У квітні-травні починається активність кліщів

22 Квітня 2018, 13:07
1429

Жителів Волині попереджають про небезпеку від кліщів, які почали пробуджуватися навесні.

Вони є переносниками різних захворювань: конго-кримської геморагічної лихоманки та скалистої лихоманки, туляремії, кліщового вірусного енцефаліту і лаймбореліозу та багатьох інших небезпечних захворювань, -  інформує Волинський лабораторний центр.

На території Волині існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту (у Ратнівському районі). За останні 10 років хвороба вже реєструється у поодиноких випадках у більшості районах.

В області відмічено зростання небезпечних щодо ускладнень захворювань на лаймбореліоз (або хворобу Лайма). Лише за останні 3 роки підтверджено 90 випадків хвороби, а щорічно з приводу укусів кліщів звертається за медичною допомогою до 500 волинян (за 2017рік —  493 особи).

За даними МОЗ України, зазвичай активність кліщів починається у квітні – травні, коли вони виходить зі «сплячки» і починають активно полювати і розмножуватися. А ще, коли люди виганяють худобу на пасовища (тому іксодових кліщів ще називають «пасовищні»).

За даними спостережень, загальна активність кліщів на території Волинської області спостерігається  у період з квітня по жовтень включно.

Кліща можна «підчепити» де завгодно, навіть у великому місті, однак частіше це відбувається на території лісопаркових зон.

Медики радять одягати, ідучи в ліс, щільно прилягаючий одяг, а у випадку виявлення кліща – якнайшвидше звертатися у найближчий медпункт

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром