Діабетики Камінь-Каширщини не залишаться без ліків: куди звертатися

25 Березня 2022, 09:35
Інсулін 483
Інсулін

Запаси препаратів інсулінів у аптеках достатні для забезпечення потреб хворих, хоча у порівнянні з довоєнним часом їх вибір дещо зменшився. Проте ситуація залишається контрольованою. 

Замовити потрібні медикаменти й надалі може кожен, хто їх потребує, пише районна газета Камінь-Каширщини «Полісся».

Усім пацієнтам надається постійна та в належному обсязі медична допомога. Отримати її завжди можуть і вимушені переселенці з інших регіонів України.

«Критично важливо сьогодні зберегти доступ до інсулінів для мешканців району, що хворіють діабетом. Від цього напряму залежать їхні життя. Поки хвилюватися немає причин. Замовлення ліків відбувається регулярно. Функціонує система зі створення електронних рецептів, за якими пацієнти отримують препарати. Аптечні заклади готові запропонувати необхідні людині лікарські засоби або, при відсутності останніх, зарезервувати їх. Як і раніше недужому достатньо залишити заявку провізору. Окрім того, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я, лікар вправі, за потреби, вносити коригування до плану лікування пацієнта, проводити заміну медичних препаратів їхніми аналогами. Мінімально на 1-2 місяці достатній обсяг інсулінів є у кожного з пацієнтів, які наразі перебувають на диспансерному обліку», – розповідає лікар-ендокринолог Камінь-Каширської ЦРЛ Наталія Волчук.

Наталія Василівна додала, що на випадок критичної ситуації, коли питання щодо забезпечення ліками неможливо вирішити на місцях, запущена та діє «гаряча» лінія Міністерства охорони здоров’я. Щоб скористатися нею, потрібно зателефонувати на номер 0800602019. Оператори допоможуть людині знайти ліки в найближчих до її місця проживання аптеках або підкажуть контакти волонтерських організації, що доставлять їх.

Також, щоб спростити механізм пошуку інсулінів, МОЗ підготувало і опублікувало електронний перелік аптечних закладів, у яких вони доступні саме зараз. Він щоразу оновлюється. Станом на 16 березня цукрознижувальні препарати були в наявності у Камені-Каширському, Маневичах та Любешеві. Щоб перевірити, в яких саме аптеках, слід скористатися сервісом tabletki.ua. Пацієнтам, які не мають технічної можливості виходу в інтернет, додає Наталія Волчук, найпростіше буде сконтактувати зі своїм лікарем (телефоном чи особисто) та разом замовити життєво необхідні ліки.

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024