Камінь-Каширщина: як використовують у громаді «екологічні» кошти

21 Жовтня 2021, 10:00
Як витрачають "екологічні" гроші з обласного бюджету 1018
Як витрачають "екологічні" гроші з обласного бюджету

Члени постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів схвалили та рекомендували сесії підтримати проєкт рішення  внесення змін до Регіональної екологічної програми.

Про це інформують у Волинській обласній раді.

Як пояснив начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Валентин Кухарик, кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в сумі 406 тис. гривень, передбачені на заміну двох відпрацьованих котлів у санаторії «Лісова пісня», у звітному періоді не використовувалися. 

«У вересні надійшов лист про відмову від використання цих коштів. Але ми отримали лист від Шацької селищної ради із проханням про співфінансування природоохоронного заходу», – зауважив він.

Шацький селищний голова Сергій Карпук розповів, що ці кошти є намір спрямувати на дофінансування великого інфраструктурного проєкту з каналізування населених пунктів навколо озера Світязь. Будівництво цих каналізаційних мереж включено до переліку заходів програми «Екологія 2016-2022», і як природоохоронний захід може фінансуватись коштом коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

«Одним з об’єктів, готовність якого становить 97% і який наразі необхідно довести до логічного завершення, є будівництво каналізаційної мережі в західній частині смт Шацьк, селах Гаївка та Мельники. Виконання будівельно-монтажних робіт потребує приєднання електроустановок до основного джерела живлення, що, як відомо, у монополії Волиньобленерго. Функціонування системи каналізації не можливе без підключення новозбудованих об’єктів каналізування до електромережі. Загальна вартість цих робіт становить 600 000 грн, А тому ми просимо долучитись до фінансування цих робіт та гарантуємо співфінансування цього природоохоронного заходу в розмірі 30% з місцевого бюджету», – зауважив він.

Голова екологічної комісії Юрій Ройко закликав колег підтримати таку ініціативу.

«Якщо ми сьогодні схвалимо запропоновані зміни, то таким чином доведемо до логічного завершення цю частину важливого міжнародного проєкту», – зауважив він.

У ході нинішнього засідання комісії депутати також заслухали інформацію про хід виконання Регіональної екологічної програми «Екологія 2016-2022». 

 Як повідомив начальник профільного управління ОДА Валентин Кухарик, станом на 1 жовтня лише 3 територіальні громади виконали заходи в повному обсязі, а саме: Шацька (завершили капітальний ремонт внутрішньогосподарських каналів на території Світязької сільської ради), Маневицька (придбали 49 контейнерів для роздільного збирання твердих побутових відходів) та Луківська сільська ТГ (придбали 21 контейнер для роздільного збирання твердих побутових відходів).

Крім того, за його словами, проведено тендерні процедури, укладено договори та розпочали роботи 13 відповідальними виконавцями. 

Оголосили процедури закупівлі Камінь-Каширською міською та Любешівською селищною територіальними громадами, у п'яти триває підготовка до проведення тендерів.

Голова екологічної комісії Юрій Ройко вкотре звернувся до керівників територіальних громад та депутатів всіх рівнів відповідально поставитись до реалізації природоохоронних заходів. Питання щодо порядку використання цих коштів, а також інформацію щодо виконання заходів Регіональної екологічної програми "Екологія 2016-2022" він рекомендував винести на розгляд одного із найближчих засідань Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.

У ході засідання члени екологічної комісії також рекомендували депутатам підтримати проєкт сесійного рішення «Про збереження і розвиток природно-заповідного фонду області». 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024