Владика Нафанаїл звершив Літургію у давньому Свято-Преображенському храмі села Нуйно

06 Листопада 2017, 16:25
8580 Джерело: volyn.church.ua

Вчора, 5 листопада 2017 року керуючий Волинською єпархією Української Православної Церкви єпископ Нафанаїл відвідав громаду села Нуйно Личинівського благочиння (Камінь-Каширський район).

Владика звершив Божественну літургію у давньому православному Свято-Преображенському храмі. Єпископу співслужили священики Волинської єпархії, разом з котрими молилась численна місцева православна громада, – повідомляє Волинська Єпархія УПЦ.

Настоятель громади протоієрей Іоанн Фатич цього дня отримав в нагороду право носіння митри за Богослужіннями.

Село Нуйно у церковній історії відоме передусім тим, що тут у 1789 році у родині православного священика народився майбутній митрополит Антоній (в миру Григорій Антонович Рафальський), єпископ РПЦ, котрий був намісником Свято-Успенської Почаївської лаври (1833 рік), митрополитом Варшавським (1840), митрополитом Санкт-Петербурзьким та Новгородським (1843-1848).

Один з храмів села Нуйно, а саме цвинтарна церква Покрова Пресвятої Богородиці, зведена у першій половини ХІХ століття стараннями священика Степана Скульського та самого митрополита Антонія, тут у крипті похований і прах його батьків.

Щодо старовинної Свято-Преображенської церкви, пам’ятки архітектури національного значення, то вона також розташована на місці давнього кладовища. Про цей храм відомо приблизно з XVI століття, його вівтар та притвор збережені в оригінальному вигляді.

 






1

1

1

1

1


1

1

2

1

1

1

1

3


1


 

Фото із сайту Волинської єпархії УПЦ

 

