Способи виробництва металевого дроту

16 Листопада 2021, 16:22
Фото ілюстративне 2254
Фото ілюстративне

Дріт відомий людству вже понад 3000 років. Спочатку він виготовлявся з тонких смужок срібла і золота, які скручувалися і потім прокочувалися між двома плоскими поверхнями. 

Був також відомий і інший метод виробництва, шляхом сплющування, при такому методі виходив дріт прямокутного і шестигранного перетину. Природно, що ні про яке будівельне застосування дроту мова в ті часи не йшла.

Наступним етапом еволюції дроту став винайдений персами в 7 столітті до н.е. спосіб виробництва шляхом волочіння прутків з металу через отвори меншого діаметра. Європейці освоїли цей метод виробництва тільки в 10 столітті й значно розширили область використання дроту. 

Крім виробництва прикрас і декорування одягу, з дроту стали виготовляти спиці для в'язання, голки для шиття, рибальські гачки та багато іншого. Більш детальніше можна ознайомитися на сайті https://metinvest-smc.com/ua/products/provoloka/

Дріт в тому вигляді, в якому ми звикли його бачити сьогодні, почали виробляти приблизно в середині 17 століття з появою перших механічних верстатів. Ще через два століття був винайдений спосіб захисту поверхні від іржі, і дріт став використовуватися повсюдно. Існує величезна кількість видів дроту, що відрізняються за матеріалом виготовлення, видами перетину, призначенням, методу виробництва тощо.

Дріт з низьковуглецевої сталі загального призначення 

Найпопулярніший вид дроту. Виготовляється методом холодного волочіння. Після цього дріт часто піддається термічній обробці, для того, щоб зняти внутрішнє напруження металу і збільшити пластичність і в'язкість. Ця процедура негативно впливає на міцність виробу. Як правило, після 4-6 перегинів, термічно оброблений дріт схильний ламатися. Тому такий дріт не використовують у конструкціях, що потребують підвищеного рівня міцності. 

Використовується даний дріт для виготовлення цвяхів, звареної сітки, для ув'язки арматури при бетонуванні. Для захисту від корозії дріт покривають цинком або полімером, що значно збільшує термін експлуатації виробу.

Дріт з низьковуглецевої сталі для армування 

Виготовляється також методом холодного волочіння, але з подальшою холодною накаткою ребер заданого розміру. Виступи на арматурі збільшують зчеплення з бетоном і роблять конструкцію ще міцніше. 

Для виготовлення залізобетонних виробів, як правило, використовують термічно зміцнену арматуру з маркуванням Ат 400, Ат 500, Ат 600, Ат 800 тощо. Буква А на початку означає, що це стрижнева арматура, а буква Т означає що вона термічно зміцнена. Для вказівки можливості використання зварювання з даним видом арматури, до маркування дописується буква С (наприклад, Ат 600 С).

Дріт сталевий зварювальний 

Виготовляється з різних типів сталі, шляхом протягання через волоки катанки. Даний вид дроту може використовуватися як для безпосередньо проведення зварювальних робіт, так і для виготовлення електродів.

За призначенням, увесь зварювальний дріт ділиться на 3 основні групи: 

  • • для зварювання низьколегованої сталі;
  • • для роботи з високовуглецевими видами сталей;
  • • для зварювання кольорових металів.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024