Камінь-Каширська лікарня може стати закладом європейського рівня

19 Червня 2023, 13:41
Камінь-Каширська лікарня може стати закладом європейського рівня 1513
Камінь-Каширська лікарня може стати закладом європейського рівня

У рамках третього інфраструктурного етапу медичної реформи Камінь-Каширську лікарню визначили Кабінетом міністрів України як кластерну, де надаватимуть високоспеціалізовану медичну допомогу шляхом впровадження інноваційних технологій і міжнародних стандартів. 

Про це повідомили на сайті газети Полісся.

У сфері обслуговування медзакладу не лише жителі Камінь-Каширської громади, але й багатьох інших населених пунктів. Загалом приблизно 130 тисяч людей матимуть змогу користуватися двадцятьма видами медичних сервісів. 

Попри воєнний час лікарня продовжує розвиватися, у ній збільшується потік пацієнтів, зокрема за рахунок військових та вимушених переселенців.

«Лікарня не втрачала можливостей покращувати матеріально-технічну базу, адже безкомпромісно рухається у напрямку модернізації. Більше того, обсяг надання медичних послуг змінився у бік зростання. Окрім діючих пакетів медсервісів, підписаних з НСЗУ, нещодавно був затверджений додатковий, згідно якого фінансуватимуться послуги діяльності військової лікарської комісії. Наша адміністрація переймає досвід кращих медзакладів. І маємо сподівання, що за наявності відповідної ресурсної бази медицина краю стане ще більш доступною, якісною і безоплатною», – сказала головна медична директорка Людмила Потягайло.

Людмила Потягайло
Людмила Потягайло

У період пандемії коронавірусу райлікарню затвердили як заклад «ковідної мережі», а відтак програмою медичних гарантій було сформовано чотири пакети послуг з надання допомоги пацієнтам, уражених цією недугою. 

Тоді бюджет мав більшу спроможність для лікування хворих та реалізації забезпечення внутрішніх потреб лікарні. Із зупиненням COVID-19 відповідна програма фінансування у згаданому сегменті втратила актуальність. Це те, що можна сказати про зменшення фінансування в конкретному напрямку. Але в подальшому Національна служба здоров’я закуповуватиме послуги, що відповідають критеріям госпітальної кластеризації.

У Камінь-Каширській лікарні опікуються посттравматичними станами та виправляють наслідки після отриманих поранень, зокрема, якщо комусь із таких пацієнтів необхідна реабілітація. Переважно військові потребують лікування у хірургічному, неврологічному відділеннях та травматології. За період війни у ЦРЛ пролікувалося більше сотні військовослужбовців. Значна частина з них – жителі різних областей України. 

У березні цього року на базі лікарні розпочало роботу сучасне реабілітаційне відділення, де також проходять лікування захисники, які постраждали у бойових діях.

Камінь-Каширська лікарня може стати закладом європейського рівня
Камінь-Каширська лікарня може стати закладом європейського рівня

Для того, аби відповідати вимогам кластерної лікарні, уже мають чи не усе базове обладнання. На звернення щодо придбання рентгенологічного апарату C-дуга з бюджету області спрямували 3,5 мільйони гривень. У перспективі планують придбати ангіограф. 

Читайте також: Камінь-Каширська лікарня отримала допомогу з-за кордону

Окрім якісно медичної послуги, згідно вимог МОЗу, потрібно покращити місце надання цієї послуги, щоб перебування пацієнтів в лікарні було комфортним. Для цього роблять ремонти в приміщеннях відділень. На сьогодні капітально відремонтовані приймальне та інфекційне. У терміновому порядку відновлюють травматологію, вже розробили проєкт на проведення ремонтних робіт у неврологічному відділенні, де у майбутньому планують створити інсультний блок. 

Окрім робіт із реконструкції закупили нові операційні столи, лампи, цифровий рентген – апаратура, за допомогою якої можна робити знімки під час проведення операції, виводити на екран ту чи іншу ділянку ураження. Інвестуватимуть також в обладнання для реабілітації. А невдовзі розпочнуть велике оновлення терапії. Витрати у два мільйони, що знадобляться на капітальний ремонт відділення, зобов’язалася покрити міська рада. В одному з приміщень цього відділення в перспективі хочуть встановити ангіограф.

Також планують, аби діючі лікарі здобували додаткову спеціалізацію. Наприклад, дерматолог паралельно може поєднувати напрямок алерголога тощо. 

«А ось залучити у штат кардіо та нейрохірурга буде значно складніше, адже  такі вузькі спеціалізації є досить рідкісними в наш час. Втім, якщо держава створить вигідні умови для таких фахівців, забезпечить їхні робочі місця високоякісним обладнанням, то, на мою думку, ситуація може докорінно змінитися. У стратегічних планах медзакладу – надалі працювати над власним покращенням та відновленням, аби наблизитись до європейських стандартів», – додала директорка.

У відділеннях ЦРЛ планують замінювати операційні столи на більш сучасні, є необхідність у придбанні артроскопічної стійки для операцій на меніску, суглобах. Постійного дооснащення потребує обладнання, яким користуються офтальмологи та отоларинголог.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024