Нетверезі водії: Камінь-Каширський суд виніс 277 постанов

06 Квітня 2018, 17:00
2757

На Волині у 2017 році перед судом за те, що сіли нетверезими за кермо, постали майже 3 тисячі порушників. Однак, мало не половина з них відбулася, так би мовити, легким переляком.

Чому винний не завжди отримує покарання і яку практику застосовують волинські суди у винесенні постанов за статтею 130 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» досліджував Центр журналістських розслідувань «Сила правди», – пише сайт Громадське.Волинь.

325 постанов про п’яне водіння (а це трохи більше 11%) на теренах Волині закрили через те, що минули строки притягнення порушника до відповідальності.

У більшості випадків справи затягувались через нібито неналежне оформлення протоколів патрульними поліцейськими. Суди по кілька разів відправляли документи на доопрацювання і виправлення помилок. Загалом, суди першої інстанції за рік відправили на доопрацювання 240 постанов. Найбільше – Луцький міськрайонний суд – 75, за ним – Нововолинський міський суд – 33, «бронза» у Старовижівського районного суду – 22. Найменше помилок у протоколах побачили Рожищенський, Турійський та Іваничівський суди.

Протягом року 221 постанову закрили з формулюванням «відсутність правопорушення» (7,6%). Якщо узагальнити, то такі справи можна поділити на три категорії:

1. Водій відмовився проходити огляд на стан сп’яніння, або результати огляду визнали недійсними,

2. Водій вживав спиртовмісні ліки,

3. Водій не їхав.

Аналізуючи рішення судів натрапляємо на випадки, коли висновок ґрунтується на свідченнях порушника, його представника, або ж свідків про те, що водій просто лікувався і ефект спричинили пігулки.

За статистикою розгляду волинськими судами справ про нетверезе водіння, у Камінь-Каширського таких постанов – 277, кількість оштрафованих складає 48%.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024