У Камені-Каширському вшанували бійців, які воювали в Афганістані

16 Лютого 2018, 11:33
3383
У четвер, 15 лютого, у Камені-Каширському відбувся тематичний захід, приурочений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29-й річниці виведення військ колишнього Радянського Союзу з Республіки Афганістан.
Хвилиною мовчання вшанували пам’ять про загиблих воїнів та привітали ветеранів-афганців присутніх у залі, – повідомляє сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації. 
Слова вдячності за їхній подвиг висловили народний депутат України Ірина Констанкевич, голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, голова районної ради Віктор Сус, міський голова Василь Бондар, голова районної спілки воїнів-афганців Віктор Веремейчик, головний лікар центральної районної лікарні Людмила Потягайло, заступник голови ради правління громадської організації ветеранів АТО «Побратим» Валентин Мельник та військовий комісар районного військового комісаріату Олександр Полянко.

– Ще на один рік віддалилися від нас події в Афганістані, які датуються початком 80-х. У збройних конфліктах на чужій землі ви гідно виконали свій обов’язок і виявили найкращі моральні якості, притаманні українському воїнству, – звернувся до учасників заходу керівник виконавчої гілки влади в районі Валерій Дунайчук. – Сьогодні на сході країни знову гинуть ті, чиє покликання виконувати військовий обов’язок та захищати Батьківщину. І знову, як приклад героїзму та мужності, на військових рубежах – ви, воїни-афганці. Безмежна вдячність вам за безцінний подвиг, активну громадянську позицію, за те, що в складних умовах сьогодення ви є взірцем звитяги та мудрості.

Затим слово взяв голова районної спілки воїнів-афганців Віктор Веремейчик:

– Плин часу не затьмарив наших спогадів про Афганську війну – найбільш тяжку і тривалу військово-політичну спецоперацію. Сьогодні ми віддаємо шану усім героям воєн і локальних конфліктів, які мужньо виконували свій військовий обов’язок, несли мир і надію іншим народам. Це свято воїнської звитяги та хоробрості, справжньої чоловічої дружби і водночас – це день пам’яті про тих, кого назавжди забрала війна.

Ветерани-афганці отримали почесні нагороди: медалі «За звитягу», «Учасника Афганської війни», подяки від Волинської обласної організації воїнів Афганістану та Української Спілки ветеранів Афганістану.

Працівники районного будинку культури та представники молодого покоління виступили із тематичними вокальними композиціями.

По завершенню дійства його учасники поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим воїнам-афганцям, що в місті Камені-Каширському.

 












 

