Чи може дитина з нежитем відвідувати садочок чи школу: роз'яснення МОЗ

19 Вересня 2021, 09:00
Чи може дитина з нежитю відвідувати садочок чи школу 1561
Чи може дитина з нежитю відвідувати садочок чи школу

Діти дошкільного та молодшого шкільного віку більш сприйнятливі до вірусних інфекцій та частіше хворіють на гострі респіраторні захворювання

Якщо дитина вакцинована відповідно до календаря профілактичних щеплень і навіть має додаткові щеплення, вона все одно може інфікуватися вірусами, що спричиняють нежить, біль у горлі, кашель, блювоту та діарею. Адже вакцинація не є 100% гарантією захисту від усіх можливих захворювань, проте значно полегшує їх перебіг та запобігає ускладненням, пише МОЗ України.

Американська академія педіатрії зазначає, що якщо йдеться про малюків у дошкільному навчальному закладі, то вони хворіють набагато частіше ніж ті, які не відвідують садочок і не мають контактів з іншими дітьми, у т.ч. братами чи сестрами. Упродовж другого року відвідування дитячого колективу кількість захворювань на респіраторні захворювання зменшується, оскільки вплив великої кількості мікробів та вірусів формує імунітет.

Для того, щоби захистити дитину від інфекційних хвороб необхідно вчасно проводити вакцинацію за Національним календарем щеплень (https://cutt.ly/NW4ZTNj) та за можливості — робити додаткові щеплення. Варто також навчити дитину певних правил і заохочувати її дотримуватися етикету кашлю і чхання, викидати використані серветки до урни, а також правильно та ретельно мити руки.

У більшості випадків легкий кашель або нежить, особливо — залишкові після перенесених хвороб, не є протипоказом для відвідування закладів освіти. Утім, якщо ці симптоми супроводжуються високою температурою, або з’явилися в розпал сезону ГРВІ, краще залишитися вдома. Зважайте також на пандемію COVID-19.

Не дозволяйте дитині йти до школи чи садочка, якщо в неї є якісь з основних симптомів цього захворювання: 

- Висока температура
- Безперервний кашель
- В’ялість та загальна слабкість
- Втрата або зміна нюху або смаку
У такому випадку краще залишатися вдома та звернутися по медичну допомогу.

Якщо дитина температурить, у неї з'явився висип, болі в різних частинах тіла чи ознаки інфекційних захворювань, перед поверненням до школи чи садочка її має оглянути лікар. Він і визначить, чи можна відвідувати школу чи садок. Щоби повернутися до навчання, дитина має бути активною, мати добре самопочуття і температуру нижчу за 37,2° без прийому жарознижувальних препаратів.

Пам’ятайте, що наближається сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій. Щоби знизити ризик зараження чи розвитку ускладнень дітям, а також співробітникам освітніх закладів рекомендовано щорічно здійснювати вакцинацію від грипу.

Читайте також:  Ляшко спрогнозував, коли розглянуть питання запровадження жовтої зони

В Україні встановили нові карантинні норми: що буде під забороною

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024