Антимонопольний комітет покарав лісгоспи району за ціни на дрова

30 Жовтня 2017, 22:50
2869

За усунення конкуренції на ринку реалізації дров паливних для населення на Волині оштрафували одинадцять державних підприємств лісового господарства.

Про це повідомляє ІА «Волинські новини» з посиланням на прес-службу АМКУ.

За результатами аналізу матеріалів справи Відділенням було доведено, що дії ДП «Городоцький лісгосп», ДП «Камінь-Каширський лісгосп», ДП «Ківерцівський лісгосп», ДП «Маневицький лісгосп», ДП «Поліський лісгосп», ДП «Прибузький лісгосп», ДП «Ратнівський ЛМГ», ДП «Цуманський лісгосп», ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», ДП СЛАП «Ратнеагроліс», ДП СЛАП «Рожищеагроліс» (надалі – Відповідачі), що полягають у встановлені у січні 2015 року і застосуванні протягом періоду часу з січня 2015 року до грудня 2016 року однакової ціни на дрова паливні хвойних, мягколистяних та твердолистяних порід для населення на верхньому складі в межах території Ратнівського, Любомльського, Шацького, Камінь-Каширського, Маневицького, Рожищенського та Ківерцівського районів Волинської області, є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що полягають у вчиненні схожих дій, які призвели до усунення конкуренції на ринку реалізації дров паливних для населення, так як аналіз ситуації на цьому ринку спростовує наявність об’єктивних причин для вчинення таких дій.

Відділення оштрафувало відповідачів у справі на загальну суму 150 тис. грн. за вчинення антиконкурентних узгоджених дій на ринку реалізації дров паливних для населення. Суб’єкти господарювання припинили порушення та сплатили штраф в державний бюджет.

 

 

Коментарі
31 Жовтня 2017, 01:15
Написано чимало - зрозуміло мало. Крім економічної та правової термінології, бажано було б почитати, що конкретно це все дає для простолюда.
31 Жовтня 2017, 05:48
"Відділення оштрафувало відповідачів у справі на загальну суму 150 тис. грн....". Чесно признаюся що не знаю цін на дрова, бо уже більше 20 років не живу у Камені-Каширському. Але якщо 150 тис. грн поділити на 7 лісгоспів, то таке враження що цю монополію лише узаконили і "дали право" діяти так і надалі. Мені шкода людей.
31 Жовтня 2017, 09:56
"що конкретно це все дає для простолюда": це означає що дядько має право за той період йти до Лісгоспу та добиватися копенсації за те, що мовляв йому відпущені дрова за вищу ціну ніж належить. Але про те, що пиловники відпускають підприємцям у вигляді дров то Антимономольним комітетом ця ситуація не обслідувана таким чином як належить. Копалися тільки до того моменту поки не поклали на стіл "дерев"яні" аргументи. Мається на увазі скільки написали стільки вписали в акт більше не було сил терпіти.))))
31 Жовтня 2017, 14:25
В питаннях заготівлі дров в ОТГ найближчим часом потрібно навести порядок, аби і наші діти та онуки мали можливість колись пройтися ще справжнім лісом. Що я маю на увазі? Якщо залишити цей безлад і надалі, то люди ніколи не матимуть нормальної ціни на дрова і не матимуть лісу навіть ті, хто живе поколіннями поблизу нього. Мав влітку розмову з поважною людиною з села в одному з сусідніх з К-К районом, який знає що розповідає. Так от, на (беру наближені цифри) близько 300 домогосподарств села у 2016 році офіційно оформили купівлю дров через місцевий лісгосп лишень біля 30 осіб, решта - дрова купували, вочевидь, через інтернет і доставляли до подвір'я "Новою поштою". Припустимо, що ще 30 господарів придумають більш-менш легальну схему придбаних дров чи пояснять це минулими запасами. Звісно, що "безробіття" на селах, відсутність грошей у людей до певної міри пояснює таку картину, однак так довго тривати не може. Доки ми не наведемо обліку і контролю у всіх сферах нашого життя, до тих пір люди не матимуть робочих місць та легальної зарплати. Гроші є нічим іншим, як мірилом вкладеної праці у корисну суспільству справу, незалежно чи вона створює матеріальні чи духовні/не матеріальні блага. Але для цього потрібний контроль з боку, найперше держави, громади та конкретного відомства, у даному випадку - лісгоспів. Так живуть наші сусіди поляки, я вже не кажу про німців, британців чи скандинавів. Але, коли у селах функціонують десятки незареєстрованих пилорам, лісники продають лівий ліс, то теревенити про картельну змову лісгоспів - марна справа. З одного боку, можливо, й добре, що ціна однакова, то люди хоча б не нарікають, що от у такому то районі вони дешевші. Сільрада у названому мною випадку мала б дати 300 "квитків" на рік, по 1 на кожне господарство, для придбання/заготівлі дров у лісі на певний об'єм, скажімо, 10 складометрів за державними/соціальними цінами. Цього достатньо на рік, аби перезимувати і варити на плиті при економному режимі. Решта - за вищу ціну. Хитрунів у селі потрібно знати поіменно, а коли все село "хитруни", то ми обманюємо самі себе, продаючи у такий спосіб себе і свою державу сусідам - Польщі чи Росії. Ті прийдуть і наведуть порядок...
31 Жовтня 2017, 15:35
"до тих пір люди не матимуть робочих місць та легальної зарплати": мав розмову з працівником держлісгоспу яка говорить що Вона намагається не практикувати прийняття лівих працівників оскільки небажає зв"язуватися з інспекцією праці оскільки один день праці таких працівників без укладання трудового договру б"є у першу чергу штрафами по підприємству та безпосередньо по зарплаті керівників підприємства. Це у принципі але насправді ніхто не знає як справи.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39