На Камінь-Каширщині шукають професійних батьків

04 Лютого 2018, 15:20
3753

У Камінь-Каширському районі триває Інформаційна кампанія щодо пропаганди альтернативних форм сімейного виховання.

Як повідомляють у Камінь-Каширському районному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді роль батьків для дитини надзвичайно важлива. Батьки дають дітям життя, відповідають за догляд і виховання, беруть на себе фінансову відповідальність, мають юридичні повноваження, в тому числі на право прийняття важливих рішень від імені своїх дітей; допомагають відчути взаємне тепло, любов, передають дітям досвід поколінь, життєві цінності й духовність, виховують дітей, задовольняють їхні щоденні потреби, дають приклад для наслідування, поступово прищеплюють соціальні й побутові навички, необхідні в самостійному житті. Ці потреби життєво важливі для кожної дитини, якого б віку вона не була. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це не можливо, то альтернативою біологічної родини можуть стати сімейні форми виховання.


 

 

 

Патронат  – це сім’я, яка на умовах договору певний час доглядає і виховує дітей, які тимчасово потребують підтримки і захисту. 

Оптимальний строк перебування дитини в такій сім’ї – до 3-х місяців ( в окремих випадках – до 6-ти місяців).
Патронатні вихователі щомісячно отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг у розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на час влаштування дітей та на утримання влаштованих дітей виплачується соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку за кожен місяць її перебування. 
Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має вищу освіту, позитивний досвід виховання власних дітей не менше підліткового віку, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні, добровільного помічника з числа повнолітніх членів сім’ї.
Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною. 

 

ДБСТ – дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 дітей, враховуючи рідних дітей;

 

Прийомна сімя – сім’я, яка добровільно взяла на виховання і спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт, або дітей, позбавлених батьківського піклування;

 

Основна мета сімейних форм виховання – тимчасове утримання (окрім усиновлення) й виховання дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Практично кожна дитина, яка сьогодні виховується в інтернатному закладі, мріє про сім’ю. На території нашого району функціонує дев’ять прийомних сімей, в яких 14 прийомних дітей та один ДБСТ в якому виховується шестеро дітей .

 

Якщо Ви добра та небайдужа людина до долі дітей, які залишилися без батьківського піклування та маєте бажання долучитися до сімейних форм виховання просимо звертатись у Камінь-Каширський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (м. Камінь-Каширський, вул. Шевченка, 10, т. 2-39-09)  аби отримати детальну інформацію.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39