Валерій Дунайчук розповів, як ставиться до журналістів

29 Грудня 2017, 20:14
2046

Напередодні новорічних свят з очільником Камінь-Каширської РДА записали інтерв’ю.

Воно розміщене на сайті райдержадміністрації. Пропонуємо його увазі читачів.

- Які, на Вашу думку, головні здобутки району в 2017 році та найсуттєвіші питання, що не вдалося розв’язати?

– Очевидно, що сьогодні найбільш масштабним проектом, який здійснюється на теренах району, є будівництво школи в селі Осівці. Окрім того, наразі відбувається реконструкція адмінбудинку під дошкільний навчальний заклад у селі Добре, а в 2018 році ми плануємо залучити відповідні кошти для будівництва шкіл у Стобихівці та Олениному, а також для реконструкції ДНЗ в селі Бузаки. Пакет документів по усіх вищеперерахованих об’єктах у вересні місяці поточного року ми подали в обласну державну адміністрацію. Очікуємо, що вже в наступному році на ці об’єкти вдасться залучити кошти району та області.

- Чи завжди вдається Вам знаходити спільну мову в інтересах краян з міським і сільськими головами? 

– Так, вдається, незважаючи на те, що інколи доводиться стикатися й з певними суперечностями та дискусійними моментами, які, зазначу, присутні в будь-якій роботі. Проте спільно ми стараємося вирішувати їх максимально оперативно та якісно. В цілому між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування району – конструктивна співпраця.

- У році, що минає, активно реалізовувалися важливі проекти, спрямовані на соціально-економічний розвиток району. Ви попередньо згадали про Осівці, де продовжується будівництво нової школи. За планом вже в наступному, 2018 році, заклад має бути зданим в експлуатацію. На якій стадії нині знаходиться будівництво?

– У звітному періоді з різних джерел на будівництво цього об’єкту передбачено близько 18 мільйонів гривень, які були ефективно освоєні. Я часто буваю в Осівцях на будівельному майданчику і щоразу радію, коли бачу, якими темпами відбувається зведення нового навчального закладу. Прикметно, що ця школа – результат плідної співпраці влади всіх рівнів, виконавцями будівельних робіт та громади. Варто зауважити, що левова частка робочої сили – це місцеві жителі. Разом з тим, потрібно віддати належне голові облдержадміністрації Володимиру Гунчику за підтримку та активне сприяння у питанні зведення школи в Осівцях.

- Сьогодні в країні активно впроваджується ряд реформ. Як, на Ваш погляд, повинен відбуватися процес децентралізації на теренах Камінь-Каширщини?

– Я переконаний, що будь-яка реформа покликана забезпечити належний рівень добробуту людей, щоб кожен українець почував себе соціально захищеним громадянином і не відчув жодного дискомфорту від змін. Що стосується децентралізації, то поки що на теренах району не створено жодної об’єднаної територіальної громади. Попри шквал критики зазначу, що між районною владою та керівниками громад проводяться обговорення щодо створенню ОТГ. Є напрацювання, є перспективний план, є розуміння, підтримка та бажання виконавців здійснити адміністративну реформу. Буду об’єктивним, окремі питання переростають в дискусії, але як говорить народна мудрість: в суперечці народжується істина. Я більше ніж впевнений, що в наступному році можна буде говорити про конкретні результати проведеної нами роботи.

- У 2018 році стартує медична реформа. Якою, на Вашу думку, є готовність медичних закладів та, зрештою, жителів району до її впровадження?

– Учора Президент ухвалив рішення про підписання Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Це вагомий крок у реформуванні медичної галузі. Знову ж таки зауважу, що до медичної реформи, як і до будь-яких змін в країні, сьогодні неоднозначне ставлення. Так, робота відбуватиметься у новому форматі, доведеться звикати до нововведень, але я переконаний, що в подальшому вони принесуть користь. Це досвід провідних європейських країн, де рівень медичних послуг надзвичайно високий. Тому потрібно працювати над втіленням цих змін спільно, відкинувши будь-які політичні чвари та особисті амбіції.

- Ще одна дуже важлива тема – дороги. Розкажіть, що чекає дорожню інфраструктуру району в наступному році?

– Так, однозначно важлива. У пріоритеті – ремонт дороги Камінь-Каширський – Полиці. Маю надію, що в наступному році з державного бюджету вдасться залучити кошти, тим паче, що відповідні пропозиції вже подані. Гадаю, на умовах співфінансування зможемо виділити кошти і з районного бюджету. Вкотре зауважу, що 12 мільйонів гривень, про які неодноразово зазначалось у засобах масової інформації, з державного бюджету не виділялись.

- Нині відбувається перехід від інформування до комунікації. Це головний меседж реформи урядових комунікацій, котра стартувала у 2015 році. Наскільки важливий сьогодні даний процес?

– Гадаю, що реформа урядових комунікацій – найбільш пріоритетна, адже ефективна комунікація є необхідною складовою для успіху й ряду інших реформ. ЇЇ реалізація дозволить покращити діалог з громадськістю, забезпечити людей незаангажованою інформацією. Адже сьогодні важливо не тільки інформувати населення, а й будувати діалог, отримувати зворотній зв’язок.

- У контексті вищезазначеного – дотичне питання. Часто ЗМІ називають «четвертою владою». Які Ваші міркування щодо цього?

– Щодо того чи є ЗМІ «четвертою владою» скажу радше так, ніж ні. Як би там не було, працівники ЗМІ впливають на свідомість людей, інформуючи населення стосовно важливих питань суспільного життя. Інше питання – якою є ця інформація. Без сумніву, що неправдивий, спотворений інформаційний матеріал сприймається людьми дуже швидко. Втім, одні аналізують те, що читають, інші – без будь-яких вагань вірять написаному. Зрештою я з повагою ставлюся до журналістів, адже то – їхня робота. Представники цієї професії також мають виконувати вказівки та завдання своїх керівників, навіть, коли вони інколи суперечать власним переконанням.

- Оскільки інтерв’ю записується напередодні новорічно-різдвяних свят, чого найбільше хочете побажати краянам?

– Перш за все – миру у кожній родині, кожній оселі та, звісно, в нашій державі в цілому. Хай прийдешній рік виправдає найзаповітніші надії і прагнення, принесе достаток та добробут кожному. Бажаю, щоб у ці святкові дні Різдвяна зоря об’єднала усіх нас вірою в самих себе і в Україну, благословляючи наші помисли та діла, зміцнюючи власну мудрість і силу. Веселих свят і Благословення Господнього!

Коментарі
30 Грудня 2017, 16:14
А хто йому відповіді написав?
30 Грудня 2017, 17:57
Той, хто і питання ставив
30 Грудня 2017, 17:59
Гадає Савович...
30 Грудня 2017, 23:06
То так. А хто тому, хто відповіді і запитання написав дозволив спілкуватись з Дунайчуком? Хто перевірив правильність запитань і відповідей? Тож не Дунайчук.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024