Сезон ягід: волинянам нагадали правила збору чорниці

04 Липня 2021, 14:44
Волинянам нагадали правила збору чорниці 3035
Волинянам нагадали правила збору чорниці

Цього року соковита чорна ягода у волинському лісі потішить усіх – і збирачів, і заготівельників. Уже видно: врожай цього сезону буде хороший.

Про це йдеться на сайті Волинського ОУЛМГ.

Перші стиглі ягоди великі, гарні та вродили густо. Так само густо у лісі і заготівельників. Люди збирають ягоду для власних потреб та на продаж. Для мешканців окремих регіонів Волині – це одна з небагатьох можливостей заробити непогані кошти.

Чорниці в області вистачає всім охочим. Дозволені об’єми заготівлі (тобто встановлені ліміти, щоб збір був без шкоди для природи) є досить великими – в межах 4 тисяч тонн. Заготовляється зазвичай – лише 25%.

Волинські лісівники нагадують основні правила збору чорниці.

Людям, які  заготовляють гриби, ягоди, лікарські рослини, горіхи тощо для власних потреб, дозволів не потрібно. Збір для власного споживання у державних лісах безкоштовний.

А для тих, хто займається збором ягід у більших масштабах, є правила. Попередньо необхідно звернутися у місцевий лісгосп, щоб отримати лісовий квиток. Дозвіл видається на заготівлю певної кількості ягоди та період прийому. Щоб отримати його, необхідно сплатити встановлені податки.

Зазначимо також: надходження коштів від сплати рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів будуть спрямовані на рахунки місцевих рад та рахунки постійних лісокористувачів (лісогосподарських підприємств).

У волинських лісівників до збирачів ягід лише кілька прохань: не збирати ягоди гребінками та бути обережними і відповідальними в лісі, щоб не спричинити пожежі.

Читайте також: Волинян запрошують до творення документальної вистави

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024