Чи справді влада співпрацює з релігійними громадами

09 Березня 2018, 12:26
2319

Під час апаратної наради в голови райдержадміністрації Валерія Дунайчука, яка відбулася 11 грудня 2017 року, йшлося про оздоровлення дітей та громадян, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи у 2017 році. Деякі жителі району, прочитавши звіт, що опублікований на сайті Камінь-Каширської РДА, висловили сумнів з приводу співпраці органів влади з релігійними громадами. Тож журналіст Богдан Ліпич вирішив перевірити ці факти на достовірність.

У звіті в. о. начальника відділу у справах молоді та спорту райдержадміністрації Надії Какалюк зазначалося наступне:

«… У даному напрямку [авт, - оздоровлення та відпочинку дітей] налагоджена співпраця органів влади з релігійними громадами. Відтак, 170 дітей з багатодітних, малозабезпечених сімей та дітей-сиріт відпочивали в таборах, організованих Церквою євангельських християн-баптистів. Протягом 2-х днів у селі Черче працював православний табір «Дорога до неба», де відпочило 105 дітей. Комплекс відпочинкових таборів із 3-х денним перебуванням, що діяли влітку у 8 селах району, організувала релігійна громада Церкви християн віри євангельської, де відпочило 880 дітей».

Тож у чому саме полягала співпраця органів влади з релігійними громадами? У телефонній розмові Лідія Банзерук, фахівець відділу у справах молоді та спорту, пояснила, що раніше з конфесіями відділ не співпрацював. Але християни з церкви ЄХБ почали організовувати табори частіше.

«На жаль, фінансової допомоги ми не надаємо, тому діти відпочивали за батьківські кошти. Але ми допомогли їм здешевити прийом аналізів. Раніше громади все робили самі, а тепер трішки й до нас звертаються. Чим можемо – тим допомагаємо».  

Про співпрацю з православною громадою, а саме із громадою села Черче пані Лідія розповіла коротко, мовляв, відділ спілкується з ними, викликає до себе, і веде діалог в інформаційному колі. У той же ж час зазначає, що фінансово відділ не допомагає, а лише звітується про оздоровлення.

«Від нас вимагають зазначати такі факти у звіті, адже дітей відпочиває дуже мало».

Пастор Церкви євангельських християн-баптистів Анатолій Калюх підтвердив співпрацю органів влади з їх релігійною громадою та зробив уточнення:

«У наших таборах відпочило навіть більше дітей, ніж вказано у звіті. І серед них були діти таких категорій. Тобто з багатодітних, малозабезпечених сімей та діти-сироти. Взяти до табору цих дітей нас попросили представники влади. А ще ми радились, як би то зробити табір кращим».

Молодший пресвітер Церкви християн віри євангельської Андрій Коваль в рамках оздоровлення дітей не заперечує співпрацю їх релігійної громади із владою, але уточнює, що вона була не дуже значною.

«Спільних таборів для дітей із відділом у справах молоді та спорту ми не організовували та діяли за своєю схемою. Справді, ми зустрічалися з представниками відділу. Довелося відвідувати їх кабінети для погодження наших таборів, адже без їх дозволу ми не могли їх організувати. В тому й полягала наша співпраця».

Священик Віктор Базюк настоятель храму у селі Черче, будь-які кроки співпраці із владою абсолютно заперечив. Та прочитавши звіт додав:

«Я вам дякую за інформацію, буду знати, до кого улітку звертатися. Нехай не словом, а ділом зроблять, а потім про оздоровлення звітують. Ніякої співпраці з ними не було. Наш табір – це робота благочиння».

Тож жителі району сподіваються, що в поточному році внесок держави в оздоровлення та відпочинок дітей буде значно суттєвішим.

Богдан Ліпич

Коментарі
22 Березня 2018, 13:17
Мабуть співпраця полягала в тому що не заважали проводити табори.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром