Необ’єднані громади Камінь-Каширщини знайомилися з досвідом Зимнівської ОТГ

20 Квітня 2018, 10:28
2599

Близько двох десятків представників громади із Камінь-Каширського району побували у Зимнівській ОТГ, де дізналися про кращі практики впровадження реформи децентралізації.

Навчальна поїздка була організована Волинським Центром розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, - повідомляє сайт Волинської ОДА..

Голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик презентував кращі напрацювання своєї громади. Її він очолює ще із 2006 року, а пізніше був обраний головою об’єднаної територіальної громади.

«Ставитися до людей по-людськи», – ось один із найголовніших принципів роботи керівника Зимнівської громади.

Він розповів, що громада узяла на себе чимало повноважень, сама опікується сферами культури та освіти, надає чимало адміністративних послуг. Зокрема, була проведена реорганізація та створений Центр культури та дозвілля, який займається бібліотеками та клубними закладами.


 

Немає у громаді проблем із кадровим потенціалом, на роботу у Зимне запрошують найкращих спеціалістів, приміром, на посаду директора ЦНАПу у громаді претендувало троє осіб. «Є із кого вибрати», – із посмішкою розповів Католик.

Щодо освіти, то мають вчителі громади власний методичний кабінет і надбавки до заробітної платні за підготовку призерів олімпіад та численних конкурсів. Дітей із віддалених сіл довозять три шкільні автобуси, адже дві школи закрили, а одну – понизили у ступені. Про це сільський голова не шкодує, адже учні мають змогу отримати набагато вищий рівень знань, ніж раніше. Приміром, на уроках інформатики школярі створюють програми, які потім можна втілити у життя, наприклад, у якого постачальника найкраще купувати будівельні матеріали. Серед призерів обласних олімпіад – 10 представників Зимнівської ОТГ і лише ще двоє – із Володимир-Волинського району.

Якщо говорити за медицину, то на території громади діє 16 ФАПів, а опіку над системою охорони здоров’я у майбутньому планують передати до місцевого ТМО.

Піклуються в об’єднаній територіальній громаді й про розвиток спорту: працюють тренери із футболу та «Спорт для всіх». Змагання із волейболу та тенісу у Зимному та довколишніх селах відбувають чи не щонеділі.

Працюють у громаді і над покращенням інфраструктури, – щороку виділяють на ремонт доріг близько 2,5 млн грн. Намагаються поліпшити комунальну сферу, щоб люди побачили ті зміни, які принесла децентралізація.

Якщо говорити про наповнення бюджету, то йдеться про ПДФО, земельний податок тощо. На території громади діє кілька виробництв – швейний цех та підприємство, яке виготовляє стерильні кабінети для лабораторій, агропідприємство тощо. «Ми не багаті, але вміємо домовлятися та залучати кошти», – зауважив голова Зимнівської ОТГ. Зокрема, минулого року було реалізовано понад 10 проектів на суму 1,5 млн грн.

На старост у селах громади поклали нотаріальні дії й вони можуть видавати акти цивільного стану. Місцевий ЦНАП надає понад 100 послуг, а із соціальним управлінням співпрацюють в електронному режимі. Також намагаються комп’ютеризувати усі робочі питання, наприклад, запроваджено SMS-інформування про виконані послуги.

Побачивши успіхи громади, до неї у 2017 році долучилася ще одна, а у 2018 Хобултівська сільська рада прийняла рішення про приєднання до Зимнівської ОТГ.


 

Серед питань, які цікавили представників ще необ’єднаних громад, – легалізація доходів та безпека у громаді. В’ячеслав Католик розповів, що фермери самі погоджуються легалізувати доходи, адже розуміють, що в громаді уже чимало зроблено. Також поруч знаходиться місто, тому інспектори часто відвідують Зимнівську ОТГ. Щодо безпеки, то у громаді діє пункт швидкого реагування – опорний пункт міліції, тому рівень злочинності невеликий.

Голова громади перебуває на постійному зв’язку із мешканцями: відбуваються прийоми громадян, у газеті, на сторінці у Facebook та сайті інформують селян про найкращі практики, які були втілені у життя у Зимнівській ОТГ.

Під час візиту побували гості громади на звітному концерті юних талантів, у місцевому садочку та ЦНАПі.

«Об’єднуйтеся!», – закликав голова Зимнівської ОТГ, але й нагадав присутнім про ту відповідальність, яку вони беруть на себе із цим об’єднання.

Радник із питань децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан наголосила, що Камінь-Каширський район – єдиний на Волині, де не створено жодної об’єднаної територіальної громади. «Процес вичікування негативно впливає на можливість отримання додаткових коштів», – наголосила експерт.

 

Коментарі
20 Квітня 2018, 15:43
Резюме у кінці цієї цікавої статті "Процес вичікування негативно впливає на можливість отримання додаткових коштів», – наголосила експерт." я б трішки доповнив і уточнив. Окрім коштів вичікування негативно впливає на отримання колосальних додаткових можливостей, у т.ч. і коштів. Звісно, що все це не впаде з неба як манна небесна на другий день вранці після об'єднання. Цей процес можна наближено порівняти з будівництвом житла чи й держави. ОТГ - це своєрідна сота у загальному вулику - державі, яка при злагодженій праці всіх громадян наповнюється поживними та корисними компонентами. Нині ж у нас, якщо висловитися метафорично, забагато трутнів, котрі лишень вміють споживати мед та запліднювати молодих неплідних маток. Шкода лишень, що таких маток та робочих бджіл стає з роками все менше, адже чиновницька "міль" суттєво підгризає їм крила...
20 Квітня 2018, 17:46
Зимне географічний центр ОТГ. Найголовніша вимога при організації ОТГ. Про те перший заступник РДА в К-Каширському районі говорить що це не основна вимога, ЇЇ можна обійти та таким чином "подумати" над тим як створити єдину К-Каширську ОТГ . Вони ще мислять категоріями радянського часу, оскільки таким чином думають що це громадяни для Них, а не Вони для громадян.
20 Квітня 2018, 17:53
"люди живуть своїм життям, самі його перебудовують, наповнюють і відповідають за все "своє"": в деякій мірі те що ми бачимо в ЗМІ це фасад й тому як після того, а надто ще й перед тим слідує титанічна робота місцевої у даному випадку сільської адміністрації. Якщо в кого зараз існує бюджет то це завдяки роботі, а не помахом чарівної палички. Переважно це робота на продовження того що маємо зараз тому слід просто подумати куда іти і з ким іти. Потім як я вже говорив те становище в К-Каширському районі не гірше але й подекуди краще як в інших як ось наприклад в Зимнівському ОТГ де дві школи вже оптимізовані. Про те здається Нам це не грозить але слід віддати належне що у Нашому районі збереглася мережа шкіл, а тим більше що здається Стобихівський дали статус школи-гімназії, потім ФАП, бібліотечна мережа, школа мистецтв, культура, а це не маловано. Слід тільки вдумливо перейти з цього становища в ОТГ й звичайно у складі К-Каширського району оскільки таким чином Ми можемо зберегти напрацьоване. Хоч втрачати як на іншу думку напевно вже нічого але це ще не кінець. Ось така моя думка. Рано чи пізно ОТГ буде але громадяни не можуть собі представити як це не буде центру в К-Каширську. Оскільки центр з надання деяких адміністративних послуг переміщається до ОТГ громадяни не можуть усвідомити що свобода поруч, ОТГ буде як не сьогодні то завтра обов"язково. Тут у цій ситуації головне почати будувати школу в Стобихівці у складі району.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром