На Волині завершили вакцинацію диких тварин проти сказу

28 Жовтня 2021, 10:33
Літак, з якого розкидали вакцину 1468
Літак, з якого розкидали вакцину

На Волині тривала пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу за допомогою антирабічної вакцини «Орісвак», що виготовлена ТОВ «Укрветпромпостач» (місто Бровари Київської області).

Вакцинацію здійснювали з 2 по 22 жовтня. Про це повідомляють на сайті Держпродспоживслужби у Волинській області.

Під час вакцинації охопили всю територію області, за винятком населених пунктів та водних об’єктів, і використали 431,25 тисячі приманок із розрахунку не менше ніж 25 доз-приманок на один квадратний кілометр. Вакцини для пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин – безпечні для людини та навколишнього природного середовища, однак брати їх до рук не варто.

Через місяць після проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на Волині відбудеться відстріл лисиць для дослідження на наявність вірус нейтралізувальних антитіл та біомаркеру-тетрацикліну. Всього буде відстріляно 690 голів лисиць. 

Як вже повідомляли, вздовж українсько-польського кордону визначена буферна зона, яка охоплює Волинську область та в межах якої реалізовується Програма боротьби зі сказом на території України. Кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин  відбувається на виконання Наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 06.08.2021 року №532 «Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2021 році за допомогою авіації». 

Усі ці заходи мають обмежити поширення вірусу сказу територією України та його потрапляння до Європейського Союзу. 

Станом на сьогодні в області зареєстрували 17 небезпечних пунктів по сказу, зокрема, сказ лисиць та собак зареєстрований у шести пунктах, сказ котів – у трьох, сказ великої рогатої худоби – у двох пунктах.

Читайте також: На Рівненщині диких тварин вакцинуватимуть від сказу

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024