Нова українська школа, веб-середовище, професійний потенціал: про що говорили педагоги району за «круглим столом»

26 Грудня 2017, 21:23
6416

Нещодавно  у навчально-виховному комплексі № 1 міста Каменя-Каширського відбулося засідання  районного «круглого столу» на  тему: «Саморозвиток особистості педагога як умова креативної  самореалізації, професійного успіху».

Участь у ньому взяли заступники директорів шкіл з навчально-виховної роботи, керівники районних і окружних методичних об’єднань педагогів, керівники районної школи педагогічного новаторства, творчі вчителі, – повідомляють на сайті Камінь-Каширського відділу освіти.

Ініціатором проведення такої зустрічі був районний методичний кабінет відділу освіти.

Учасники «круглого столу» ознайомилися з організаційно-педагогічними умовами, шляхами розвитку та реалізації потенціалу вчителя, з основними принципами організації педагогічного стимулювання професійного зростання педагога; моделлю науково-методичного супроводу процесу самореалізації, який базується на досвіді  роботи  шкіл району.

Організатором проведення зустрічі була завідувач районним методичним кабінетом відділу освіти Камінь-Каширської райдержадміністрації Любов Подшивалкіна. Активну участь у засіданні взяла Галина Романчук, завідувач лабораторії соціологічних досліджень та розвитку освіти Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, яка проаналізувала результати вивчення громадської думки щодо якості надання освітніх послуг у загальноосвітніх закладах району,  дала оцінку в числі інших питань створеній системі методичної роботи.

Цікавим було те, що питання «круглого столу» розглядалися за відповідними блоками: «Креативне середовище післядипломної освіти як підґрунтя розвитку  професійного потенціалу педагогів», «Готовність педагогів до досягнення педагогічного успіху», «Освітня реформа: на шляху до Нової української школи», «Веб-середовище як засіб взаємодії педагогів», «Акмеологія професійної культури вчителя».

 Аналізуючи  креативне середовище післядипломної  освіти як підґрунтя розвитку професійного потенціалу педагогів, виступаючі Наталія Макарчук, заступник директора навчально – виховногокомплексу №1 міста Каменя-Каширського; Алла Матвійчук, заступник  директор загальноосвітньої школи села Підріччя; Ольга Приймак, вчитель біології  опорного  навчального закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів  села Пнівне» звернули особливу увагу на реалізацію сучасних підходів до формування  інноваційної системи методичної роботи  в школі, на значення самоосвіти для формування  професійної компетентності педагога.

Про готовність педагогів до інноваційної діяльності, до особистісного і професійного успіху, як підвищити мотивацію до професійного самовдосконалення через організацію участі у конкурсах фахової майстерності  досвідом ділилися Надія Гнатюк, практичний  психолог школи села Нові Червища, Алла Митчик, заступник директора школи села Грудки, Світлана Курчик, заступник директора та Тетяна Демидюк, вчитель початкових класів навчально – виховного комплексу №2 міста Каменя-Каширського, Г.І.Хлуд, вчитель початкових класів школи села Сошичне.

Особливе захоплення викликав  обговорення питань блок «Освітня реформа: на шляху до Нової української школи». Про освітній експеримент на шляху  до Нової української школи-школи життєвих компетентностей змістовно проаналізувала методист районного методичного кабінету Марина Ніщик. Вона зупинилася  на питаннях формування освітнього середовища, розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах  реалізації Нового державного стандарту початкової  загальної  середньої освіти. В рамках Всеукраїнського експерименту, участь в якому бере Раків-Ліська школа, наголосила  на активному впровадженні інноваційних  підходів у початковій школі.

Як формується успішний  учень Нової української школичерез реалізацію Всеукраїнського науково-педагогічного  проекту «Інтелект України»  розповіла Оксана Букало, вчитель початкових класів навчально-виховного комплексу №1 м. Каменя-Каширського. Змістовно розкрила питання «Роль методоб’єднання у формуванні педагогічної компетентності як основи  професійного становлення і розвитку педагогічної майстерності вчителів» Валентина Шафарчук, голова окружного методичного об’єднання  вчителів початкових класів школи села Полиці.

Вчителі інформатики Руслан Приходько та  Юліана Ніщик (школи сіл Пнівне та Раків Ліс), наголосили на проблемі  підвищення  рівня  інформаційної  компетентності педагога як нагальна  вимога часу і науково- методична  проблема. Віталій Геналюк, вчитель історії навчально – виховного комплексу №1 міста Каменя – Каширсього довів, що віртуальний кабінет є  інструментом  забезпечення  компетентнісного  підходу у навчанні. Тетяна Борсук,  вчитель української мови та літератури цього ж освітнього закладу зупинилась на проблемі створення та використання блогу як сучасного засобу взаємодії педагогів.

Групою учасників «круглого столу» було розкрите питання акмеології професійної культури вчителя. Зокрема, Інна Ющик, вчитель початкових класів навчально – виховного комплексу №1 міста Каменя-Каширського та Лідія Карпук, директор школи села Залісся, наголосили, що створення ефективної системи мотивації вчителя – це умова розвитку його професійної майстерності. 

Роль науково-методичного супроводу в індивідуальному інноваційному зростанні  педагогів розкрила у своєму виступі  методист районного методичного кабінету Людмила Блінова, яка звернула особливу увагу на ефективність роботи районної школи педагогічного новаторства. 

Питанню самоосвіти, саморозвитку і самовдосконалення як головним чинникам зростання професійної майстерності вчителя присвятили свої виступи Роман  Пугач, голова  окружного методичного об’єднання вчителів географії школи села Піщане, керівник майстер-класу районної школи педагогічного новаторства та Лідія Хлистік, заступник директора школи села Підбороччя. Вони наголосили, що  саморозвиток і самовдосконалення є необхідною  потребою у формуванні професійної культури вчителя.

Насамкінець, завідувачка районного методичного кабінету Любов Подшивалкіна підвела підсумки роботи «круглого столу», учасниками були надані пропозиції і рекомендації. 

Коментарі
27 Грудня 2017, 00:29
А може це вже остання тусовка,яку організовує районо?В колуарах подейкують,що районо розпадеться,а методисти вже шукають роботу по школах...
27 Грудня 2017, 02:22
Нормально так саморозвивалися в креативному середовищі.
27 Грудня 2017, 10:27
"Організатором проведення зустрічі була завідувач районним методичним кабінетом відділу освіти Камінь-Каширської райдержадміністрації Любов Подшивалкіна. " - такі "організатори" як Подшивалкіна є якраз гальмом розвитку освіти і символізують старі совдепівські методи управляння освітою .
27 Грудня 2017, 23:47
Подшивалкін вороніжський чоловік, був височеньким, худорлявим з камінського райкому. Любив ловити піскарів на греблі біля басейну, пограти в карти з пацанами типу Кишлали під кленами гостролистими (ще досі там ростуть), випити чарчину, почекати на Волі попутку для поїздки по гриби до Озюрка.
27 Грудня 2017, 23:48
Це людина, яка чує тільки себе. Все,що вона вправно робить,то бере хабарі.За любий хабар з чорного буде біле і навпаки. Навіть до колег з відділу освіти ставиться зверхньо і по-хамськи.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром