Нуйно: обговорили створення ОТГ

27 Березня 2018, 10:01
5505

У Нуйно, що у Камінь-Каширському районі, відбулися громадські слухання, які були присвячені появі об’єднаної територіальної громади на теренах краю.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, ‒ пише сайт Волинської ОДА.

Радник із децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан розповіла про те, що під час зустрічі обговорювали появу громади із центром у Сошичному.

Експерт переконаний, що у громад є розуміння важливості змін і необхідності об’єднання, адже часу лишилося досить мало, із кожним днем втрачаються можливості для розвитку.

«Процеси децентралізації незворотні», – наголосила радник.

На обговорення прибули кілька десятків небайдужих до об’єднання волинян.

Додамо, що раніше схоже зібрання відбувалося у Сошичному, де радник наголосила, що проблема в Камінь-Каширському районі також полягає в тому, що поки жителі сперечаються чи одна громада буде, чи 5, чи 3, вони нічого не роблять конструктивного, а втрачають час та енергію на суперечки. Крім того вони втрачають значні кошти, за допомогою яких уже можна було б поліпшити інфраструктуру у громадах.

Вона переконана, що громади у Камінь-Каширському районі розуміють необхідність об’єднання і вболівають за власне майбутнє.

«Ми докладаємо зусиль, щоб у Камінь-Каширському районі з’явилася нова громада», – зауважила радник про роботу усіх експертів Волинського ЦРМС.

Коментарі
27 Березня 2018, 15:24
Немає ідеального ОТГ у принципі оскільки скільки людей, а тим більше на керівних посадах стільки й пропозицій. Остання думка голови сільської ради с. Нуйна це про те, що як би село Сошично об"єдналося б з Тойкутом то можливий такий варіант що Нуйно могло б об"єднатися з Качином, Личини, Залісся. То як Ви на це скажете? Тут попросту маємо чистий розрахунок оскільки він думає що він таким чином зможе скочити ще на цей формат й покерувати. Таки формат можуть підтримати й в районі які зовсім не думають про можливе з гірших варіантів для Них потриматися біля керма влади, бюджет району ось що їх цікавить і тільки. Найбільша помилка любої влади це те, що вони думають що прийшов їхній час ділити "пиріг". Я бачив не раз як ділять його й пан Дунайчук не оригінальний від інших. Але існують інші критерії життя громади, території і в першу чергу з економічної точки зору, політичної, екологічної як тут дехто говорить. Так дійсно є й екологічна оскільки Сошично знаходиться в районі які заражені радіацією про те що буде завтра з Вами якщо Ви відійдете до Ковельського району ніхто не знає й не може знати. Але залишається найголовніше у цьому контексті це те, що Сошично може відійти до Ковельського району і тут нічого не зарадиш оскільки Вас сватає голова районної ради Ковеля. Це його найголовніше питання чому він приїхав до Сошична оскільки для нього появився шанс і шанс стоїть у тому, що він може завтра чи післязавтра мати у своїму розпорядженні тисячі гектарів лісу. Інше його не цікавить. Про Наший варіант то Сошично його вже має тільки слід дочекатися оскільки Вам (Сошично) очевидно також вже внушили що якщо не добровільно то це гірше з того що матимо. Дійсно добровільність дає багато але не в такому варіанті як зараз пропонується у плані з Тойкутом коли вони думають про себе як про центр. Тут я ще раз Вам говорю, що не головне добровільність чи недобровільність тут найголовніше це те, що Сошично розташоване у центрі географічного складу населених пунктів й має шанси стати таким. Ви також розташовані більш як вдало й тому маєте шанси бути разом. Сьогодні чи завтра ліс виріжуть й невідомо чи Тойкут справиться з політичними викликами оскільки ніхто їх як слід не перевіряв й невідомо хто завтра буде господарем цього лісу. Тойкут думає що він буде його дерибанити й надалі але я думаю що Тойкут (підприємців) можуть прийняти але не в цьому справа, а в тому що Ви рвете усі зв"язки з Камінь-Каширським районом який потребує Вас і сьогодні. Інша справа що влада цього не розуміє й бажає далі дерибанити бюджет та ресурси району.
27 Березня 2018, 15:30
Звичайно я людина стороння як тут ще раніше хтось говорив, чого приїхав мовляв до Сошична але шановні слід думати над наслідками якщо Сошично з кількома населеними пунктами відійде від району. Тут у цьому випадку навіть не прорахований простий випадок коли п"ять чи сім тисяч населення, читай виборців відійдуть до іншого виборчого округу. Я рахую що тут закладена небезпека для 23 округу і не тільки але й для повної картини. Незважаючи що п"ять чи сім тисяч населення, здається невелика втрата в загальному балансі для Укропу та персонально для Констанкевич на наступних виборах але саме цей прецендент може сколихнути виборців в симпатії до Укропу та Констанкевич через те, що однозначно така поведінка у цьому кущі говорить тільки про одне що Тойкут сватає Стобихівку разом з сировиною (лісом) тому не все так добре як здається. Якщо звичайно Сошично стає центром цього ОТГ то симпатики Укропу та Констанкевич звичайно отримують більше ніж просто Тойкут і Тойкут також отримає більше ніж було до цього часу. Потім хто говорить що інші не можуть приєднатися до процесу? Нуйно чи Залісся або інші населені пункти по плану, можуть приєднатися коли завгодно оскільки мають на це більше ПРАВ ніж Тойкут й потім доведеться формувати робочу групу по-новому оскільки Нуйно ніколи не піде на те, щоб Тойкут був центром це однозначно, а тим більше що ніхто Нуйно до себе не візьме в плані міста й по-новому слід буде формувати першочергові плани на майбутнє. Тому коли пора добровільності ось-ось закінчуватиметься Нуйно завжди зможе цей процес заблокувати оскільки він так і так піде до Сошична тільки питання стоїть в іншому - коли. У цьому випадку Тойкут зможе тільки приєднатися до Сошична і тільки, просто він торгується у плані чим більше тим краще але ще раз говоримо що Нуйно не дасть Сошичнянам торгуватися за центр. Про те голова сільради Нуйно ще плекає надію на те, що йому вдастя оформитися в ОТГ без Сошично на базі його села та інших які не бажають до Сошично. По-моєму це дорога в нікуди і цьому процесу ще допомагають в районі. Гіршого варіанту не бачу оскільки вони усі бажають вирвати для себе майбутній кусок. У цьому випадку програють усі але виграє тільки пан голова Ковельської районної ради оскільки йому зарахують картбланш і тільки. Крім цього населення цього утворення до виборів не встигне опам"ятатися й проголосує невідомо за кого через те, що однозначно симпатії можуть повернутися зовсім в протилежну сторону і не тільки в самому Сошично але й в Камінь-Каширську. Ось про це я й застерігаю.
27 Березня 2018, 18:01
Якщо Я наприклад співвідношуюсь до Камінь-Каширської громади в цілому разом з Сошично то у мене й відповідне ставлення до Ковеля але якщо інші і в тому числі у пані Світлана Сидорук оскільки вона говорить що її діти проживають у Ковелі та інші в яких родина чи бізнес співвідносяться до Ковеля то вони в такому разі дійсно тут говорять про те що ТАК Сошично може з"єднатися з Ковельским районом оскільки тільки про таке можна говорити у цьому випадку, а не про якусь там більшість (про вибори) у раді ОТГ і таке подібне. Але у цьому випадку Нам слід усім говорити про майбутні покоління Сошичнянців у яких завтра чи післязавтра не можуть бути таких індивідуальних роками напрацьованих з Ковелем стосунків через те, що ОТГ це зовсім інший формат життя громадян. Це раніше ми їздили до Ковеля в Камінь вишукуючи там ті чи інші поліпшення свого становища. Багато хто їздив до Ковеля інші розселялися в Камінь, а ще інші розселялися по просторах того самого ненависного СРСР, але Ми говоримо сьогодні про те становище коли ОТГ стане центром їхнього майбутнього життя коли багато того що було в інших більше населених пунктах, містах стане у їхньому селі (ОТГ). Тому тут говорити про якісь там вибори, більшість-меншість та інше причандалля демократії не має можливості оскільки уряд сьогодні селу Сошично дає найкращий із варіантів це стати центром ОТГ в якому рано чи пізно буде своя інфраструктура. Дороги, вода навіть каналізація, свій рівень медицини, рівень школи як хто бажає, а вони інфатільні говорять про якесь об"єднання з Тойкутом та думають про те як віддати Їм центр у їхні руки заради того що ось мовляв ніхто не бажає з Сошично на добровільній формі об"єднуватися. Шановні Сошично має говорити так, якщо не бажаєте добровільно з Нашим центром то почекаємо коли уряд застосує примусовий порядок. Ось яка реакція Сошична має бути і не інакше. Й тут немає значення хто Вам обіцяє і скільки обіцяють та інші причандалля демократії то все лафа.
27 Березня 2018, 18:53
Як той Каденчук задовбав, сам з собою розмовляти....
28 Березня 2018, 00:17
"Я ніколи не погоджуся з твоєю думкою, але я до останнього буду захищати твоє право висловлювати її. Ось вона - справжня демократія!" (Вольтер, роки життя 21 листопада 1694 — 30 травня 1778). 2018 - 1778 = 230 років після смерті і його пам'ятають. Пішли ж мільйони, але їх не пам'ятають. Петрові варто замислитися, чому так.
28 Березня 2018, 00:22
Розмовляє глухий з німим, сам з собою. Оце рівень укропу, їх не цікавить як будуть виживати місцеві громади чим формуватиметься бюджет з яких місцевих доходів. Головна мета догребстися до влади з інтелектом і параноєю Каменя.
28 Березня 2018, 01:25
Цікаво, чи хтось дочитує до кінця бредятину Каміня- Юрія Каденчука.
28 Березня 2018, 01:31
Каденчук, а чого ж ви як жтель Каміня не створюєте об'єднану громаду з центром в містіК-Каширськ? Підіймайте активістів і вперед. Чи слабо? Слабо... Ото й не пиши дурниць і не суй свого носа не в своє діло.
28 Березня 2018, 01:44
Камінь прикольний, залиште його. Най пише.
28 Березня 2018, 10:25
Камінь пише сам собі бо він в житі більше нічого не може зробити нікчема
29 Березня 2018, 13:00
"Камінь пише сам собі бо він в житі більше нічого не може": напевно у мене більше трудового стажу як ти маєш літ від роду.
29 Березня 2018, 18:47
Може стажу бути багато від стажу розому не добавиться і на подвір'ї не будуть повзати вужі
29 Березня 2018, 22:03
"на подвір'ї не будуть повзати вужі": а ти добре знаєш, що у тебе повзає на дворі? Тут найголовніше щоб у тебе в душі не повзали "вужі" через те, що можливо маєш добротне подвір"я але невідомо як ти заробив щоб мати таке.
30 Березня 2018, 03:21
Ігор Роптанов,-приватний дослідник української мови, пояснив мені назву села Нуйно, як батькову землю (або земля батька), відштовхуючись від няньо (батько). А батькову землю треба шанувати.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024