У селі Підцир'я викинули тушу мертвої свині поблизу господарських полів

10 Вересня 2023, 11:09
фото ілюстративне 995
фото ілюстративне

Неподалік від центральної дороги села Підцир’я Камінь-Каширської громади, а з іншої сторони – людських наділів – виявили труп свійської тварини.

Зважаючи на гнітючий сморід, що розносився навколо, тушка розкладалася, – пише газета «Полісся».

Подружжя підцирців їхало в тому напрямку копати картоплю на власний город. Розповідають, що в сезон збору врожаю зазначеним маршрутом щодня курсує транспорт, підводи з кіньми. Це досить близько від дороги та господарських обійсть, тож, кажуть, і собаки можуть запросто розносити ту холеру.

«Ми не повірили своїм очам у те, що довелося побачити. Не інакше як по-свинячому такий вчинок не назвеш. Адже, якщо навіть тварини раптово здохли, то їх щонайменше треба було закопати в землю. І хто після цього свиня?», — риторично запитують жителі села.

До приходу на місце знахідки журналістів у лісопосадці вже порпалися представники ветеринарної медицини. І хоч, здавалося б, закопувати мертву худобу — не лікарських рук справа, однак, аби прибрати рештки свині, довелося діяти самотужки. За словами ветлікаря Володимира Макарчука, спеціальні дослідження туші провести вже не вдасться, адже труп пролежав тут близько десяти днів, тож матеріалу для проведення експертизи як такого нема.

«У нашому районі відсутні скотомогильники, що в ідеалі повинні розташовуватись віддалено від населеного пункту і від водних артерій. А це означає, що згідно з правилами захоронення таких тварин, утилізувати їх належним способом неможливо, — пояснює ветлікар. — У такому разі нічого не залишається, як закопати знахідку глибше у землю. Та хіба ж власник тварини не знає, наскільки небезпечною є мертва худоба, покинута у такий спосіб?

Припустимо, що вона могла мати інфекційну хворобу. Тож щурі, миші будуть розносити її й приносити в оселю до людей. Якщо є глисти, то собаки і коти доставлятимуть збудник додому, із тими тваринами будуть бавитися та інфікуватися діти. Крім того, при розкладанні виділяється дуже небезпечна трупна отрута. Навіть, якщо свиня померла не з причини небезпечної хвороби, то її рештками могли б харчуватися тварини зі сказом. Це безперервне коло поширення інфекції, що несе високий рівень небезпеки», — констатував Володимир Макарчук.

Тож ветеринари наполегиво рекомендують власникам будь-яких свійських тварин, у разі їх загибелі, постаратися закопати труп у віддаленому місці.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024