Коментарі
06 Листопада 2017, 20:53
Чомусь серед кліру не видко колишніх публічних фаворитів та земляків Крикоти - сімейства Михалюків, яке тримає благочиння райцентру і через це було присутнім практично на всіх помітних атракціях єпархіального рівня на згаданій адміністративній території. Не виключено, що період вимушеного почитання згаданих священнослужителів з боку Нафанаїла, пов'язаних з їх колись доволі близькими стосунками з покійним митрополитом Ніфонтом, добігає кінця через плин часу та інші обставини. Незвідані шляхи Господні, кажуть у таких випадках. Тим паче у такий непростий час між- та внутріконфесійної боротьби для УПЦ МП, адже старі ієрархи та попи ще сяк-так добудуть у своїй колишній іпостасі, а от молодим батюшкам, якими є брати Михалюки, варто добряче подумати про свою перспективу заскорузлості в умовах, коли обставини і світогляд парафіян змінюються надто швидко і невблаганно...
06 Листопада 2017, 21:31
Очевидно що інформація дана кореспондентом сайту оскільки немає ссилки на першоджерело тому цікаве по своїй суті є табличка яка застерігає про те, що пошкодження храму карається законом. Ось тільки яким же Законом карається? У мене запитання; Хто знає. В минулу суботу був поминальний Димитрівський День але він МП був перенесений з цього Дня на попередню, про те як говорять церква на Волі яка належить до МП не переносила цього Дня й відзначила його у День який відзначався десятиліттями якшо не віками. Хто знає цей День відзначався церквою на Волі у цю суботу (4.11.2017р.) чи ні?
07 Листопада 2017, 00:18
Камінь навпроти тієї церкви живе самотній та безробітній чоловік, який через близьку відстань до церкви все бачить, то запитайте його. Звати його Толя, прізвище ніби Триндюк.
07 Листопада 2017, 11:39
На одному фото бачу як предстоятель хрестить своїх вірних правою та одночасно і лівою рукою. Хто скаже чи можна таке творити чи ні?
07 Листопада 2017, 12:09
Нуйнівці за своїм батюшкою Іоаном стали горою і не дали Стефанові, поставити іншого батюшку на приход. Тому дипломатично Михайлюка&company не запросили на святкування "во і збежаніє" можливих ексцесів.
07 Листопада 2017, 12:18
Нуйно дуже велике, гарне село! Люди приємні і гостиприїмні, завше приймуть так що єсть що запам,ятати. <br/> Там тільки голову сільради поміняти, аферистом тим, давно вже люди незадоволені...
07 Листопада 2017, 12:33
Цікаво, цікаво. А чому ж то не згадали, що єпископ Антоній народився у сім'ї сільського греко-католицького священика Антона Рафальського. Початкову освіту здобув у монастирі Верхівському. Де вивчав польську мову і латину. А Верхівський монастир ще був греко-католицький, де отримав прекрасні знання, що в 11 річному віці почав навчатися в греко-католицькій василіанській семінарії, яку закінчив 1809 р. як Волинську духовну семінаріу в м.Острозі.
07 Листопада 2017, 13:58
&quot;Народився 19 лютого 1789 року в сім'ї сільського греко-католицького священика Антона Рафальського. На той час село Нуйно належало до Волинського воєводства Речі Посполитої, через 6 років внаслідок Другого поділу Речі Посполитої село перейшло до Російської імперії і було віднесене до Ковельського повіту Волинського намісництва, а згодом — Волинської губернії. Нині це Камінь-Каширський район Волинської області України.<br/>Навчання[ред. • ред. код]<br/>Закінчив греко-католицьку василіянську семінарію. 1800—1809 — навчався у вже православній Волинській духовній семінарії (Острог), найкращі випускники якої за казенний кошт направлялися у Київську духовну академію. 1807 — отримав направлення в академію, проте через хворобливість залишився у Волинській семінарії і викладав поезію в молодших класах[1].&quot;: це все з вікіпедії тому у тому місці все впорядку. Шкода що поміж українцями немає розумння. Але історія самого Рафальського доказує нам що влада від господа тому ті що говорять про те, що Москва, старослов&quot;янська мова від господа то це принаймі тимчасові явища. Українська мова та Київ неодмінно будуть в церкві українського народу.
07 Листопада 2017, 15:15
В тому місці все в порядку - вірно кажете, але це у вікі все в порядку. А на сайті? Я так собі міркую, що пам'ятну дошку і текст до неї митрополиту Антонію замовляв нуйнівський о. Іоан, поступив дуже розважливо. На дошці читаємо: &quot;Народився в с.Нуйно в сім'ї священика...&quot;, А сайт попав в просак, бо підкреслив &quot;у родині православного священика народився майбутній митрополит Антоній...&quot;, тобто трохи сказав неправду. <br/>Хіба, може той, хто готовив цей текст, знає, що в радянські часи греко-католики казали вони є православні, відрізняли себе від поляків, слово уніати щодо себе не вживали, більш обізнані з них казали, що вони греко-українського обряду, в церквах і по сей день моляться &quot; і за всіх православних християн&quot; на церковнословянській Київського ізводу, а не московського.
07 Листопада 2017, 19:53
&quot;Охороняється&quot; і &quot;карається&quot; законом... Що ж у Камені Іллінську церкву не зберегли і за це нікого не пожурили?
07 Листопада 2017, 20:19
Люди повинні знати, що церковнослов'янська мова, як і латина - це мертві мови, що використовувалися для поширення певних знань. Розмовна українська мова суттєво відрізнялася від церковнослов'янської, старослов'янської, що фактично були старомакедоськоою чи староболгарською мовами, на які перекладали грецькі релігійні книги перші християнські місіонери у добу Володимира Великого. Російська мова утворилася серед угро-фінів, що населяли Заліську землю (Московію), внаслідок поширення писемності, культури, записів громадських актів (народження, шлюб, смерть та ін.) руської вітки християнства (згаданими старо/церковнослов'янськими мовами), що прийшла у ці краї з Києва. Поняття нації є відносно молодим і недавнім, а люди мали досить умовний поділ лишень за ознаками території мешкання, вірувань, звичаїв та культурно-етнічних традицій. Тому пращурі нинішніх москалів, коли їх запитували - хто вони - відповідали, ми руські. І цього вистачало, аби зрозуміти, що вони сповідують християнство Київської традиції. А греко-католики, сама Берестейська унія 1596 року з'явилася як хвиля прогресивних перетворень у світі, у Європі передусім, після так званої Реформації 1517 року. Рівно п'ять століть тому, протестанти під проводом Мартіна Лютера започаткували реформу традиційного релігійного укладу. Фактично відбулися церковно-релігійні, й суспільно-політичні перетворення, течії супроти католицької церкви, спрямовані на повернення до біблійних першоджерел християнства, яке набуває форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади. Тому, унія, яку шельмують передусім московити, поляки - наші багаторічні поневолювачі, це фактично повернення православ'я до першоджерел, до Київської митрополії, якої так бояться нинішні попи та імперіалісти обох мастей. Митрополиту Шептицькому дорікали зраду католицької віри, західної традиції за його просування греко-католиків до православної традиції, до повернення/навернення русинів в лоно Київської митрополії. Ніхто ж через неосвіченість не хоче зрозуміти, що греко-католики окрім підпорядкування Риму, який більше 1000 років до 1054 року - розколу церкви, був спільним духовним християнським центром для всіх християн світу, нічого не змінили у своїй релігії. Жодної суттєвої канонічної різниці в духовному сенсі між православними і католиками не існує, існує лишень різниця хто контролює тацю/гроші, існує також суттєве ментальне провалля між носіями цих вірувань. Найголовнішою причиною відставання православ'я є заскорузлість самої східної Церкви, яка не розвивається, не вдосконалюється разом з суспільством і не збирала своїх Всеправославних Соборів вже біля 8 століть.
07 Листопада 2017, 20:27
Жаль 17:53 07.11.2017<br/>Якби в Камені були такі парафіяни як у Нуйні, коли у Страстний четвер Стефан відібрав ключі від нуйнівського батюшки Іоана і мав ставити нового попа, то нуйнівці найняли буса і увечері виїхали в Київ, скаржитись на дії Стефана, минаючи Ніфонта у Луцьку. Ще представники парафіян не вернулись з Києва, а ключі від Преображенської церкви було повернуто Іоану.
07 Листопада 2017, 20:35
Не всім щастить мати таких господарів як нуйнівський голова, займається роботою а не популізмом.
07 Листопада 2017, 22:38
Не треба так принижувати своїх прапрадідів за те, що вони були греко-католиками, адже вони на той час змогли знайти найкраще рішення у суспільно-релігійному житті. <br/>Це наші пращури змогли задумати і впровадити в життя нові стосунки в релігійному житті поневолених територій Руси-України, однаково поважаючи і Рим, і Константинополь, тобто мати візантійський обряд (Володимирове хрещення), а підпорядковуватись римському Престолу, підписавши з Папою 23 пункти угоди своїх прав. <br/>Обряди – це зовнішній вияв віри в Бога і богопочитання, взагалі - світогляд наших предків. Візантійський обряд впродовж століть просяк українською духовністю.<br/>Зазвичай, коли говорять про «православне богослужіння», мають на увазі, власне, візантійський обряд, хоча існують православні громади, що використовують іншу літургійну традицію. І після того як в Бересті(Бресті) на соборі було прийнято Союз між Святим Престолом та Руською церквою(Київська митрополія) , більш відомий під назвою Берестейська унія 1596 року, інші народи світу почали брати приклад з Київської митрополії і застосовувати в своєму релігійному житті. Греко-католицькі церкви називають &quot;церквами свого права&quot;. Із 22 католицьких церков східного обряду 14 дотримуються візантійського, 8 — інших східних літургійних обрядів.