Домедична допомога при ДТП: яким має бути алгоритм дій

18 Грудня 2022, 14:00
фото ілюстративне 270
фото ілюстративне

Зменшення рівня освітлення вулиць, відключення світлофорів уже вплинули на безпеку дорожнього руху – кількість ДТП збільшилася.

Звісно, важливо намагатися бути помітним у темряві, дотримуватися правил та поважати усіх учасників дорожнього руху, пише МОЗ.

Та що робити, якщо ви стали свідком ДТП? Як допомогти травмованим постраждалим? 

  1. Перед наданням допомоги переконайтеся у відсутності небезпеки для себе.

  2. Здійсніть виклик екстреної медичної допомоги за номером 103. 

  3. Підходячи до постраждалого, голосно поставте просте запитання, наприклад, «Ви мене чуєте?». Якщо постраждалий відповість – він у свідомості, а його дихальні шляхи прохідні.    

  4. Якщо постраждалий в свідомості, скажіть йому, що ви допоможете, екстрена медична допомога вже в дорозі, запитайте, що конкретно його турбує в даний момент. 

  5. Якщо постраждалий без свідомості – слід визначити наявність життєвих показників дихання та наявність критичної кровотечі. За наявності критичної кровотечі, слід її зупинити (https://cutt.ly/DNSDZyK). І тільки потім виконувати всі подальші дії. 

  6. Якщо у постраждалого відсутнє дихання – розпочніть проведення серцево-легеневої реанімації (https://cutt.ly/XNSD9jb). 

     

  7. Якщо постраждалий без свідомості, але ознаки життя є – надайте йому стабільного положення, слідкуйте за ознаками життя та чекайте прибуття бригади екстреної медичної допомоги. 

  8. Пам’ятайте: найчастіше смерть постраждалих внаслідок ДТП настає внаслідок кровотечі та порушення прохідності дихальних шляхів. При первинному огляді сконцентруйте увагу саме на цих моментах, та при необхідності усуньте їх.

  9. До приїзду бригади екстреної медичної допомоги уникайте втрати тепла постраждалим – вкрийте його спеціальним термопокривалом або ковдрою. За можливості постраждалий повинен перебувати на сухій поверхні. Також можна покласти його на ковдру чи термопокривало.

  10. Проводьте огляд та надавайте допомогу тільки тоді, коли ви впевнені у своїх діях. Важливо не нашкодити постраждалому!

  11. При погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або виникненні питань щодо алгоритму дій повторно здійсніть виклик екстреної медичної допомоги.

  12.  

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024