Камінь-Каширський: аграріям району розповіли, як слід розвивати сільськогосподарську кооперацію

06 Березня 2018, 19:56

Сьогодні, 6 березня 2018 року, у стінах райдержадміністрації відбувся інформаційний семінар на тему: «Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив: можливості, перспективи розвитку малих та середніх виробників».

Про це повідомляє сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації.

Із 1 грудня 2017 року в області розпочав роботу Проект «Ключ до успіху. Покращення економічної ситуації в сільській місцевості Волинської області України і Брестської області Республіки Білорусь шляхом розвитку сільськогосподарської кооперації» в рамках Програми територіальної співпраці країн Східного партнерства Білорусь – Україна.

Партнерами Проекту є громадська організація «Волинська обласна аграрна дорадча служба» та департамент агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

Отож модератори даного Проекту розповіли про його важливі аспекти.

Серед присутніх у залі – працівники управління регіонального розвитку та інвестицій райдержадміністрації, сільські голови, аграрії району. У семінарі взяв участь перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Михалік.

Із привітальним словом звернувся до присутніх голова районної ради Віктор Сус:

– Сьогодні в Україні аграрний бізнес набирає обертів, зокрема чільне місце відводиться саме виробленню сільськогосподарської продукції. На теренах нашого району є декілька фермерських господарств та особисті селянські господарства. Однак, аграрний сектор нашої держави поступово переймає європейську практику господарювання. Як приклад – об’єднання індивідуальних власників у кооперації, котрі будуть конкурентоспроможними на ринку. Переконаний, в цій залі зібралися люди, які зацікавлені в тому, аби їхні території розвивалися. Тому, без сумніву, в ході даного семінару можна почути багато корисної інформації.

Так, відповідно до робочого графіку спершу виступив регіональний консультант проекту «Аграрні розписки в Україні» у Волинській області Сергій Мазурик, проінформувавши про переваги аграрних розписок, їх види тощо.

До слова, аграрна розписка – документ, який містить обіцянку поставити майбутню сільськогосподарську продукцію або сплатити отримані внаслідок її реалізації кошти задля сьогоднішнього отримання ресурсів (фінансових, товарних чи у вигляді наданих послуг/виконаних робіт), необхідних для ведення сільськогосподарської діяльності. Усі укладені аграрні розписки можна відслідковувати у Реєстрі аграрних розписок.

Потому у рамках Проекту «Ключ до успіху» учасники заходу говорили про:

  •  обласну та державну програми підтримки фермерських та особистих селянських господарств;
  •  процес організації кооперативу, внутрішні економічні відносини в кооперативі, управління обслуговуючим кооперативом;
  •  бізнес-планування в обслуговуючому сільськогосподарському кооперативі;
  •  технології вирощування овочів та ягід.

Координатор Проекту «Ключ до успіху» Наталія Козак переконана, що цей Проект дасть змогу наблизитися до європейських стандартів і практик в агросфері.

Варто зауважити, що суть кооперації полягає в об’єднанні одноосібних селянських господарів задля спільного виготовлення продукції, зберігання, переробки та реалізації у великих партіях.