Які 12 пісних страв можна приготувати на Святвечір

05 Січня 2018, 22:09
5178 Джерело: asn.in.ua

Вечір напередодні Різдва, або Святвечір, у християн прийнято проводити за святковим столом, в оточенні близьких родичів.

6 січня – це останній день посту, тому й меню має бути відповідним: це, як правило, сезонні продукти рослинного походження, соління й маринади, а також риба, – пише «АСН».

Незважаючи на піст, на столі має бути багато страв, тому й вечеря називається багатою.

Пропонуємо нашим читачам 12 пісних рецептів, які будуть до смаку всій родині.

1. Кутя

1

 

Це головна різдвяна страва - саме з неї і починається трапеза напередодні Різдва і на саме свято, 7 січня. Справжня різдвяна кутя готується з пшениці, маку, волоських горіхів, родзинок і меду.

Для 10 порцій буде потрібно:

2 склянки пшениці,

200 г маку,

200 г очищених волоських горіхів,

150-200 г родзинок,

3 ст. ложки меду.

Ласуни можуть додати ще й цукор за смаком.

Спосіб приготування. Крупу і мак окремо промити і замочити у воді на 2-3 години. Родзинки промити і також залити водою на півгодини. Очищені горіхи обсмажити на сухій сковорідці, а потім подрібнити. З пшениці злити воду, пересипати в каструлю, залити гарячою водою у співвідношенні 1:2 і варити протягом години на повільному вогні до м'якості, доливаючи періодично воду. Крупа має вийти розсипчастою. З маку злити воду, перебити з цукром за допомогою блендера або ступки. У готову кашу додати розтоплений мед, розтертий мак, розпарені родзинки, подрібнені волоські горіхи й перемішати. Пшеницю можна замінити ячменем або рисом, а разом з родзинками або замість них покласти курагу та інші "заморські" сухофрукти.

2. Узвар

1

 

Також обов'язковий на столі традиційний напій - узвар. Його готують із сухофруктів з додаванням цукру. Готувати його краще заздалегідь - перед подачею він повинен добре настоятися. Зараз у компот часто кладуть заморожені ягоди і фрукти - кому що більше подобається. Однак саме напій, настояний на сухофруктах, як ніякий інший доповнить смак святкової куті.

На 5 л води слід взяти 100 г сушених яблук,

100 г сушених груш,

100 г чорносливу,

50 г родзинок,

3-4 столові ложки меду.

Приготування. Сухофрукти помити, залити водою і додати мед. Всипати в каструлю родзинки, накрити кришкою і варити на середньому вогні протягом години. Готовий узвар настоюють протягом 3-4 годин, а потім охолодженим подають на стіл.

3. Вінегрет

1

 

Ще одна традиційна страва в пісному меню - вінегрет - виявиться не тільки смачною холодною закускою, а й неймовірно корисною. Варений буряк, морква, цибуля, заправлені олією, містять джерело вітамінів, необхідних організму в зимовий час.

Для приготування вінегрету знадобиться:

220 г картоплі,

150 г буряка,

120 г моркви,

150 г солоних огірків, можна замінити квашеною капустою - це ще більш посилить корисні властивості страви,

100 г цибулі,

50 мл рослинної олії,

50 мл бальзамічного оцту, сіль, цукор, чорний мелений перець

Спосіб приготування. Відварити і почистити картоплю, буряк, моркву, потім нарізати їх кубиками. Солоні огірки також нарізати кубиками. Цибулю ріпчасту нарізати півкільцями. Для заправки вінегрету слід змішати бальзамічний оцет з оливковою олією, додати сіль, цукор і перець (кількість за смаком) і перемішати. Потім перекласти овочі в салатницю і змішати із заправкою.

4. Салат з ананасами

1

 

Зазвичай у салат з ананасами прийнято додавати куряче філе, проте "пісний" варіант цієї страви не менше смачний, хоч і менш поживний. З інгредієнтів знадобиться середній качан пекінської капусти, банка консервованої кукурудзи, банка консервованих ананасів, свіжий огірок, пачка сухариків, зелена цибуля або цибуля порей, а також пісний майонез (5 склянок борошна, половину склянки води, 3 ст. л. рослинної олії, 1 ст. л. лимонного соку або оцту, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі).

Спосіб приготування. Капусту дрібно нашаткувати, додати кукурудзу, порізані кільця ананасів, дрібно нарізані огірок, цибулю, а потім всипати сухарики. Сіль і перець додати за смаком. Потім готуємо майонез. У товстостінній каструлі змішуємо борошно з водою, щоб не було грудочок, і варимо на слабкому вогні до загусання. Після охолодження додаємо інші інгредієнти і збиваємо блендером. Важливо поступово збільшувати швидкість - тоді інгредієнти перетворяться в однорідну масу.

5. Картопля, запечена в рукаві


 

Проста і неймовірно смачна "гаряча" страва, яка напевно припаде до смаку всім домочадцям. Крім, власне, картоплі, знадобиться чорнослив - 50-100 г, сіль та інші приправи за смаком, кілька зубчиків часнику, 2 ст. л соняшникової олії.

Спосіб приготування. Очищену картоплю порізати на 2-4 частини, викласти перемастити олією, посолити, поперчити, викласти в рукав на деку, додати часник і чорнослив. Запікати близько 40-60 хвилин. На стіл подавати гарячим, попередньо переклавши з рукава на блюдо.

6. Пісний борщ


 

Рідкісне традиційне застілля в нашій країні обходиться без борщу. Його пісний варіант буде цілком доречний на столі у Святвечір.

Для приготування цієї страви знадобляться:

2-3 шт. картоплі,

1-2 цибулини, морква, середнього розміру буряк,

200 г білокачанної капусти,

50 г сушених білих грибів,

півсклянки квасолі,

2 ст. л. томатної пасти,

кілька зубчиків часнику, сіль, перець, лавровий лист та інші спеції за смаком

Приготування. Квасолю необхідно замочити за кілька годин до готування, а краще - на ніч, за годину до приготування замочити сушені гриби. Приступаючи до готування, потрібно налити в каструлю два літри води, додати мокру квасолю, дрібку солі і лавровий лист, довести до кипіння, а потім, зменшивши вогонь, варити квасолю протягом півгодини. У цей час цибулю, моркву і буряк слід нарізати соломкою, а також подрібнити часник. Все це додати в киплячу воду і варити разом з квасолею близько 15 хвилин. Потім додати гриби і нарізану кубиками картоплю. Довести до кипіння і варити до готовності картоплі. Потім додати томатну пасту, розмішати. Через п'ять хвилин додати подрібнену до тонкої соломки капусту. Посолити, поперчити, а через п'ять хвилин вимкнути вогонь і дати страві настоятися.

7. Голубці з грибами

1

 

Голубці улюблені українцями, і навіть їх пісний варіант буде цілком смачний і доречний на святковому столі.

Для приготування цієї страви нам знадобиться

1-2 капустини,

півкіло печериць,

150 г довгозернистого рису,

4 ст. ложки рослинної олії,

2 моркви,

2 цибулини.

Спосіб приготування. Для начинки слід очистити й подрібнити цибулю і моркву. Гриби дрібно нарізати. Розігріти сковороду з рослинною олією, покласти в неї частину нарізаної цибулі, морква і гриби. Смажити, помішуючи, 7-8 хвилин. Перекласти овочі в миску, залишивши соус у сковорідці. Рис і сухі гриби залити окропом в одній мисці і накрити тарілкою. Рис вбере воду і стане наполовину готовим. Капусту наколоти на виделку й опустити в каструлю з підсоленим окропом, поступово надрізу листя. Розібрати капусту на листя, вирізавши щільну основу. Додати до обсмажених грибів рис і сухі гриби, кріп і мускатний горіх. Перемішати, посолити і поперчити. Викласти начинку на капустяні листки, загорнути, скласти голубці в форму для запікання. Духовку розігріти до 190 градусів. У сковороді, де смажилися гриби, розігріти олію, викласти залишився лук і злегка обсмажити до прозорості. Додати шматочки консервованих у власному соку помідорів без шкірки разом з рідиною. Довести до кипіння, посолити і поперчити. Вилити суміш на голубці. Закрити форму фольгою, поставити в духовку і запікати 1 годину. Подавати цю страву також слід гарячою. Можна прикрасити зеленню.

8. Вареники з капустою

1

 

Ще одне гаряча, всіма улюблена страва на святковому столі - вареники - також прості в приготуванні.

Буде потрібно 350 г борошна,

150 г води,

100 г ріпчастої цибулі,

50 мл оливкової олії,

30 г соняшникової рафінованої,

500 г білокачанної капусти,

150 г моркви,

півчайної ложки солі.

