Камінь-Каширський: музейні експозиції захистили від війни і збережуть для майбутніх поколінь

02 Жовтня 2022, 11:56
Камінь-Каширський краєзнавчий музей займається збереженням своїх цінностей. 702
Камінь-Каширський краєзнавчий музей займається збереженням своїх цінностей.

Камінь-Каширський краєзнавчий музей займається збереженням своїх цінностей.

Про це пише сайт Полісся.

За час повномасштабної війни, яку росія розгорнула проти України, рашисти вчинили сотні злочинів щодо об’єктів культурної спадщини. 

Тож українські музейники, аби врятувати цінні експонати, спрямували максимум зусиль на їх збереження. Багато установ із перших днів розпочали готувати фонди до евакуації, аби загарбникам не було навіть шансу щось вкрасти, знищити. Таку роботу провели також і в Камінь-Каширському краєзнавчому музеї.

«Оскільки ми знаходимося у 50-кілометровій зоні від кордону із білоруссю, звідки постійно зберігається загроза наступу ворожих військ, питання порятунку наших експонатів постало з перших днів повномасштабного вторгнення. В умовах війни збереження культурного й історичного надбання є архіважливою місією українців загалом і відповідних профільних установ зокрема», — зауважує директорка установи Наталія Пась.

А тому, за її словами, у Камінь-Каширському музеї деякі експозиції згорнули, а експонати перемістили у безпечні місця.

«Евакуювали переважну більшість, майже всі оригінальні речі. Тобто експонати основного фонду, які мають цінність. Залишилися і не були демонтовані хіба ті, які не можна було винести. Наприклад, габаритні», — розповідає Наталія Олександрівна.

Проте роботи, спрямовані на збереження об’єктів культурної спадщини, які є експонатами Камінь-Каширського краєзнавчого музею, тривають. Для того, щоб їх зберігання було правильним, керівниця установи звернулася у Штаб порятунку спадщини за допомогою. До речі, створили Штаб після зухвалого нападу рашистів саме задля убезпечення музейних колекцій від втрат.

Він координується багатьма профільними міжнародними організаціями, що об’єдналися, аби допомогти усім у цій справі. Тож нещодавно Штаб надав підтримку і нашому музеєві.

«Ми отримали пакувальні матеріали та засоби забезпечення оптимальних  умов зберігання колекцій,  зокрема дерев’яні й пластикові ящики, картонні коробки й папки, вогнегасники, канцелярське приладдя тощо. За це дуже вдячні Штабу порятунку спадщини, а також за допомогу у транспортуванні всього цього з Луцька Олегові Монцю. Тепер ми маємо необхідні пакувальні засоби і це дуже важливо. Адже зберігання, наприклад, живопису, ікон потребує особливих умов. Вони є дуже вразливі до температурних умов та вологості. Важливо, щоб порцелянові вироби були упаковані так як слід для правильного транспортування», — каже Наталія Пась.

Наразі Камінь-Каширський краєзнавчий музей не зачинений для відвідувачів. Тут постійно працює відділ природи. Разом з тим ведеться ретельна фондова робота.  А невдовзі, за словами директорки, аби розбавити гнітючий настрій через війну,   в громаді планують організувати виставку робіт місцевих художників.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024