Коментарі
16 Лютого 2018, 23:08
Тільки давайте без оцього вашого "сором"! Хлопці приймали присягу, вони її виконали, оскільки жили і мислили тими категоріями, які тоді існували. Тим більше шити, що це якийсь сором України, коли не було такої держави. З них ніхто не хотів іти вбивати людей, тим паче, що вони толком не знали де той Афган і чому їх туди посилають. Ви щаслива людина, що вам не довелося тоді вибирати між соромом і ганьбою, що було одне і теж. Добре, що, мабуть, не знаєте згорьованої мами Савчук, котрій першій у районі привезли у цинку її єдиного сина з Афгану і не дозволили навіть розкрити цей металевий ящик. Вона посивіла біля тієї могили, місяцями обіймаючи хрест на пам'ятнику і ладна була розгребсти її руками, аби якщо не повернути свою дитину на світ Божий, то хоча б лягти поряд з ним... Сором сьогоднішнім бидлакам, котрі їдуть до москаля за тисячу долярів заробітку, коли в ЗСУ можна за контрактом заробляти вдвічі більше, захищаючи свою державу, а не Пороха, навіть у другому чи й третьому ешелоні оборони. Запитайте про це у Анатолія Цвиха, він був у Афгані і в АТО!
17 Лютого 2018, 00:03
По-перше, не приймали, а давали присягу. По-друге, кому присягали? СССР і КПСС, я цей текст досі пам’ятаю, але не присягали народу цієї срани. Це була біда мільйонів, кому довелось народитись і жити в цьому таборі. По-третє, виконали присягу на чию користь? На користь КПСС. Знаєте, скільки було знищено мирних людей в Афганістані. Жодною присягою ми цю кров не виправдаємо. Українців гнали на цю війну, але це не знімає з них провини, як не можна виправдати солдат вермахту. Ми маємо так само, як німці, вибачитись перед народом Афганістану, навіть, якщо ми не починали цю війну. Я співчуваю і мені не менш шкода маму Савчука. А хто пошкодує маму якогось невідомого нам Абдули чи Ахмета, яких на їх рідній землі могли вбити хлопці з України? Про заробітчан такої ж думки. Тільки до чого тут Порох. Хлопці і дівчата в АТО захищають не його, а Україну, а Україна обирає депутатів-злодіїв, або малограмотних і підвладних комусь, як вельми цікаву Констанкевич.
17 Лютого 2018, 02:26
Так обоє батьків Савчука уже покійні,-Царство їм Небесне та поховані біля сина. А сам Савчук був простим хлопцем, не забіякою, і не вискочкою, зовні схожим на свого тата, скромного формувача крон дерев у місцевому комунгоспі.
17 Лютого 2018, 11:04
Ніколи вони героями не були. Бо якби СССР і його громадяни, якому вони завойовували чужі землі насправді вважала їх героями, то не вмирали б вони в такій кількості від хвороб та ран, від яких легко було вилікувати, від горілки. Не було б їх стільки в психлікарнях, на зонах за не вчинені ними злочини. Ви мабуть не уявляєте, що з ними робила влада і мовчи спостерігав народ, аби їх позбутись. І не тільки в Москві, а навіть в районах. Доля «афганців» має бути наукою, а не проросійською пропагандою, бо немає гарантії, що незабаром так само не будуть поводитись з ветеранами АТО. Досить згадати відповідять Гунчика на звернення вдови добровольця. Досить оцінити оборудки з землею, яка має належати ветеранам. Досить згадати, що на четвертому році війни з московитими в Україні, області, районі немає належної психолого-реабілітаційної роботи з ветеранами АТО та їх родинами. Історія повторюється, а ви сентиментальні соплі по щоках розводите. Вийміть совка з голови.
17 Лютого 2018, 19:18
Читачу, доморощеним &quot;грамотєям&quot; та близоруким &quot;патрійотам&quot;!<br/>По-перше, присягу таки приймають! Аби довго не тлумачити процитую Вікі: &quot;Ритуал прийняття військової присяги як клятви воїна на вірність своєму народові, Вітчизні існує з давніх-давен...&quot; <br/>По-друге, це ми тепер такі великі моралізатори на кухні чи сайті, все знаємо у вселенських масштабах і швидше проливаємо сльозу за якогось Абдулу чи Ахмета, як зрозуміємо становище свого нинішнього сусіда - афганця, котрому до сьогодні сняться кошмари тієї пори. З цивілізаційного боку зрозуміло і телепню, що йти у чужу країну зі зброєю, особливо до мусульманина і біля кладовища його аулу облаштовувати військовий свинарник - так може вчинити лишень москаль без роду і племені. Саме Москва й керувала світом та носилася з божевільною ідеєю - ощасливити укладами кібуців - системою суспільного співжиття у єврейських монастирях - весь світ! А безвусі хлопці, котрі прийняли присягу бозна кому, за її невиконання переслідувались кримінально. Та й їх ніхто ж не питав тоді згоди, казали тільки, що відлітають на бойові навчання, садовили на літаки і приземлялися вже на аеродромах міст Кабул, Баграм, Кандагар та інших. Тому, аби зрозуміти ті часи, зрозуміти цих хлопців - афганців потрібно бути у тій системі координат і зрозуміти їх можливості опору та наслідки невиконання наказів офіцерів. Тим більше, політруки обробляли солдат психологічно цілодобово, підбираючи брехливі та надумані аргументи! <br/>Третє: цим я не відбілюю злочини СССР у Афгані чи у інших &quot;дружественных странах&quot;, я закликаю лишень не розкидатися словами за анонімним нікнеймом, ображаючи конкретних наших земляків, яким і так не легко усвідомлювати всі жахи тієї війни. Бо так само можна сьогодні таврувати мого діда чи іншого вояка часів ДСВ, що вони захищали Сталіна з Берією та московські порядки, вони захищали свою землю та сім'ї. Ми всі є жертвами того часу, інструментами політичної боротьби імперських сил, але не зрадниками та соромом України, як дехто легковажно тут патякає! Соромом України є нині той, хто за 200-300 грн. на виборах продає вже свою державу Україна олігархам, або голосує за поремонтовані двері, вставлене вікно і купується на солодкі обіцянки лжепатріотів з тлустими Фондами, що мають улесливу назву...
17 Лютого 2018, 19:50
За стилем мислення і висловлювання ви насправді являєте шляхту, але явно польського походження. Бо то тільки вони можуть вирішити заявити всьому світу, що є святою нацією. І в голокості участі не брали, і в німецьких концтаборах не служили, і з нацистами не водились. Річниця виведення СА з Афганістану є роковинами по загиблим і з цього, і того боків. Якщо нам нарешті дійшло, що 8-9 травня є днем вшанування пам’яті по загиблим у Другій світовій, то ця дата є днем вшанування загиблих і скалічених в Афгано-радянський війні. Усіх. І комсомольців, і християн, і мусульман. Тему «Великої Вітчизняної Війни» ніби закрили, бо зрозуміли, що це є ідеологічний штам, потрібний путляндцям для підтвердження історичної та культурної єдності велікоросов і малоросов. А ось до теми Афганістану ще не дійшло. Хіба що вже не так часто їх називають «інтернаціоналістами». З приводу вашого діда – не знаю, бо то була інша війна. Якщо він служив в смерші чи вертухаєм в таборі, в підрозділах МГБ-НКВД – то немає підстав пишатись. Навіть, якщо героїчно виконував свій службовий обов’язок, був вірним присязі. Якщо був за межами цих формувань, то інша справа. Наразі йому на тому світі набагато комфортніше, бо воював з ворогом, який прийшов на його землю, а не виконував «інтернаціональний обов’язок».
17 Лютого 2018, 21:17
Шляхта та і інші досі не можуть вийти за межі тієї самої радянської пропаганди, якою обробляли персональний склад збройних сил СРСР. Ця пропаганда трималась на дуже простих твердженнях. Мовляв, свої, якими б вони не були, є героями, а всі чужі є ворогами або небажаними особами. А ось на черзі дуже болюче питання. Йдеться про неминучу амністію особам з ОРДЛО. Крику і піни буде непереливки. Але доведеться визнати, що не всі вони заслуговують на покарання, натомість з нашого боку є такі, що вчинили військовий злочин. От як тут бути? Як оцінити дії військового з АТО в Києві, який у відповідь на зауваження на зупинці, мовчки пішов, купив ножа і спокійно зарізав «кривдника»? Немає однозначних висновків. Він був в АТО – він герой? Так. Його держава кинула, бо не надала йому реабілітаційної допомоги. Він жертва? Так. Він свідомо, не в стані афекту, вбив неозброєного. Він злочинець? Так. Якщо він буде визнаний неосудним, буде засуджений і частину свого життя проведе за гратами. Він матиме право на народне визнання? Він матиме право на військову пенсію? Як мають почуватись його близькі? «Афганців» не засудили, тому не було потреби їх амністовувати. А є необхідність їх героїзовувати?
17 Лютого 2018, 21:41
Все правильно і патріотично ви всі тут кажете, але ж не можете мене зрозуміти. Хіба у останньому реченні Читач нарешті майже намацав це корінне питання - &quot; А є необхідність їх героїзувати?&quot; Моя відповідь - нема необхідності їх цькувати! Саме тому адмін вилучив самий перший коментар Читача і я вважаю правильно. Чому нема потреби цькувати? Та тому що їх використали втемну, як, почасти, нас майже всіх використовують політики і донині! Афганці постраждали тоді у силу різних причин і вони страждають досі, кожен по - своєму! Хлопці, вибачте, це, по великому рахунку не про вас конкретних йдеться! Йдеться про велику політику, і кожен з нас тут по -своєму має рацію!
17 Лютого 2018, 23:33
«Афганці» досі лишаються розмінним матеріалом в політичних ігрищах. Україна так і не знайшла формули визначення цих людей і цих подій, як зробила з «ВВвійною». А допоки немає національної формули визначення «афганців», хтось зумисне буде їх героїзувати, аби втримати в полі радянсько-російської ідеології. А вже після того, як вчергове відбулась героїзація, будь-яка протилежна думка сприймається героїзаторами як цькування. В повоєнній Німеччині амністували усіх, хто був у вермахті, в СС. Амністували, призначили соціальну пенсію тим, хто цього потребував, а кожного 8 травня вшановують жертв Другої Світової. Тих, хто вчинив військовий злочин шукають досі, знаходять і судять. Так потрібно вчинити і в нас і не лише до «афганців», а і до тих, хто ніс службу в Кореї, Кубі, В’єтнамі, Конго, Нікарагуа, Єгипті, Угорщині, Чехословаччині, НДР, Польщі – до «оборонців» соціалізму від імперіалізму.
18 Лютого 2018, 01:03
Як казав герой анекдотів того часу Вовочка своїй вчительці, хід ваших думок, Віра Іванівна, мені подобається. Але давайте, тоді розберемося по суті справи. В повоєнній Німеччині на законодавчому рівні і на вимогу світової спільноти одразу після війни відбувався процес денацифікації. Сподіваюсь Вам нема потреби розтлумачувати, що він означав. Хіба зауважу, що серед іншого, наприклад, перед кожним кінофільмом у німецькому кінотеатрі німці мусили передивитися 10 хвилинний документальну хроніку про звірства нацистів: масові розстріли, газові камери, досліди над людьми тощо. А в Україні досі колишні офіцери Смершу, МГБ/НКВД/КГБ, про яких ви згадували вище, отримують досить пристойні спецпенсії, мають спецмедобслуговування, надійно отримують путівкки на оздоровлення у відомчі санаторії тощо. А нещодавно полковник КДБ, ветеран &quot;держбезпеки&quot; Борис Стєкляр, який був причетний до вбивства Ніла Хацевича - головного художника УПА, був навіть відзначений державною нагородою, як ветеран служби (помер 01.02.2018 ). То про яку люстрацію та гноблення афганців ви тут зачинаєте? Ви, або не розумієте ситуації, або навмисне збиваєте &quot;оптику&quot; в предметах боротьби за Україну. Чи варто воювати з хлопцями/чоловіками, котрих використала колишня влада, коли ще зовсім недавно, у 2013 році 148 народних депутатів України офіційно зверталися до Польського Сейму з проханням визнати Волинську трагедію ДСВ геноцидом польського народу та засудити злочинні діяння українських націоналістів. От поляки і відгукнулися на це прохання щойно тепер, акурат під &quot;вибори&quot; Путіна! Якщо вже пішло на те, то для початку потрібно вилущити ідеологів того часу, організаторів, а тоді вже давати оцінку безпосередньо простим &quot;афганцям&quot;, котрих використали як гарматне м'ясо 30 років тому. Ми ще не певні, чим закінчиться нинішня російсько - українська війна, іншими словами нам є з ким воювати. На боці ЗСУ якраз чимало &quot;афганців&quot; і воює, причому грамотно та щиро!
18 Лютого 2018, 02:56
Для чого стільки шуму? Якщо сприймати лише образи,наведені тут на світлинах, то нічого такого, за що можна шуміти там нема. Ну співає хлоп у вишиванці, а інший під гітару, щось говорять, чи стоять просто так кобіти, співає дівчина-підліток, стоять представники влади, сидять чоловіки, деякі з яких замолоді, як для 18-річних на момент 1989 року, пам&quot;ятник... Комусь заважає, що зібралися разом чоловіки, якимось чином причетні до того, чого не хотіли, якби мали вибір?
18 Лютого 2018, 12:06
Україна в цій війні переможе. Простих «афганців» немає. Сьогодні одні з них воюють на українському боці, а не на боці ЗСУ, але не бракує таких, які воюють на протилежному боці. І не всі вони приїхали з Росії. Були «афганці» і були «афганці». Одні стримували противника, а інші проводили зачистки. Це коли від селища одна назва лишалась. Були дезертири. Хтось з них досі в Афганістані живе. Чимало українська діаспора з США, Канади вивезла до стейтів та Канади. Мав колись мову з таким волонтером. Я не пропоную влаштовувати «афганцям» люстрацію, навіть за прикладом американців, які не стали цього робити зі своїми, які повернулись з В’єтнаму. Але я проти їхньої героїзації, бо це продовження «совка». І не варто кивати в бік Києва. Почніть з Суса, Констанкевич, які не тямлять що роблять. А може почніть з себе.
18 Лютого 2018, 12:44
Дякую за роз&quot;яснення. Якщо ключове слово пседогероїзація, то емоції дописувачів зрозумілі. На захист безневинних учасників мордору у середньовічному Афганістані скажу таке, що всі вони були пролетарського походження, бо не один син партноменклатури та совкових начальників там не никався.
18 Лютого 2018, 13:09
777-мий! Лишіть свої пролетарські амбіції в куточку. Ви краще вчитайтесь в написане шляхтою. То є щось - «Ми ще не певні, чим закінчиться нинішня російсько - українська війна, іншими словами нам є з ким воювати. На боці ЗСУ якраз чимало «афганців»…». Шляхта так рознервувалась, що спочатку почала писати про німців, а потім не втрималась і майже призналась, що чекає повернення своїх «на» Україну. Мовляв, є шанс, що укри продують в суху. «…іншими словами нам є з ким воювати» - каже шляхетний, а тому не варто сердити «афганців», то вони зараз на боці ЗСУ, а потім і проти поперти можуть. Частина, що з другої частини Донбасу вже поперла, бо вирішила захистити радянські ідеали, з якими їм дуже комфортно. А якщо серйозно, то на райні стільки сєпарів, що навіть важко в це повірити. Якщо колишнім комунякам союзу хочеться, то цім вельми кортить під Януковча. З цього приводу Палиція якось недавно в телевізорі так і сказав, що тепер гірше, як при Януковичові. Що думає, так каже.
18 Лютого 2018, 15:02
вічна пам&quot;ять двом мільйонам жителів афганістану, що загинули в результаті радянської агресії!
18 Лютого 2018, 16:13
Пролетарські амбіції тут ні до чого, бо це факти, а не ваші роздуми-штампи. Тема розмови взагалі ніяка. Узагальнений образ так званого &quot;афганця&quot; не розкритий, тому нема про що говорити.
18 Лютого 2018, 16:40
Тре бути справді Йо..., аби вичитати у коментарях чиїсь наміри &quot;...повернення своїх «на» Україну&quot;
18 Лютого 2018, 21:24
Дядьку ви то насправді? Ви не помічаєте опасності? Дядьку ви навєрана вар'ят
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром