3 листопада: події, дати, іменини

03 Листопада 2017, 08:00
1949

Сьогодні – День інженерних військ України, День ракетних військ і артилерії України

 

Цитата дня: Не бійтеся робити помилки, спотикатися і падати, найчастіше найбільшу нагороду приносить те, що найбільше нас лякає. Може, ви досягнете всього, чого хочете, а може, навіть більше, ніж уявляли собі. Хто знає, куди приведе вас життя, шлях довгий, і в результаті сама подорож і є мета.

One Tree Hill

 

У народі кажуть: « Як листопад дерев не обтрусить, довга зима бути мусить».

 

3 листопада іменини святкують: Захарія, Іван, Зотика (Ізот), Іларіон, Сільвія, Сократ, Федот, Феофіл, Філофей, Яків.

 

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

 

Цей день в історії:

1918 — Народне віче в Чернівцях вирішило приєднати Північну Буковину до радянської України.

1918 — На станції Скороходово (біля Полтави) зустрілися український гетьман П. Скоропадський і отаман Війська Донського П. Краснов для договору про українсько-донський кордон.

1937 — У Києві арештований російський революціонер, комісар освіти України Володимир Затонський.

1937 — В урочищі Сандармох (нині Медвеж'єгорський район Республіки Карелії, РФ) за рішенням окремої трійки Ленінградського обласного управління НКВД СРСР розстріляно 265 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення. У списку «українських буржуазних націоналістів», страчених 3 листопада, Лесь Курбас, Микола Зеров, Микола Куліш, Матвій Яворський, Володимир Чехівський, Валер'ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та багато інших представників національної інтелігенції. Загалом в один день розстріляно десятки вчених, літераторів, працівників культури й освіти, діячів мистецтв — цвіту української нації.

1941 — у Бердичеві розстрілом близько 2000 євреїв фактично завершилася ліквідація єврейського населення, яка тривала з липня 1941.

1943 — Почалася Київська наступальна операція радянських військ.

1943 — кораблі Азовської воєнної флотилії висадили на північний схід від Керчі десант 56-ї армії, який до 12 листопада захопив плацдарм на дільниці від Азовського моря до передмістя Керчі та утримував його до початку Кримської наступальної операції (8.04.1944).

1996 — В аеропорті Донецька кілери в масках розстріляли народного депутата України, відомого бізнесмена Євгена Щербаня.

2007 — Прем'єра в Україні серії «The Farnsworth Parabox» мультсеріалу «Футурама».

 

3 листопада народилися:

1937 — Йосип Лось, український вчений, доктор політологічних наук, професор і керівник кафедри зарубіжної преси та інформації факультету журналістики Львівського університету імені Івана Франка

1952 — Лесь Подерв'янський, український художник, автор сатиричних п'єс.

1962 — Жолдак Андрій Валерійович, відомий український театральний режисер. Лауреат премії ЮНЕСКО (2004), Кавалер ордена «За заслуги» III ступеня (2009).

1962 — Ірен Роздобудько, українська письменниця.

1967 — Микола Мільчев, український спортсмен, олімпійський чемпіон (2000) в стендовій стрілянині.

1969 — Олег Твердохліб, український бігун, рекордсмен України в бігу на 400 м з бар'єрами.

 

За матеріалами Вікіпедії та Українського календаря.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024