<br/>Ось в алфавітному порядку перелік деяких греко-католицьких церков у світі, я лише поставила наперед Українську греко-католицьку церкву із датою, щоб було видно, що ми перші це започаткували і цим треба пишатись, особливо нам полішукам.:<br/> Українська греко-католицька церква: Україна 1596р.,<br/>1. Албанська греко-католицька церква : Албанія , 1628 р.,<br/>2. Білоруська греко-католицька церква (без встановленої ієрархії на цей час): Білорусь, 1596 р., <br/>3. Болгарська католицька церква: Болгарія, 1861 р., <br/>4. Грецька католицька церква: Греція, Туреччина, 1829 р., <br/>5. Італо-албанська католицька церква (дві єпархії і територіальне абатство): Італія, Італо-албанська церква — єдина з греко-католицьких церков, що утворилися не шляхом унії зі Святим Престолом, а з самого початку не брала участі у Великому розколі.<br/>6. Македонська греко-католицька церква : Македонія, 1918 р., <br/>7. Мелькітська греко-католицька церква: Сирія, Ліван, Йорданія, Ізраїль, Єрусалим, Бразилія, США, Канада,, Мексика, Ірак, Єгипет, Судан, Кувейт, Австралія, Венесуела, Аргентина, 1726 р., <br/>8. Російська греко-католицька церква : Росія, Китай, 1905 р.; в наш час близько 30 парафій та громад, розкиданих по всьому світу, в тому числі 18 в самій Росії.<br/>9. Румунська греко-католицька церква: Румунія, США, 1697 р.,<br/>10. Русинська візантійська католицька церква: США, 1646 р.,<br/>11. Словацька греко-католицька церква : Словаччина, Канада, 1646 р., <br/>12. Угорська греко-католицька церква: Угорщина, 1646 р., <br/>13. Українська греко-католицька церква: Україна, Польща, США, Канада, Великобританія, Австралія, Німеччина та Скандинавські країни, Франція, Бразилія, Аргентина, 1596 р., <br/>Назви:<br/>Унійна Церква (з 1596 р., найстаріша від часу заснування);<br/>Руська Унійна Церква (Ecclesia Ruthena unita; з XVII ст., в офіційних церковних документах);<br/>Греко-Католицька Церква (з 1774 р.; за рішенням імператриці Марії Терези, аби відрізнити її від Римо-Католицької та Вірменської Католицької Церков);<br/>14.Хорватська греко-католицька церква: Боснія і Герцеговина, Хорватія, Сербія і Чорногорія, 1611 р.,<br/>А тепер скажіть мені, які слов'янські народи підписали Союз(Унію) з Московською Православною Церквою та його статті стали прикладом для інших народів? <br/>Ось чому я постійно стараюсь нагадати історію церкви нашого краю і з повагою ставитись до релігійного вибору наших пращурів. Хіба можна нуйнівцям не пишатись митрополитом Антонієм, адже він досяг таких висот у ієрархії РПЦ, що навіть на його відспівуванні був присутній сам цар Микола І. За кошти Антонія зять священник Степан Скульський увічнили пам'ять його батьків, греко-католицького пароха с.Нуйно, спорудивши цвинтарну церкву Покрови. Приємно. що нащадки не розгубили пам'ять про нього.
08 Листопада 2017, 00:23
Щоб зрозуміти передісторію появи греко-католицької церкви на Волині, варто хоча б схематично уявляти суспільно-релігійний устрій тих часів. Москва, як і Варшава, маючи монополію на &quot;формування&quot; історії нашого краю, практично ніколи не розкривала правдивого перебігу подій і фактів. Для одних і других імперських сил не було і нема більшого ворога в релігійному сенсі, аніж уніати. Причиною цього є те, що українська греко-католицька церква системно і послідовно завжди відстоювала державність українців. Унія виникла, як я вже писав вище, у результаті реформації/удосконалення релігійного життя і, головне, як супротив латинізації/окатоличенню та полонізації українців. Про якісь антиросійські/антиправославні кроки тоді не йшлося, оскільки російського духу, тим більше московського православ'я не було і близько. Вперше російська влада прийшла на Полісся під час Другого і Третього поділу Польщі у 1793-1795 роках. А Патріархат Москва формально отримала тільки за 8 років до Берестейської унії. Ще раз, у зв'язку з цим, підкреслю - на фоні занепаду східного візантійського християнства через завоювання Константинополя Османською імперією українські релігійні діячі Михайло Рогоза, Іпатій Потій (єпископ Володимирський з Волині) та інші вчинили реформу/удосконалення релігійного укладу свого краю увійшовши/повернувшись під юрисдикцію Риму, але зберігши всі обрядові ознаки Візантійської літургії. Це була, до слова, третя спроба об'єднання церков після розколу християнства. Прикметно, що Київ та Волинь майже на 100 років раніше за Львів перейшли до греко-католицького обряду, фактично повернувшись до давньої Київської традиції. Варто підкреслити, що Українська греко-католицька церква — єдина з українських Церков, що має безперервну ієрархічну спадкоємність з часу заснування у X ст. Київської митрополії. Така можливість у 1596 році в українців з'явилась лишень тому, що внаслідок Люблінської унії 1569 року відбулось об'єднання Королівства Польського та Великого князівства Литовського (далі - ВКЛ) в єдину федеративну державу — Річ Посполиту. Волинь у ту пору належала до ВКЛ, де руська мова мала статус другої державної, і практично не втратила демократичного розвою внаслідок запровадженого раніше Маґдебурзького права в окремих своїх містах, у т.