Школярі у селі Раків Ліс друкують предмети на 3D-принтері

07 Грудня 2023, 16:00
Школярі у селі Раків Ліс друкують предмети на 3D-принтері 346
Школярі у селі Раків Ліс друкують предмети на 3D-принтері

Колись сучасні цифрові технології 3D-друку здавалися науковою фантастикою, нині ж вони все ширше використовуються в різних сферах людської діяльності: від будівництва і медицини до освоєння космосу. Із передовою технологіє, що дивує сучасний світ, два роки тому вперше наочно познайомилися учні опорного закладу загальної середньої освіти «Раково-Ліський ліцей».

Сьогодні у ліцеї продовжують опановувати перспективний напрямок, навчаються особливостям проєктування тривимірних моделей, пише газета «Полісся»

Під час уроків інформатики школярі дізнаються про те, як, застосовуючи спеціалізоване програмне забезпечення, розробити на комп’ютері задуману модель та далі втілити її в реальну форму. Так як заклад має свій малогабаритний 3D-принтер, то, при бажанні, матеріалізувати цифровий шаблон у готовий виріб не складає особливих труднощів.

«Поки це були невеликі проєкти, спроби, націлені на те, аби надбати практичного досвіду, вивчити наявне обладнання», – розповідає вчитель інформатики Юліана Ніщик. 

«Ми радше були в ролі спостерігачів, ніж творців. Але велике, як відомо, завжди починається з малого. Тому більші напрацювання попереду. Наші учні проявляють зацікавленість до 3D-друку, їм подобається дізнаватися щось нове і вони не хочуть зупинятися на досягнутому. Єдине, нам потрібні більші ресурси, аби розвиватися далі, окремі факультативи. Бо в рамках навчального уроку складно вмістити настільки об’ємний масив інформації, практично його опрацювати. Чи такі знання дають якісь переваги здобувачам освіти? Безперечно! Адже так чи інакше принципи інженерії, програмування, математики, комп’ютерного моделювання, робототехніки, котрі освоюють учні, розвивають їх творче та критичне мислення, навички роботи в команді, будуть корисними при вирішенні ними завдань в умовах реального світу. Це не тільки відкриває нові можливості для майбутнього, але й формує у дітей комплексність думки, готовність до викликів сучасності. А сьогодення показує нам, що в таких знаннях є потреба, зокрема, аби вміти також і захищати нашу країну».

Наскільки добре орієнтуються в сучасних технологіях учні ОЗЗСО «Раково-Ліський ліцей» було очевидно під час тематичних занять, які нещодавно організували у ліцеї представники громадської організації «Буковина інноваційна». Молоде покоління ліцею з інтересом взяло участь в дискусіях. 

Зокрема, учні озвучили власне розуміння того, що таке тривимірний друк і як він працює, поспілкувалися на тему інжинірінгу, конкретніше розглянувши особливості створення автономних керованих систем – роботів.

Організаторів заходу приємно здивувала обізнаність ліцеїстів у темі робототехніки та їхня зацікавленість винахідництвом. І тут варто відзначити позивним той факт, що в закладі освіти села Раків Ліс приділяють увагу також навчанню програмуванню, а учні розробляють власні зразки роботизованих пристроїв. 

У 2021 році вихованці розпочали маленькі кроки в цю новітню галузь і досягли натепер помітних результатів. Наприклад, один зі створених учнями роботів вміє рухатися, долати перешкоди. 

Орієнтується в просторі він завдяки встановленим системам датчиків. Керує всіма діями робота комп’ютерний «мозок», виконуючи послідовність команд програмного коду, який попередньо в пам’ять машини завантажили її творці. До послуг юних інженерів-робототехніків завжди доступний спеціальний набір деталей-модулів, котрі вони можуть використовувати для своїх технічних задумок.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024