Як і кого працевлаштовував Камінь-Каширський центр зайнятості у 2017-му

20 Січня 2018, 11:37
5261

Як відомо проблема безробіття є однією із ключових у державі. Щоб з’ясувати, якою є ситуація, зокрема, у нас в районі та що робить місцева служба зайнятості в цьому напрямку, Район.Камінь-Каширський поспілкувався з директором Камінь-Каширського районного центру зайнятості Лілією Дзямко.

 

–  Ліліє Мефодіївно, непрацевлаштованих у районі насправді чимало, та чи часто люди звертаються у центр зайнятості?

–  Протягом 2017 року послугами районної служби зайнятості скористалося 1072 особи. Наприклад, у пошуках роботи до нас звернувся  791 громадянин. А, зокрема, на початок року у центрі зайнятості перебувало на обліку 169 безробітних, з них  117 жінок, молоді у віці до 35 років -- 63 особи, 105 осіб – із сільської місцевості. Якщо дивитися в розрізі професій, то це 72 робітники, 69 – службовці, без професії 28 чоловік. На кінець звітного періоду отримують допомогу по безробіттю 149 чол. Середній розмір допомоги по безробіттю становить 1818 гривень, мінімальний – 544 грн., а найбільше – 7048 грн. За сприянням служби зайнятості активними заходами політики зайнятості охоплено 64,9% безробітних громадян, які звернулись до служби зайнятості.

– Але чи багатьом центр зайнятості допоміг у працевлаштуванні?

– Районним центром зайнятості  минулого року було працевлаштовано 689 осіб, в т. ч. 263 безробітних.

– А наскільки швидко можливо знайти роботу з допомогою центру зайнятості?

– Все залежить від конкретних випадків. Якщо брати загалом за рік статистику, то середня тривалість пошуку роботи безробітними становила – 135 днів. В розрізі перебування на обліку це 302 людини протягом  6—12 місяців (38%  від працевлаштованих), 204 особи протягом 3—6  місяців (26 %), 7% до набуття статусу безробітного.

– А чи мають можливість безробітні отримати одноразову допомогу по безробіттю для започаткування власної справи?

–  Так. І одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності отримало минулого року 3 особи (сума 87,7 тис грн.). Розгортання підприємницької діяльності безробітними, яким  через відсутність підходящої роботи допомога по безробіттю була виплачена одноразово, здійснювалось у сфері торговельно-посередницької діяльності, наданню послуг.

–  Відомо, що служба зайнятості може направляти на професійне навчання…

– Звичайно. У 2017 році за направленням служби зайнятості для потреб роботодавців проходили професійне навчання 98  безробітних, в тому числі на стажуванні на робочих місцях у роботодавця було 23 особи. Зауважу, що після проходження професійної підготовки всі безробітні працевлаштовані. Окрім того 16 роботодавців одержали компенсацію єдиного соціального внеску на загальну суму 115,9  тис. грн., у зв’язку з  працевлаштуванням 17 безробітних осіб найбільш вразливих категорій населення, на сьогодні для 12 працюючих відшкодовується сума єдиного внеску.

–  Ви також можете направляти на громадські роботи.

– З метою розширення можливостей щодо забезпечення зайнятості громадян, проводиться організація громадських робіт та робіт тимчасового характеру. Залучено до громадських робіт на умовах співфінансування 21 особу. Використано коштів – 30,3 тис. грн.Виконували тимчасові роботи 172 незайняті особи (ДП « Камінь – Каширське лісове господарство», ПСБ « Волинь», ТзОВ «Волма», СВК «Хотешівський»).

– А чи багато вакансій пропонують через службу зайнятості?

– У 2017 році було подано 723 вакансії, укомплектовано 721. Вакансії подало 238  роботодавців. Середня тривалість пошуку роботи становить 135 календарних дні. Середня тривалість актуальності  вакансій 6 днів.

– Це є високооплачувані роботи?

– Якщо брати у різі розміру заробітної плати, то 593 вакансії подані з мінімальною заробітною платою (В порівняні з 2016 роком на 49 % більше), від мінімальної до середньої обласної – 118 вакансій,  з ТОП заробітною платою – 12 пропозицій. А середній розмір  заробітної  плати у вакансіях становив 3209 грн. 3% вакансії було з неповним робочим днем. Пропонували ж роботу у сфері торгівлі та надання послуг (226), освіти (131), охорони здоров’я (40), у державному управлінні (66), лісовому та сільському господарстві (66)та ін.

– Скажіть, а які форми роботи ви використовуєте, для збільшення кількості працевлаштувань?

–У 2017 році було надано  4762  послуги для  роботодавців району. Проведено – 37 семінарів, 9 бліц – навчань, 16   ярмарок вакансій, 2 засідання координаційного комітету зайнятості населення.

У галузі профорієнтації застосовуються активні форми роботи з незайнятим населенням. З метою ознайомлення випускників шкіл, професійно - технічного училища про світ професій, можливості працевлаштування в сучасних умовах, проводяться семінари, виховні години, ярмарки професій та зустрічі з роботодавцями району. Проводяться заходи, спрямовані на запобігання неврегульованої трудової міграції, сприяння продуктивній зайнятості, легалізації праці і соціальному захисті.

Всього районною службою зайнятості протягом 2017 року  надано  3637 профорієнтаційних послуг, 6587 послуг профінформаційних, 3751 – профконсультаційних, 14 тренінгів із соціальними партнерами, семінари з техніки пошуку роботи, з залучення до підприємницької діяльності, проходження професійного навчання та інші.

Важливу роль у формуванні нових підходів на ринку праці відіграли нові інноваційні методи роботи:

Відео-резюме безробітних – 75 відзнятих, 56 розміщено на ютуб та фейсбук та поданих роботодавцям району. Проведено 54 скайп-бесід з роботодавцями, 51 особа працевлаштована.

З реалізації Програми щодо професійної орієнтації до 2020 року із шкільною   молоддю  було проведено 30 заходів – профорієнтаційних квестів «Твій вибір».  9 заходів в рамках центру кар’єри нашого училища.

– Чи допомагає районний центр зайнятості у працевлаштуванні демобілізованим військовим, внутрішньо-переміщеним особам?

– На початок 2018 року на обліку в центрі зайнятості перебуває 1 внутрішньо-переміщена особа (переселенка із Донецька, яка проживає  в с. Нуйно). Із демобілізованих військових з початку мобілізації до центру зайнятості  звернулося   134 особи.
З них 20 працевлаштовано,  102 особи знято з обліку з інших причин.  На даний час перебуває на обліку в центрі зайнятості  –  12 безробітних осіб, які отримують середню допомогу по безробіттю 3041 грн. Питання їх працевлаштування є дещо проблемним. Всі вони із сільської місцевості, відсутня попередня зайнятість, ще й відмовляються від проходження профпідготовки та від будь яких пропозицій робочої сили.  Знімаються та виїжджають на сезонні роботи.

У військоматах розміщено роздаткові матеріали про послуги служби зайнятості та порядок реєстрації їх в службі зайнятості, проведено зустрічі з сільськими головами по даному питанні.  

Тож підсумую: на сьогодні служба зайнятості району вивчає суспільно-економічні процеси, подає пропозиції щодо співпраці заради позитивного результату, зокрема зменшенню кількості незайнятих громадян, підвищенню мотивації до зайнятості та покращення можливостей пошуку роботи.

  

 

Коментарі
27 Листопада 2018, 14:31
Я безробітня,виховую сама сина ,колишній чоловік елементів не платить ,чи можу я стати на ваш облік як безробітня
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024