Спосіб приготування. Один стакан борошна залити 150 мл теплої води, додати сіль і замісити тісто. Воно не має бути туге, але, в той же час, не повинно липнути до рук. Готове тісто потрібно накрити плівкою і залишити на 40-60 хвилин. Потім очистити і дрібно порізати 100 г цибулі і натерти на тертці 150 г моркви. Кілька хвилин пасерувати овочі на оливковій олії в попередньо розігрітій сковороді. Розділити на три частини, одну з яких відкласти, а у дві інших додати дрібно нашатковану капусту. Тушкувати на повільному вогні, періодично помішуючи, до готовності. Додати сіль за смаком. Остудити. Після цього розкачати тісто на поверхні, обсипаній борошном. Товщина тіста не повинна перевищувати 2-3 мм. Розділити на кружальця. Додаючи капусту, складати кожне кружальце навпіл, ретельно склеюючи краї. Щоб форма вареників була більш святковою, можна додати ажурності - для цього великим пальцем потрібно загорнути краї хвилями. Закинути вареники в киплячу, підсолену воду і варити 5-7 хвилин. Вийняти, присмачити олією і прикрасити пасеровкою, що залишилася . Подавати гарячими із зеленню або підсмаженою до золотистої скоринки цибулею.

9. Риба


 

Корисний замінник м'яса на святковому столі - риба буде не тільки смачна, але й дуже поживна. Для приготування страви знадобиться 500-600 філе риби (на вибір), 3-4 ст. ложки соєвого соусу, 2 зубчики часнику, половина лимона, чорний мелений перець, рослинна олія, зелень, борошно.

Спосіб приготування. Рибу помити, нарізати шматочками за кількістю порцій. Філе викласти в посудину, залити соєвим соусом і посипати перцем. Залишити для маринування на 30-60 хвилин. Потім дрібно нарізати зелень, подрібнити часник. Налити в окремий посуд 1 столову ложку рослинної олії, додати часник, лимонний сік, висипати зелень. Викласти на обробну дошку філе риби, намазати його всередині олійною сумішшю і накрити іншим шматочком філе. Вмочити рибне філе в борошно з двох сторін, потім покласти на розпечену сковороду з рослинною олією. Обсмажити з двох сторін.  

10. Соління і маринади 

Доповнити різдвяне меню зможуть соління й маринади з погреба чи комори майстерної господині. Якщо ж таких в домі немає, завжди можна придбати готову консервацію в магазині або ж купити бочкові соління на базарі. Солоні огірки, помідори, кабачки, перець, квашена капуста, яблука, а також всілякі салати, кетчупи, аджика.

11. Печені яблука


 

Як і будь-яке застілля, вечеря перед Різдвом не обійдеться і без десерту. У пісному меню може бути багато варіантів "солодкого". Один з найбільш популярних і улюблених - печені яблука. З інгредієнтів нам знадобиться 4 великих яблука, 100 г родзинок, жменя горіхів - можна взяти волоський, а можна більш екзотичних - кеш'ю, мигдалевих або будь-яких інших; цукор, кориця, мед - за смаком.

Приготування

З помитих яблук слід акуратно видалити серцевину, попередньо зрізавши "шапочку", акуратно видалити насіння, причому зробити це так, щоб зберегти гарну форму яблука. Потім викласти яблука на форму для запікання і наповнити попередньо вимоченими родзинками, горіхами, медом, цукром і корицею. Запікати в духовці протягом 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.

12. Пряники


 

Не обійдеться святковий стіл і без традиційної випічки. Ідеальний пісний варіант такої - пряник.

Для приготування страви знадобиться

1,5 склянки борошна,

1 ч. л. розпушувача (соди)

200 г цукру,

250 г води (або соку),

половина склянки родзинок (кураги, інжиру або суміші всього), жменя горіхів, насіння, кунжуту (що знайдеться в засіках), 0,5 склянки дрібно посічених горіхів,

2 ст. л. меду,

0,5 склянки рослинної олії,

2 cт. л. какао,

1 ч. л. кориці,

половина ч. л. коріандру

Спосіб приготування. Для початку потрібно змішати в залізному посуді 200 г цукру, 250 г води (або соку), 2 ст. л. меду і півсклянки олії. Потім цю масу підігріваємо до 60 °C. Окремо в мисці змішати півтори склянки просіяного через сито борошна з двома столовими ложками какао, однією чайною ложкою розпушувача, чайною ложкою кориці і половиною чайної ложки коріандру. За допомогою віночка (або ручного міксера) збиваємо цукрову і борошняну суміші. У процесі перемішування додаємо в тісто подрібнені сухофрукти, горіхи, насіння. Викладаємо тісто у форму. Розігріваємо духовку до 200 °C і ставимо туди пряник. Випікати приблизно 35 хвилин. Готові пряники можна змастити джемом, а можна присипати цукровою пудрою. 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39