ч. і у Камені-Каширську (на той час Кам'янці). Іншими словами це був крок вперед, це був прогрес та інкорпорація до прогресивної європейської релігійної спільноти. Звісно, все це не осягнути нинішнім богобоязливим неосвіченим бабцям, котрі окрім телевізора і газети &quot;Порадниця&quot; нічого не читають і не бачать. Але ж молодь, котра прагне європейських стандартів свого життя, повинна ж розуміти, що свобода, права людини, прогрес завжди тісно пов'язаний зі світоглядними позиціями свого народу. Росія ніколи не була носієм цих цінностей, вона їх не розуміла і сприймала ніколи, оскільки імперія сформована на ординських звичаях - завоювати чужу територію, обкласти її даниною та живитися її соками. Так було й рівно 100 літ тому, саме 7 листопада 1917 року, коли у Петрограді внаслідок перевороту/революції проголосили нову еру, нову комуністичну релігію... Нині, через реінкарнацію царя Миколи ІІ, потужний наступ Московського Патріархату РПЦ, у т.ч. і в Нуйно, продовжують справу Ілліча (Уль'янова-Бланка), тіло якого за антихристиянськими традиціями і досі не передано землі... Мета всього цього - імперія у будь-якій формі!
08 Листопада 2017, 01:04
Дякую пану Хріну за цінну а цікаву інформацію.
08 Листопада 2017, 01:04
та
08 Листопада 2017, 11:58
Лекція хороша але багато від себе.
08 Листопада 2017, 13:29
А що саме від себе? Хіба &quot;Росія ніколи не була носієм цих цінностей, вона їх не розуміла і не сприймала ніколи,...&quot; Вам не сподобалось? Все решта факти і тільки факти, нічого особистого...
08 Листопада 2017, 21:31
Чого власне мені має подобатися й подобатися яким чином просто на ура. Власне просто взяв до відому позицію пана.
08 Листопада 2017, 23:23
09:58 08.11.2017<br/>Хто заважає Каменю до хорошої лекції додати, щось багато від себе? Тоді взнаємо вашу позицію і просто візьмемо собі до відому, може кому і сподобається ;-))
09 Листопада 2017, 10:18
Щоб хоч якось виправдати репліку Каменя про багато &quot;отсебятины&quot;, додам від себе )) ще один важливий історичний факт щодо української реформації церкви. Важливим чинником у прийнятті рішення про духовну єдність з Римом серед церковних ієрархів відіграли князі Острозькі. Ці князі є продовжувачами королівського роду Данила Галицького, хоча Московська історія прагнула приховати цю лінію. Саме Василь-Костянтин Острозький, один з найбагатших українських магнатів того часу, що чи не найбільше опікувався духовним і матеріальним розвитком своєї держави, книгодрукуванням (серед іншого і знаменита Острозька біблія), освітою тощо, та висловив ідею навернення/повернення русинів до своєї Київської традиції, що означало єдність церкви під опікою намісника Бога на землі апостола Петра, що заснував свою церкву у Римі. Острозький письмово звернувся до українських митрополитів, відомих і поважних єпископів, у т.ч. і до Єпископа Белзького і Володимирського Іпатія Потія з цією пропозицією, котру останні радо сприйняли як можливість пробудити церкву від східної сплячки. Щоправда, через певний час невідомо з яких спонукань князь відмовився від цієї своєї пропозиції з огляду на те, що без Москви, мовляв, таке об'єднання з Римом буде неповноцінним і навіть шкідливим. Однак зупинити запущений процес серед ієрархів та духовенства було вже пізно і у Бересті такий історичний Акт було підписано. Саме згадана церковна Унія, постання УГКЦ на базі духовної традиції василіян, ордену Святого Василія, котрі запровадили у церковну літературу українську розмовну народну мову шляхом відкриття для цього окремої друкарні у древній Жовкві, на мою думку, у великій мірі сприяло збереженню української державності, що мала духовний прихисток у цій українській Церкві. Кажуть, що Феодосій Кристецький у своєму роду мав греко-католиків і тому так радо фактично у 1990 році перейшов на провадження служб у церкві українською мовою. Низький уклін його пам'яті за його людяність та громадянську позицію у ті нелегкі часи...
09 Листопада 2017, 12:37
&quot;висловив ідею навернення/повернення русинів до своєї Київської традиції, що означало єдність церкви під опікою намісника Бога на землі апостола Петра, що заснував свою церкву у Римі.&quot;: незнаю що він там висловлював але Київська традиція це Константинопольська церква, тому пане Ви тут точно додали від себе. Він міг у той час навертати якимсь чином Київ до Риму оскільки бажав напевно більшої самостійності але говорити про:&quot;своєї Київської традиції&quot;, що означала єдність церкви під опікою намісника Бога на землі апостола Петра це вже Ви перегнули палку, адже апостол Павло був таким самим намісником як і Петро адже у той час коли Ісусу Христу сказали чого він іде, він відповів нехай іде і буде він до скінчення віків. Десь так як я розумію.
