«Ніхто не вітав його з днем народження»: на Камінь-Каширщині поширюють маніпуляцію з підставним фото

26 Листопада 2022, 20:06
Скрін маніпулятивного допису 998
Скрін маніпулятивного допису

Нещодавно у фейсбук-групі «Мій Камінь-Каширський» зявився пост зі світлиною чоловіка з ампутованими кінцівками.

У підписі до фото йдеться: «Цей герой став на захист батьківщини. Сьогодні його день народження. Ніхто не вітав його з днем народження».

Фактчекери Район.Камінь-Каширський зауважили, що це брехня. На фото зображений 33-річний Марк Камаміле (Mark Camamile) із Великобританії. 

Це також викривають фактчекери проєкту «По той бік новин».

Фейковість повідомлення помітили і деякі читачі. Попри те, що оцінили його більше двох з половиною сотень людей, було навіть поширення, у коментарях краяни написали про неправдивість інформації.

По перше, Марк не є захисником, зокрема України.

По друге, ампутація його ніг відбулася внаслідок пневмонії, яка переросла в рідкісну форму септицемії.

Схожі фейки поширювали цьогоріч дуже часто. І спрямовані вони, вочевидь, на те, щоб викликати сильні емоції, а ще занепадницькі настрої, пригніченість. Мовляв, наші герої ризикують життям, здоровям, але при цьому ніхто про них не згадує, нікому вони не потрібні.

Кому і для чого це потрібно? Скоріш за все це пропаганда рашистів. А метою таких маніпуляцій є намагання вплинути на цілеспрямованість, згуртованість українців у боротьбі з окупантами, внести розбрат між українцями.

Висновок.

Не поширюйте те, в чому ви не впевнені. Звертайте увагу, хто стоїть за тією чи іншою інформацією. Спробуйте її перевірити.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром