Що відзначають 3 серпня та кого вітати з іменинами

03 Серпня 2021, 07:00
Що відзначають 3 серпня та кого вітати з іменинами 1264
Що відзначають 3 серпня та кого вітати з іменинами

Добрий ранок, любі читачі Район.Камінь-Каширський!

На календарі вівторок, 3 серпня. Це 215-й день року (216-й у високосні роки) за григоріанським календарем. До кінця року залишається 150 днів.

Іменини святкують: Лідія, Никодим.

У цей день вшановується пам’ять преподобного Онисима або Семена і пророка Єзекіля, також Онуфрій Печерський. У народі Семена називали Літопроводцем, оскільки він літо проводжає.

За повір’ям, літо має закінчитися по обіді. У давнину говорили: «Яке третє число серпня, такий і жовтень. А якщо цей день буде вітряним, то зима буде достатньо холодною.»

Традиції та звичаї на 3 серпня

 На Онуфрія ладнають засіки — відведені місця для зерна в коморах. Селянам треба засіки просушити, дошки перевірити, щоб взимку миші не прогризли. 

Прибрати треба також в шафах, комодах, тумбочках. Вважалося, що ці дні – останні теплі. Тому треба винести зимові речі просушитись, провітритися, особливо хутряні вироби. Саме час випрати теплу ковдру і висушити її.

Також потрібно поміняти ємності для зберігання круп та інших сипучих. Тоді вони завжди будуть повні. А якщо залишити в старій посуді, то вас чекає голод.

Наші предки назвали Онуфрія Мовчазним. У цей день потрібно було за повір’ями всі роботи проводити в мовчанні. Сказати щось можна тільки в крайньому випадку, наприклад, при пожежі чи нещасному випадку. Сьогодні варто зайнятися ремонтом та прибиранням господарських приміщень, все провітрити, висушити, викинути гнилі дошки, замінити на нові. При цьому теж треба мовчати. Якщо порушити заборону, то за повір’ям вас будуть чекати хвороби і неприємності.

Народні прикмети і  прогноз погоди на 3 серпня

  • Гроза на Семена – осінь буде довгою
  • Голосно кричать сороки 3 серпня – буде дуже тепла погода взимку
  • Великі купи на мурашниках – чекай холодної зими
  • Сильні роси 3 серпня – буде поганий врожай льону

Що можна робити 3 серпня

  • Дуже вдалий час, щоб додати корисну звичку у розпорядок дня.

Що не можна робити 3 серпня

  • Сьогодні не варто брати гроші в борг. Краще подумайте над тим, де ви можете підзаробити.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024