецтв та краєзнавчий музей.

Видатки на зарплату маємо найменші

На забезпечення життєдіяльності усіх вище перерахованих установ, звичайно, потрібні чималі фінанси. І, як зауважив міський голова, видатки лише на зарплату з нарахуваннями склали за перший квартал цього року майже 160 мільйонів гривень.

«Хоча, якщо порівняти із сусідніми територіальними громадами, частка виплат на оплату праці працівників від дохідної частини загального бюджету в нас найменша. За перший квартал вона становить 16,38 відсотка. У Маневицькій – 16,56, Сошичненській – 22,75, Прилісненській — 23,98, Любешівській – 25,83 відсотка», — зауважив Віктор Пась.

Разом з тим міський голова відзначив, що з наповненням міської казни справи у нас поки що йдуть непогано.

Перші в області з виконання власних надходжень

За п’ять місяців 2021 року обсяг доходів загального фонду бюджету громади за рахунок усіх джерел склав 188 млн 474 тис. гривень. Це майже 42 відсотки від уточнених річних призначень. І, зокрема, власних доходів Камінь-Каширська міська рада отримала 48 млн 539 тис. гривень при зобов’язанні 38,3 млн.

«Сьогодні ми підрахували, що у першому півріччі матимемо перевиконання поверх 10 мільйонів. Тож сесія у липні, очевидно, буде гарячою, коли звучатиме питання розподілу цих коштів. До речі, ми займаємо перше місце серед всіх громад Волині по власних надходженнях», — звернув увагу міський голова.

А найбільші надходження до міського бюджету наразі складають податок на доходи фізичних осіб — 27 млн; єдиний податок – 9 млн; податок на майно – 4 млн; плата за землю — 3 млн; рентна плата за спец використання лісових ресурсів — 4,5 млн; акцизний податок – 1, млн. та ін.

Пів мільйона — на господарчі справи

Прозвітував Віктор Пась і про витрати. Зокрема про те, скільки міська рада спрямувала від початку року на профілювання доріг, проведення ямкового, капітального ремонту райцентру. 

Про те, що за кошти міськради провели грейдерування доріг у Пнівне, Фаринках, Волиці, Соснівці, Винімку, Раків Лісі, Грудках, Осівцях, Видричах, Бузаках, Краснилівці, Черче, Острівку, Теклине, Дубровиці. Що вже виготовлено проєктно-кошторисні документації для поточних та капітальних ремонтів тротуарів, доріг, вуличного освітлення в місті та селах.

Прозвітував голова про ліквідацію стихійних сміттєзвалищ у Великій та Малій Глушах, Погулянці, Невірі, Щитині, Полицях, Іваномислі, Оленино, Боровне, Гуті-Боровенській, Підріччі, Пнівне, Фаринках, Волиці, Брониці, Черче, Підбороччі. 

Про прочищені водовідвідні канали, проведений благоустрій на зупинках громадського транспорту у місті (його допомогли зробити члени протестантських релігійних громад), сільських зупинках.

Загалом на всі ці добрі господарчі справи міська рада витратила від початку року більше пів мільйона гривень.

Над чим планують працювати

Тим часом, зі слів Віктора Івановича, міська рада працює над проєктом будівництва спортивного залу по вул. Воля для ігрових видів спорту. Планують за рахунок державної субвенції відреставрувати бузаківський дошкільний заклад. Плекають надію, що вдасться реалізувати цей задум за кошти ДФРР, адже там відсотків на 30 роботи вже виконані. Наразі мають намір змінити проєктно-кошторисну документацію з метою актуалізації.

«Нам є над чим працювати. Ось уже почали розробляти стратегію розвитку громади. Наполегливо просимо долучитися до цього всіх жителів громади, аби врахувати всі можливі аспекти та нюанси. Бо ж коли ми її затвердимо, а у вас виникне якась ідея, постане якесь проблемне питання, а цього в стратегії нема – реалізувати її, вирішити буде неможливо протягом 5 років відповідно до закону про просторове планування, який вступає в дію у серпні», — наголосив Віктор Пась.

Він озвучив й ряд інших планів і задумів, як от повністю обладнати місто розумними камерами, які зчитуватимуть і номери автомобілів, і обличчя правопорушників. А коштуватиме це за попередніми підрахунками близько пів мільйона гривень.

Звітуючи, міський голова, зауважив, що хоче зробити громаду комфортною для її жителів, а заодно і успішною. Тож завжди намагається реагувати на конструктивну критику.

«Ми не збираємося комусь годити, ми просто робимо свою роботу. В нас гарно налагоджена праця між міським головою і всіма депутатами, за що окремо дякую депутатам. Думаю, коли люди будуть бачити нашу злагоджену роботу, то і самі єднатимуться, щоб нам допомагати. Дякую за допомогу і підтримку у деяких питаннях обласним депутатам, народному депутатові Ірині Констанкевич. Сподіваємося на підтримку і Федора Веніславського», — підсумував Віктор Пась.

Депутати одноголосно затвердили звіт міського голови, а заодно ініціювали одноразово преміювати його в розмірі середньомісячної заробітної плати. Мовляв дотепер Віктор Пась не отримував ніяких премій, а рішення про доплати, надбавки і премії, яке прийняли на першій сесії, було неправильно трактоване.

Коментарі
04 Липня 2021, 12:29
Трохи не так. Якщо громадяни побачать що в громаді є не справедливість то вони від вас відвернуться.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром