У селі Мала Глуша - конфлікт між мешканцями і владою

14 Листопада 2023, 16:00
фото ілюстративне 233
фото ілюстративне

Непорозуміння між владою та селянами стали близько 500 гектарів землі колективної власності. Жителі Малої Глуші Камінь-Каширського району почали бунтувати, бо поля, якими вони користувалися не одне десятиліття, приїхали орати невідомі люди, які представилися новими орендарями їхніх наділів. Селяни називають це самовільним захопленням. Мовляв, хтось накинув око на їхні ниви і, буцімто, має намір відібрати родючі площі. Скривджена сторона непорозуміння викликала навіть і поліцію.

Про це пише газета «Полісся».

Відеоролик із бурхливою реакцією малоглушанців, на якому вони не допускають до виконання польових робіт техніку, розповсюдили в соціальних мережах.

Компанія Стандарт АгроЕко, якій Камінь-Каширська міська рада надала в оренду сільськогосподарську землю на площах невитребуваних паїв жителів Малої Глуші, із 2022-го року здійснює оплату за використання цих земель, втім обробляти масиви взялася лише нещодавно. Як кажуть у Камінь-Каширській міській раді, про те, що згадані площі засіватимуть орендарі, людям мали повідомити на зборах пайовиків. Однак, більшість із селян про такий поворот подій ні сном ні духом. Малоглушанці розгнівані, позаяк в окремих із них трактор понівечив ще не зібраний врожай: зрівняли із землею кілька соток гарбузів, переорали кукурудзу тощо.

Спростувати непорозуміння взявся начальник управління земельних відносин, кадастру та екологічної безпеки Камінь-Каширської міської ради Володимир Король. Він каже, що більша частина людей, які роками користувалися землею, не мали на неї права власності, тож ділянки вважалися невитребуваними, а це означає, що експлуатація даних площ відповідно була незаконною. Шляхом конструктивного діалогу посадовець порадив користувачам вищезгаданих ділянок виходити з «тіні», легалізувавши наділи.

«Витребувати частку пай та отримати державний акт на землю, безумовно, може лише власник сертифіката. Тож тим землевласникам, у яких він є, необхідно звернутися до міської ради і оформити на себе право власності, встановити межі ділянки. Загалом установча процедура триває приблизно місяць. У випадку жителів Малої Глуші взагалі вийшла дивна для нас історія. Виявляється свого часу сільська рада дозволила селянам використовувати землі пайовиків під городництво. Проте, без жодних на те дозвільних документів. Державні акти на землю мають близько сорок відсотків користувачів. Тому, щоб розставити крапки над «і» єдиною вимогою в рамках закону передбачається звернення власників поки що невитребуваних паїв із заявою на розгляд сесії міської ради про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості), представивши документ, що посвідчує право на земельну частку. Можливо ця ситуація спонукає жителів громади і, зокрема, малоглушанців, стати власниками своїх нив законним шляхом. І бачимо, що тут не варто було зчиняти галас. Адже статус невитребуваних паїв залишається лише до моменту їх витребовування. Щойно селяни звернуться щодо реєстрації права власності на витребувану земельну ділянку, одночасно припиниться право користування (оренди) на неї. Тим більше на державному рівні існує закон, який говорить, що, якщо до 1-го січня 2025-го року право власності не буде оформлене, то така земля вважатиметься відмовною і перейде у власність міської ради. Про це неодноразово сповіщали у ЗМІ. Крім того, без кадастрового номера не можна ні оформити права власності, ні продати ділянку на ринку землі, ні юридично грамотно оформити договір оренди, — пояснив Володимир Король.

На сьогодні, як повідомили у міській раді, процес оформлення документів розпочався. Станом на вівторок 7 листопада від потенційних власників паїв подано 14 заяв.

Від ефективності адміністрування земельних ресурсів залежить наповнення бюджету громади. І, як наслідок, можливість її розвивати, підвищувати добробут мешканців Камінь-Каширщини, розбудовувати інфраструктуру тощо.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024