09 Листопада 2017, 16:59
Пане Камінь, у попередньому своєму коментарі я писав, що &quot; Звісно, все це не осягнути нинішнім богобоязливим неосвіченим бабцям...&quot;. Мабуть тре було ще додати &quot;і окремим дідусям&quot;, себто тим хто не розуміє, що у часи творення Київської митрополії церква була ЄДИНОЮ з духовним центром у Римі зі своєю тисячолітньою історією християнства. Християнство на Русі фактично бере свій початок від моменту перевезення князем Володимиром з Корсуня (Херсонесу) до Києва у 988 р. голови першого Папи Климента (88-97 р.р.) в спеціальній раці. Вважається, що св. Климент, безпосередній учень св. Петра, є основним святим Церкви Христової і заступником Руської землі. А Константинополь здавна був одним з 5 периферійних єпископств єдиної Християнської Церкви. Це після падіння Риму Візантія тимчасово перебрала на себе &quot;першість&quot;, яку до цих пір перехоплює Москва, яка хоче стати ІІІ Римом, внаслідок завоювання Константинополя османами. Але не сушіть собі тим голову, не будьте місцевим Кіруларієм )). Краще вчіть людей питанням дотримання законів про працю, це ваша стихія, яку, щоправда, чомусь не зрозуміли місцеві керманичі району...
09 Листопада 2017, 18:16
Пане про який Рим Ви сьогодні говорите й про якийсь ще там тисячолітній духовний центр з центром у Римі? Подумайте самі, шановний Володимир вже хрестився в Константинополі, взяв дружину одного з діячів Костантинополя. Потім пізніше коли поляки фактично загарбували наші українські землі фактично з тим що вони не розуміли Східної церкви оскільки як би вони розуміли що це їхні єдинокровці вони не вбивали та не різали, не насаджували на палі православних християн. Ви тепер ще говорите про якусь тисячолітню історію. Сьогодні як я собі розумію тільки через реформацію яка прийшла на наші землі в минулому столітті прийшло розуміння єдиного христянства, раніше Рим в особі католицьких польських загарбників нічого і слухати не хотів про тисячолоітній духовний центр із Римом на чолі. Хіба Ви допускаєте, що поляки йшли на ці землі без благословіння Риму? Константинополь був для Нас з того часу коли Хрестився Володимир у тому місті і буде до того часу коли він (Константинополь) подарує, надасть, визнає самостійність Нашої церкви. Українці ніколи не підуть до Риму вони раджше будуть самостійними ніж разом з Римом. Потім моя така думка що рано чи пізно Греко-католики також об&quot;єднаються з українською церквою але тільки тоді коли вона буде визнана. Взагалі моя така думка, що українці рано чи пізно матимуть свою церкву але вони будуть все-таки в духовній спорідненості з Костантинополем оскільки якщо Ми на своєму гербу маємо тризуб то й церква Наша буде разом з Константинополем. Такі справи. Але про те що раніше цей народ розділявся то радше через те, що він не мав своєї державності і Володимир який хрестився у Константинополі це початок нашого становлення.
09 Листопада 2017, 18:58
&quot;А Константинополь здавна був одним з 5 периферійних єпископств єдиної Християнської Церкви. &quot;: ніколи не було єдиної християнської церкви оскільки тим більше ніколи в Константинополь не призначалися з Риму. То Ви шановний щось своє придумали як завше тут зі своїми лекціями. Якщо Ви докажете Мені та іншим що в Костантинополь хоч раз чи два призначали намісників з Риму то тут же можна сказати що дійсно існує єдина христянська церква. Християни розділені на так званий Східний обряд, Західний обряд та Реформація. Українці стоять якраз посеред цих трьох дійств оскільки як не одна нація світу ввібрала усі три течії християнства тому думається що Їм (українцям) під силу об&quot;єднати християн в одне ціле але тільки у такому разі якщо у Них буде єдина церква.
09 Листопада 2017, 19:57
Оскільки Камінь твердий як криця, до нього в силу різних причин достукатися важко, скажу іншим для розуміння. Князь Володимир з Константинополя брав собі дружину, а з Херсонеса мощі святого Климентія - першого Папи Римського, сучасника і учня св. Петра, цим беручи з Риму духовний початок для християнства у Києві. Церква тоді була єдина і неподільна! А причиною розколу стали не духовні чи канонічні особливості християнської віри, а бажання світської влади контролювати Босфор, що приносив чималі гроші у добу інтенсивного мореплавання. Якщо Камінь так прагне Візантійського духу, то основною відмінністю там є те, що імператор затверджує православного очільника церкви. А у західному світі імператор просить благословіння у Церкви. І цим все сказано! Нині ж стоять не так історичні факти, як ментальні. Куди іти українцям? До Риму та його світоглядних основ чи до Москви, яка на Константинопольського Патріарха дивиться, як на якийсь церковний рудимент... Камінь душею звісно у Москві, а на заробітках у Воронежі. Ось і вся мова. Амен!
09 Листопада 2017, 22:05
Оскільки Ви сьогодні говорите про те, що:&quot;До Риму та його світоглядних основ чи до Москви, яка на Константинопольського Патріарха дивиться, як на якийсь церковний рудимент..&quot; то передусім з Вами все ясно оскільки Ви вибираєте саме РИМ оскільки виявляється у Римі не призначають але вибирають свого предстоятеля і тому Ви за римський дух. Але через те, що Москва дивиться на Костантинополь як якийсь церковний рудимент то Ви звичайно проти православ&quot;я й передусім в Камінь-Каширському оскільки з &quot;Камінь&quot; нічого взяти. Але про те що Володимир взявши ракію з учнем святого Петра поніс на українські землі дух Риму разом з Нами то Ви чомусь вважаєте, що українці мусять передусім повернутися в бік Риму ))))). ООО. Висновок чудовий і головне беззаперечний такий що не потребує доказу. Виявляється що не живе спілкування, не тисячолітня історія взаємозв&quot;язку Києва з Константинополем, а ракія з учнем святого Петра і є тим об&quot;єднавчем моментом тому що Київ має повернутися до Риму оскільки ракія і є тим головним чинником. Шановний Ви не можете робити таких висновків оскільки Ви у цьому нічого не розбираєтеся хоча й начитані. Хоча би один послідовник Вашої теорії у сфері теології є, є такий що підтверджує Вашу думку? Отож бо.
09 Листопада 2017, 22:47
Я задоволена тим, що Камінь до &quot;хорошої&quot;лекції&quot; вирішив додати &quot;щось багато від себе&quot;. Додав, показав &quot;свою позицію&quot;... Я не знаю який ви був інспектор праці, але в питання релігєзнавства ви - профан. Для того, щоб сперечатись із Хріном, вам треба хоча би шось прочитати з історії Церкви.<br/>Щоб ви не мололи дурниць про Константинополь і Рим, і про пошуки, які давно ведуться по об'єднанню Східної і Західної Церков(тобто подолання Великого розколу 1054р.),Контакти Константинопольських Патріархів з Папами Римськими відбуваються постійно. Я наведу вам один історичний факт: &quot;У 1439 році в Італії, у місті Феррарі, почав свою роботу собор римо-католицької церкви. Крім папи Римського Євгенія IV та католицьких кардиналів в соборі брали участь візантійський імператор Іоан VIII з роду Палеологів разом з патріархом Йосипом II та інших представників вищого духовенства Візантії. Це була значне, можливо, навіть надзвичайне явище&quot; а дальше думаю ви як людина, що має вищу освіту набираєте в пошуковику ,або хоча би у Вікі, Флорентійська Унія, життя і діяльність київського митрополита Ісидора, про Тридентський Собор. Для порівняння обов'язково ознайомтесь про релігійне життя в Московії в ті часи. Тобто ви повинні прочитати про Стоглав, про Никоновську церковну реформу. Можете також знайти відношення Константинопольського Патріарха із турецькими султанами тих часів. Думаю, коли ви ознайомитесь із історичними фактами, тоді у вас зміниться &quot;своя позиція&quot;. Успіхів.
09 Листопада 2017, 23:55
Камінь у своєму коментарі о 20:05 народив чудесне речення - абревіатуру &quot;ООО&quot;. У ній зашифрована вся його сутність - він є представником &quot;Общества с Ограниченной Ответственностю&quot;. Східне християнство породжує людей з обмеженою відповідальністю, формує скрєпи патерналізму, згідно яких всім все мають дати готове і розжоване. Або добрий хан, або добрий цар, або розумний і хазяйновитий, як колись, Генеральний секретар, а у нашому випадку - добрий Президент держави. От Росії повезло, там нарешті обрали правильних Путіна, Гундяєва (в миру &quot;Михайлова&quot;) і мають чистий спокій, молись собі, згадуй за добрих царів-батюшок/матушок з мироточивими бюстами і тобі неодмінно воздасться. Тому, розповідати йому про візантійського імператора Іоана VІІІ з роду Палеологів, все одно, що розпинатися перед ним про найяскравішу зірку Хадар у сузір'ї Альфи Центаври ))). Вважаю, що більше не варто розсипати біблейські перли...
10 Листопада 2017, 01:09
Тут не так невігластво пана Каменя, як його впертість - риса характеру, що ймовірно не трансформувалася на протязі всього життя і на пенсії ще більше кристалізувалася у вигляді файного дендриту.
10 Листопада 2017, 01:24
&quot;про пошуки, які давно ведуться по об'єднанню Східної і Західної Церков(тобто подолання Великого розколу 1054р&quot;: може ці пошуки в майбутньому й навернуть Схід та Захід християнства до однієї церкви але воно не навернеться у цьому столітті то я переконаний. Навіть Ви самі можете у цьому переконатися якщо побачите періоди зустрічей між цими вітками християнства. Тут краще Вам переживати за український народ який в цьому столітті та в минулому через розбрат в христовій вірі отримував від ворогів і в тому числі христової віри постійні на своїй території війни та голод, а Ви говорите про якісь об&quot;єднавчі процеси в християнстві. Ось вже знову польща говорить про те, що Львів був польський. Шановні не лапайте зірок з неба. Християнство може бути тільки аж тоді єдиним коли народ посеред Європи буде вільним та мати свою церкву, єдину та не подільну інакше ніякого об&quot;єднавчого процесу в християнстві не буде. Тому третій Рим як не дивно може бути тільки на цій території що зветься Україною. Не може бути єдиної християнської церкви якщо український народ роздирають на шматки але український народ може бути тільки тоді, мати свою церкву не тоді коли йому подарують але коли він буде сильним у своїй державі.
10 Листопада 2017, 10:02
Без слів:<br/>&quot;Ефе́кт Да́ннінґа – Крю́ґера(Ефект профана) — є прикладом когнітивного упередження, яке полягає в тому, що люди з низькою кваліфікацією роблять помилкові висновки та невдалі рішення, але їхня некомпетентність не дозволяє усвідомити це. Через це вони страждають на уявну зверхність щодо інших, вважаючи свої здібності вищими за пересічні. Це призводить до того, що менш компетентні оцінюватимуть свої здібності вище за тих, у кого вони насправді вищі&quot;.
10 Листопада 2017, 11:52
Майже те саме подумав за Вас але я не шукаю спеціальних термінів, можете самі потім самі пошукати в гуглі просто скажу про те, що Ваша так звана обізнаність, начитаність уявно чи насправді вивищує над іншими, а тому Ви про себе думаєте що Ви і є істина ось у цьому і є Ваша біда оскільки знання не дають Вам право або перевагу над іншими. У цьому Вашому випадку Ваші здібності з Ваших слів є суттю Вашої зверхності над іншими і тому Ви тут крошите інколи всіх і вся обзиваючи громадян негідними словами недосконалими, негідними Вас. Але вибачте я Вже Вам говорив не раз що знання не дають перевагу над іншими. Освіченість ось проблема. Якщо Ви є освічена людина то Ви не будете показувати перевагу над іншими але шукати точки дотику просто для спілкування, а не для того щоб показувати постійно свою зверхність через те, що Ви маєте більше ніж має Ваш опонент через те що знання чи здібності у першу чергу мають бути на практиці. Ось наприклад. Наший Мер якому доказують, показують обізнаними, освіченими та грамотними людьми про те, що децентралізація ось що слід тепер. Він же через свою малообізненість можливо малоосвіченість гне свою лінію як завше але він всерівно має перевагу над іншими оскільки ті знання та обізненість вкладає передусім у практику і на тому виграє. Те саме і у Вас як би Ви свої знання використовували б на практиці Вам ціни небуло б, а так свої знання Ви використовуєте тільки для того щоб читати тут лекції. Ось візьміть тут на Волині пан Малиновський написав свою працю, докторську дисертацію Східноукраїнський університет з питань дицентралізації. Тепер фактично він являється локомотивом у цих питаннях. Свої знання та обізнаність він використовує на практиці і тому є вельми не тільки освіченою людиною але й робота його в науці прямопропорціонально використовується в практичній площині що дійсно вже вивищує його над іншими. а не таким ефемерним образом як у Вас. Тому я Вам бажаю плідної праці та точки дотику з &quot;малоосвіченими&quot; громадянами.
10 Листопада 2017, 12:39
Це кому Ви конкретно адресуєте свої слова &quot;...Ви тут крошите інколи всіх і вся обзиваючи громадян негідними словами недосконалими, негідними Вас.&quot;? Можливо процитуєте, пославшись на конкретну статтю на сайті та коментар? <br/>Якщо Оленка-зміючка в коментарі правомірно застосувала щодо вас метафору &quot;...але в питання релігєзнавства ви - профан&quot;, а в його обговоренні безадресно (!!!) навели відоме наукове формулювання &quot;Ефекту профана&quot; в інтерпретації Даннінґа - Крюґера, то для чого Вам особисто з штанів вискакувати? А от наш шановний мер, обраний громадою, взявши до уваги Ваші, пане Каменю, слова на його адресу &quot;...Він же через свою малообізненість можливо малоосвіченість гне свою лінію як завше але він всерівно має перевагу над іншими... &quot; запросто може подати до суду за образу честі, гідності та ділової репутації і однозначно виграє його у першому слуханні. Або, при нагоді, захистить себе від Вас у інший доступний для нього спосіб... ))
10 Листопада 2017, 12:52
&quot;можливо малоосвіченість&quot;: про суть малоосвіченості неможливо доказати у суді як і власне про власне свою освіченість це суб&quot;єктивне твердження але про те якщо пан бажає знати кому це адресовано то у перших рядках мого останнього допису можна знайти адресата.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39