У магазині не приймають зношену банкноту: роз’яснення НБУ

23 Листопада 2021, 13:00
Фото ілюстративне 4817
Фото ілюстративне

Мабуть кожен з нас стикався з ситуацією, коли продавець в магазині повертав гроші назад зі словами: «я це не прийму». Усі банкноти, що тривалий час перебувають в обігу, згодом втрачають свій початковий вигляд, тобто набувають певних ознак зношення або пошкодження. Їх жмакають, згинають, розгинають, беруть масними руками, тому вони з часом набувають непривабливого вигляду.

Про це інформує сайт АнатоміяГривні

Що ж робити, якщо до вас потрапила пошкоджена чи зношена купюра?

Не потрібно впадати у відчай, тому що банки зобов’язані без обмежень приймати зношені банкноти, якщо вони не мають ознак підроблення, для обміну на придатні банкноти. 

Зношеними вважаються банкноти, які мають потертості, часткову втрату фарб на зображеннях, розпушення та втрату папером жорсткості, загальні або локальні забруднення, плями та написи, відбитки штампів, надриви або надрізи, отвори та проколи, відірвані та склеєні краї або кути, а також склеєні.

Тому якщо у вас в гаманці є такі купюри – причин для хвилювання немає. Заклади торгівлі та сфери послуг зобов’язані приймати у сплату за товари/послуги без обмежень зношені банкноти гривень усіх номіналів, що не викликають сумніву в їх справжності та платіжності, а далі здати їх разом з виручкою до обслуговуючого банку.

А от пошкоджені банкноти з обігу мають вилучати банки,  приймаючи їх на дослідження як сумнівні щодо платіжності та в установленому порядку надсилати для проведення експертизи до Національного банку України. 

За результатами дослідження громадянам може відшкодовуватися відповідна сума грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми і платіжними.

Підроблені купюри вилучаються з обігу без відшкодування їх вартості та передаються Національній поліції для проведення розслідування.

Дещо складніша ситуація з купюрами, що мають ознаки значного зношення або пошкодження.  Такими ознаками є: втрачені частини чи отвори, якщо площа цілої банкноти займає  не менше, ніж 55% початкової площі; купюри розірвані на 2 частини, якщо на них обидва серійні номери; забруднення, плями, написи, штампи площею понад 400 кв. мм; банкноти, склеєні таким чином, що це перешкоджає їх обробленню на автоматизованих системах. З такими пошкодженнями купюр банки мають брати їх без жодних обмежень.

Старі банкноти, які Національний банк України вивів з обігу, теж є неплатіжними. Однак, якщо їх стан в повній мірі відповідає стану платіжних банкнот і у них немає ніяких ознак підробки ‒ банк зобов'язаний їх прийняти або обміняти на нові у строк, визначений Національним банком України.

Тому, у разі пошкодження ваших грошей, не поспішайте їх клеїти і реставрувати самотужки – просто зверніться в банк. Адже в деяких ситуаціях ваша самодіяльність може тільки нашкодити.

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024