У Камінь-Каширському районі підтвердили четвертий випадок сказу домашньої тварини

22 Грудня 2017, 09:40
3073

У поточному році лабораторно підтверджено четвертий випадок сказу серед тварин у Камінь-Каширському районі, половину скажених тварин становлять коти.

Нагадаємо, днями у селі Нуйно від сказу загинуло домашнє кошеня.

Проведеним розслідуванням лікарями-епідеміологами міжрайонного відділу лабораторного центру встановлено, що при спробі погладити власного кота останній подряпав руку господині дому. Через агресивну поведінку тварина була ізольована у клітці, про що інформовано районну державну лікарню ветеринарної медицини. Через дві доби кіт загинув в клітці. Лабораторним дослідженням  підтверджено у тварини сказ, ‒ повідомляють у ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Медики в межах компетенції провели ряд профілактичних заходів. Закладам охорони здоров’я  району рекомендовано провести подвірні обходи для активного виявлення можливих контактних осіб. Підготовлено матеріали для заслуховування на засіданні протиепізоотичної комісії райдержадміністрації.  Про небезпеку сказу інформовано населення району через засоби масової інформації.

По даному випадку профілактичні щеплення проти сказу спочатку отримувало 2 осіб з цієї родини. Подвірними обходами виявлено ще 4 дітей, які контактували з хворим котом. Всіх їх скеровано для отримання профілактичного лікування. Ветеринарною службою району у вогнищі сказу проведено майже 500 подвірних обходів, хворих тварин не виявлено. Додатково щеплено проти сказу 260 свійських тварин (собак та  котів).

Лікарями ‒ епідеміологами області й надалі здійснюється моніторинг звернень громадян за медичною допомогою з приводу укусів їх тваринами та залишок антирабічних препаратів на місцях. На даний час епідситуація зі сказу контрольована та перебуває на рівні показників минулого року: з приводу укусів вже звернулось майже 1,4 тис. осіб, з них понад 200 отримують профілактичне лікування. Для надання необхідного лікування заклади охорони здоров’я області забезпечені достатньою кількістю антирабічних препаратів.

Контролюється ситуація щодо сказу серед тварин. На сьогодні сказ виявлено у понад 50 тварин, з яких  майже половина ‒ свійські тварини. Найбільше сказу серед свійських тварин зареєстровано у Володимир-Волинському, Горохівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Локачинському, Луцькому, Любешівському, Ратнівському, Маневицькому районах та м. Ковелі.

Лікарі Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України застерігають громадян про небезпеку будь-яких контактів з підозрілими на сказ тваринами.

Враховуючи вищезазначене, радять завжди проводити щеплення проти сказу своїм домашнім улюбленцям. А постраждалим від укусів тваринами ‒ виконувати рекомендації лікарів та ні в якому разі не відмовлятись від щеплень. Це єдиний запобіжний захід вберегтись від смертельної хвороби ‒ сказу.

Коментарі
22 Грудня 2017, 21:37
Як тільки у якійсь галузі виникають проблеми з фінансуванням або прогнозується реформування, скорочення, ліквідація - тут же критично важливою стає її діяльність, виникають надзвичайні ситуації, проводиться <br/>висвітлення проведеної роботи, одним словом, здіймається буря в стакані.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024