Медицині Камінь-Каширського району істотно бракує фінансування

15 Липня 2021, 11:05
Медицині району істотно бракує фінансування 1837
Медицині району істотно бракує фінансування

Не найкращі часи настали для установ охорони здоров’я вторинної ланки медицини, що діють на теренах усієї Волині. Брак фінансування галузі може спричинити незворотні зміни у структурі та статусі окремих медзакладів. 

Про це пише сайт Полісся.

Так, зокрема, у Маневицькій лікарні вже фіксують заборгованість по заробітній платі. Завдячуючи власному спецфондові, заледве спромоглися виплатити її медперсоналу у Любешівській багатопрофільній лікарні та Камінь-Каширській ЦРЛ. 

Відтак, як прогнозують фахівці, у недалекій перспективі через дефіцит коштів деякі лікувальні заклади можуть обмежити надання населенню окремих видів послуг.

Як повідомляють директори вище згаданих лікарень, Національна служба здоров’я України раніше фінансувала їх за «коронавірусним» пакетом, однак вже у травні ці надходження зменшилися, а подекуди припинилися зовсім. 

Але загалом нестача коштів виникла через те, що НСЗУ фінансувала районні медзаклади за показниками минулого року, коли, як відомо, із початком пандемії у лікарнях фактично не було пацієнтів із соматичними захворюваннями, тож обсяги надання послуг, не пов’язаних із COVID-19, фактично зменшились.

До прикладу, у Любешівській лікарні, за словами її керівника Богдана Іваніва, змін у структурі закладу охорони здоров’я в подальшому не уникнути. Окремі відділення доведеться закрити, а отже працівників скоротити. За аналогічним принципом діятимуть і в Маневичах.

Натомість фінансова спроможність у Камінь-Каширській ЦРЛ є дещо кращою. Тут завдяки власним коштам, вдалося виплатити зарплату за минулий місяць стовідсотково. Однак при цьому залишились певні борги перед іншими установами та організаціями за надані послуги для ЦРЛ.

Як окреслила ситуацію директорка Людмила Потягайло, аби поліпшити матеріальну складову лікарні, не вдаючись до скорочення персоналу, шукатимуть інші шляхи фінансової перспективи, як от: надання в оренду медичних кабінетів для приватних лікарів, отримання компенсації від пацієнтів вартості за відбір аналізів без направлення лікаря, профілактичні огляди, стане платною процедура масажу тощо. 

За словами Людмили Адамівни, оптимізація штату може відбутися лише стосовно окремих медпрацівників, спеціальності яких на сьогодні не є затребуваними на теренах вторинної ланки. Наприклад, посада лікаря-фтизіатра нині значиться на балансі “первинки”.

Поряд із цим, з осторогою констатує головна лікарка, Національна служба здоров’я декларує можливі нові обмеження у фінансовій діяльності медичного закладу. Хоча документального пояснення про зміни умов договору чи то припинення співпраці наразі немає. Усі заяви та прогнози – поки що усні.

«Насамперед мова йде про припинення виділення коштів на пологи — пріоритетний напрямок лікарні. Незважаючи на те, що наш медзаклад має укладений договір на оплату згаданого пакету послуг до кінця поточного року. До прикладу, за одні пологи НСЗУ має фінансувати близько десяти тисяч гривень, сумарно за місяць у нас набігає до пів мільйона надходжень. Та за квітень грошей нам так і не заплатили. Більше того, фінансову благополучність ми можемо втратити у майбутньому через недотримання певних умов у боротьбі з коронавірусною інфекцією в частині кадрового забезпечення та недостатність медичного устаткування. До прикладу, за вимогами медичної організації, у ЦРЛ має працювати аж вісім анестезіологів. У нас же значиться лише п’ятеро таких спеціалістів. Крім того, за новими, наразі не прописаними, умовами договору, НСЗУ вимагає наявність у лікарні 6 апаратів штучної вентиляції легень. Їх у нас є три. Вони високопрофесійні і, скажу вам відверто, їх цілком достатньо. Поряд із цим варто зауважити, що на Камінь-Каширщині — найменший показник смертності від ковід-19 з-поміж усіх громад області», — підсумувала Людмила Адамівна.

До слова, Камінь-Каширська ЦРЛ — одна із шести лікарень першої хвилі на Волині, де вживають заходів у боротьбі із коронавірусом. Останнім часом пацієнтів з важким перебігом недуги не переводили на лікування до медзакладів області, а “ставили на ноги” хворих завдяки кваліфікованій роботі місцевих фахівців.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром