Чому дорожчає газ для промисловості та бізнесу

05 Жовтня 2021, 13:13
Подорожчання газу Реклама 992
Подорожчання газу

Вартість природного газу для юридичних осіб та бюджетних організацій зростає через різке здорожчання блакитного палива у країнах ЄС.

За рік ціна ресурсу в Європі зросла на 400%. Відповідно й в Україні вартість блакитного палива різко пішла вгору. Про це Бізнес.Район повідомляють у пресслужбі ТОВ «Волиньгаз Збут».

«Вартість газу для юридичних і бюджетних організацій залежить від ціни на ринку та напряму прив’язана до котирувань європейських хабів. І тут ми безсилі. Однак, завдяки укладеним контрактам, нам вдалося вберегти населення від цінових коливань. Для наших побутових клієнтів до 30 квітня 2022 року кубометр газу коштуватиме не більше 7,99 гривні», – констатує директор ТОВ «Волиньгаз Збут» Микола Тищук.

Ціна газу на хабі TTF в Нідерландах 4 жовтня 2021 року перевищила 1,2 тисячі доларів за тисячу кубометрів. Приведена вартість природного газу на європейських хабах (Day-Ahead) до кордону України досягла 36,9 тисячі гривень.

Ще на початку вересня вартість кубометру газу на ринку становила 21,7 гривні. Однак, з кожним днем ціна на блакитне паливо збільшувалася, встановлюючи нові рекорди.

Експерти пояснюють: стрімке здорожчання ресурсу пов’язане зі скороченням запасів газу в сховищах країн ЄС, зменшенням обсягів поставок газу з РФ, а також високими цінами на блакитне паливо в державах Азії.

Читайте також: «Луцьктепло» боргує понад 30 мільйонів гривень «Волиньгазу»: лучани можуть залишитись без тепла

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024