Як освячували воду на на озері Добре

20 Січня 2018, 13:44
6399

У п'ятницю, 19 січня, у день Святого Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, настоятель храму святого Великомученика Георгія села Підріччя протоієрей Олександр Жовнір на прохання місцевих парафіян звершив чин Великого освячення води на озері Добре.

Перед цим отець Олександр відправив уставні богослужіння в храмі, де також звершувався чин Великого освячення води, – повідомляють на сайті Камінь-Каширського благочиння.

Це богослужіння відомо ще з перших віків Християнства, і звершується в пам’ять Хрещення Господнього у водах Іорданських, коли Спаситель освятив водне єство. Під час Великого водосвяття єпископ або священик у особливій молитві, під час якої тричі виголошує “Велій єси Господи і чудна діла Твоя”, просить Господа освятити воду, щоби вона отримала благодать, благословення Іорданське, ставши джерелом нетління та зцілення від недуг душевних і тілесних.

Тричі молиться священик, благословляючи кожен раз воду. А наприкінці молитви він благословляє воду святим Хрестом, тричі занурюючи його у воду під спів тропаря Богоявлення. 

Богослужіння Великого водосвяття, згідно Церковного уставу, звершується як напередодні Богоявлення, так і у сам день свята. Ця освячена богоявленська вода називається «Велика Агіасма» («агіасма» грецькою означає “освячена”), і є великою святинею церковною. Вона має надзвичайне благодатне значення, оскільки освячується молитвою і призиванням Святого Духа. Згідно благочестивого звичаю, цю свячену воду прийнято зберігати упродовж року.

 

2


3

1

2

1

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024